21.05.2023. održan je 9. tradicionalan uspon na Mali Petehovac u organizaciji HPD Petehovac Delnice.

Gorski kotar je kolijevka planinarstva u Hrvatskoj. Prvi zapisi o organiziranom bavljenju planinarenjem u Delnicama sežu pred kraj 19. stoljeća. Davne 1898. godine osnovana je delnička podružnica HPD-a. U to vrijeme podružnica nije imala ime, no smatramo je pretečom današnjeg HPD-a “Petehovac” Delnice. Stoga se ta važna godina za planinarstvo Gorskog kotara nalazi upisana na logotipu našeg društva HPD “Petehovac” Delnice osnovanog 1965. godine.

Na pohod je došlo 200-tinjak planinara iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, iz 40-ak planinarskih društava.

Predstavljena je nova planinarska obilaznica, „125 godina organiziranog planinarstva“ koju su planinari radosno dočekali. Pravila su jednostavna. U obilaznici je obavezno obići 10 vrhova s delničkog područja od navedenih 15 te sudjelovati u pohodu na Mali Petehovac koji se održava svake godine krajem mjeseca svibnja. Uz 10 zadanih vrhova treba obići još 115 vrhova po osobnom izboru.

Nakon pohoda održano je druženje u Delnicama uz planinarski fažol.

Dodijeljena su i priznanja svim planinarima koji su vrijedno obilazili planinarske vrhove i domove u proteklih godinu dana – sudjelovalo je 60 natjecatelja.

Po prvi puta dogodilo se da su prvo mjesto osvojili muž i žena koji zajedno planinare i koji su imali isti broj bodova te su dodijeljena dva pehara za prvo mjesto.

Evo pobjednika ove sezone:

  1. 1286 bodova Iva Halasz, Crikvenica
  2. 1286 bodova Ferenc Halasz, Crikvenica
  3. 1040 bodova Matej Perkov, Zagreb
  4. 946 bodova Juran Mažić Sisak
Skip to content