Zajednička budućnost

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je 18. lipnja 2020. godine donijelo je Odluku o financiraju programa Zaželi faza II – program zapošljavanja žena (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) kojom je Hrvatskom Crvenom križu Gradskom društvu Crvenog križa Delnice odobren projekt „Zajednička budućnost“. Vrijednost projekta je 555.280,00 kn, iznos EU potpore sufinanciran u 100% iznosu od 555.280,00 kn. Trajanje projekta 18.06.2020. – 18.12.2021. godine.

Slijedom toga nastupilo je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava dana 18. lipnja 2020. godine u Zagrebu, između Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije s jedne strane i GDCK Delnice s druge strane.

Ova operacija ima za cilj uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom pružajući im podršku u svakodnevnom životu, a koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Kao partneri na projektu odabrane su one institucije s kojima imamo izvrsnu suradnju. To su Centar za socijalnu skrb Rijeka, Podružnica Delnice, kao obvezni partner uz čiju smo pomoć lakše odabrali krajnje korisnike, odnosno starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Trenutačno se projektom pružaju usluge za 70 krajnjih korisnika s područja grada Delnica i Općine Mrkopalj.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka kao obavezni partner, pobrinuo se da sudionice na projektnim aktivnostima pripadaju ciljanoj skupini te da ispunjavaju uvijete natječaja, kojim je za potrebe projekta zaposleno 6 djelatnica koje će obilaziti korisnike usluge u trajanju od 12 mjeseci.

Kao dodatne partnere odabrali smo Grad Delnice koji već ima iskustva u provođenju istog programa, za stručnu, financijsku i savjetodavnu pomoć, te Općinu Mrkopalj koja prvi puta sudjeluje u provođenju ovog oblika programa, a iskazan je interes krajnjih korisnika s tog područja. Time se na području Općine Mrkopalj zaposlila jedna žena ciljane skupine koja  pruža uslugu za 11 krajnjih korisnika iz Mrkoplja i naselja Sunger.

Usluge iz projekta „Zajednička budućnost“ za sve su korisnike bez novčane naknade, a obuhvaćaju:

  1. Obavljanje kućnih poslova u domu korisnika što obuhvaća: nabavu živežnih namirnica, pranje posuđa, pospremanje osnovnih životnih prostorija u kojima Korisnik/ca boravi (kuhinja, dnevna soba, spavaća soba, sanitarne prostorije), pomoć u pripremanju obroka, glačanje rublja, nabavu lijekova i drugih potrepština.
  2. Održavanje osobne higijene što obuhvaća: pomoć pri obavljanju osobne higijene, te pomoć kod oblačenja i svlačenja korisnika, pomoć kod hranjenja korisnika, pomoć pri obavljanju fizioloških potreba korisnika, održavanje higijene posteljine korisnika.
  3. Pomoć u socijalnoj integraciji što obuhvaća: pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo.

Osim pružene usluge pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti svaki korisnik projekta Zajednička budućnost mjesečno ima pravo i na paket kućanski i osnovnih higijenskih potrepština.

Jedna od osnovnih aktivnosti projekta je i obrazovanje ciljanih skupina gdje će 6 novozaposlenih djelatnica proći odabranu edukaciju kojom će steći verificiranu javnu ispravu, koja će im i nakon završetka ovoga projekta pružati sigurnost i veću mogućnost za pronalaskom budućeg zaposlenja budući na obrazovni status koji će steći.

Početak projektnih aktivnosti i početak rada ciljane skupine, te obilaska krajnjih korisnika krenuo je s 01.10.2020. godine te traje do 30.09.2021. godine.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Delnice

KONTAKT PODACI:

Kontakt osoba za više informacija Ravnateljica GDCK Delnice Snježana Krizmanić, prof.

GDCK Delnice, Školska 25, Delnice 
Tel: +38551812686 ; Mob.; +38599 254 7285
e-mail:  [email protected]

www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr

Kontakt:

tel. 051/812-131, 051/812-055
e-mail: [email protected]

OIB: 03944325629
Matični broj: 02638207

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - petak:
07:00 - 15:00 sati

Uredovno vrijeme za rad sa strankama:
7:30 - 14:30

Skip to content