Kompleksna e-usluga koja omogućava prihvat i papirnatih i e-poruka iz zdravstvenog sustava prijavu novorođenog djeteta putem jednog upravnog mjesta, virtualnog i realnog Usluga e-Novorođenče dostupna je od 9.1.2018. u svim matičnim uredima u Republici Hrvatskoj.Od 13. srpnja 2020. godine svoj zahtjev za Pomoć za nabavku opreme za novorođenče, Gradu Delnicama možete podnijeti i putem usluge e-Novorođenče Ministarstva uprave.Zahtjev može podnijeti otac ili majka, RH državljanin s prebivalištem na području Grada Delnica.

Sustav e-Građani koristi više od milijun građana kojima su trenutno na raspolaganju 72 usluge. Usluga e-Novorođenče od sada roditeljima omogućuje predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta prema općini, gradu ili županiji. Uz prijavu djeteta, ova dodatna usluga uvelike će olakšati roditeljima te će, umjesto da skupljaju dokumentaciju i fizički je predaju u općini, gradu ili županiji, od sada, u samo nekoliko klikova moći predati i taj zahtjev. Roditelji će se manje baviti administracijom, a više će vremena imati za novorođeno dijete i uživanje u prvim danima.

Roditelji kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije.

Republika Hrvatska ministarstvo uprave – e-novorođenče

Skip to content