Delnice, 01. lipnja 2015.

Pad proračuna preko leđa sporta, kulture i vatrogastva

Ranije planirane svote ostavili smo za najugroženije i za stipendije. Nismo htjeli povećati prirez, kao ni jačati porez na tvrtku jer bi to išlo na štetu građana i obrtnika. Nažalost, nenamjenska sredstva za plaće uposlenih i rad udruga nikako ne možemo nadoknaditi pa smo morali ići u ova smanjenja, kaže gradonačelnik

Unatoč osjetnom smanjenju proračunskih sredstava na pojedinim područjima, članovi Gradskog vijeća Delnica s deset glasova za i dva protiv prihvatili su prijedlog gradonačelnika Ivice Kneževića po kojem će izmijenjeni proračun Grada iznositi 35,8 milijuna kuna. U odnosu na, u početku godine predloženih 38 milijuna kuna, to i nije neki veliki minus, ali je problem u tome što je zbog velikog gubitka tzv. nenamjenskih sredstava iz kojih se financira rad udruga i niz drugih područja, došlo do pomalo drastičnog smanjenja sredstava na pojedinim područjima djelatnosti. Pad proračuna, pojasnio je Knežević u uvodnoj riječi, rezultat je ponajprije gubitka povlastica vezanih uz »brdski« zakon: »Zbog gubitka povlastica vezanih uz poreze na dohodak i dobit, izgubili smo 7,5 milijuna kuna, novi Zakon o porezu umanjio nam je prihode za 2,1 milijun kuna, a nemogućnost naplate komunalne naknade za vojne objekte dodatno nam je »uzela« dva milijuna kuna. Da bi nakon tih gubitaka uravnotežili proračun smanjili smo za 15 posto plaće svima koji ih dobivaju iz proračuna, JVP Delnice dobit će 150.000 kuna manje, kultura 102.000, a sport 228.000 kuna manje. Ranije planirane svote ostavili smo onim najugroženijima, a nismo dirali ni školske stipendije. Također nismo htjeli ići ni na povećanje prireza, kao ni na jačanje poreza na tvrtku jer bi to išlo na štetu građana i obrtnika, a stečenim novcem ne bismo bitnije poboljšali stanje. Nažalost, nenamjenska sredstva namijenjena plaćama uposlenih i radu udruga ni na koji način ne možemo nadoknaditi i zato smo morali ići u ova smanjenja«, rekao je Knežević, koji je svoj govor o proračunu metaforom o teško oštećenom brodu koji treba dovesti do obale i pričekati 1. siječnja sljedeće godine kad bi, povratkom nekih pogodnosti »brdskog« zakona, trebalo uslijediti poboljšanje.

Kritike HČSP-a i HDZ-a

Najoštriji kritičari prijedloga proračuna bili su Ivan Topić (HČSP) i Mladen Mauhar (HDZ), pri čemu je Topić naglasio kako se itekako znalo da neće biti povlastica i već početkom godine trebalo je početi štedjeti i stvoriti niže proračunske vrijednosti pa sad stanje ne bi bilo tako dramatično. Mladen Mauhar podsjetio je na nedavne sukobe oko izbjegavanja smanjenja plaće gradonačelnika i njegove zamjenice te zaključio kako sada ne bi bilo tako žestokih reakcija da je tada prvi čovjek grada primjerom pokazao kako dijeli teško stanje gradskog proračuna: »Da ste to pokazali, danas biste lakše razgovarali s predstavnicima sportskih udruga i gradskim uposlenicima o smanjenju novca za njihov rad. Također, nelogično mi je da se sredstva mnogima smanjuju, a negdje bitno rastu pa je, primjerice, za ukrašavanje grada umjesto 80.000 kuna po novom prijedlogu proračuna predviđeno čak 115.000 kuna, a porasli su i troškvi vezani uz proslavu Dana grada s 10 na 20.000 kuna. Zar nam to zaista treba?«, pitao je Muhar. 
    
Odrekli se naknada

Marijan Pleše (PGS) naglasio je da je proračun, zbog gubitka na koji čelništvo Grada nije moglo utjecati, realan te svi moraju to shvatiti i biti strpljivi, a Goran Pernjak (NL Ivice Kneževića) je, uz komentar kako treba izdržati do kraja godine pa će onda biti bolje, najavio da se članovi NL-a Ivice Kneževića i nezavisni vijećnik Dražen Magdić odriču svojih vijećničkih naknada i usmjeravaju taj novac prema udrugama kulture i sporta. Taj je potez na reakciju nagnao Ivana Topića (HČSP) koji je podsjetio da je takav njegov prijedlog da na početku mandata ovog Vijeća bio ismijan i proglašen politiziranjem: »Da smo ga tada prihvatli do sada bismo uštedjeli lijepu svotu i bitno pomogli udrugama,«, rekao je Topić.

Mauhar »opleo« po GSC-u

Smanjenje proračunskih sredstava sportašima najčešće se komentiralo, pri čemu su vijećnici uglavnom izražavali potporu pismu koje je Vijeću uputila Sportska zajednica Grada. Boris Lozer predložio je da se od Goranskog sportskog centra zatraži da sudjeluju u snošenju teškog stanja delničkog sporta: »Za korištenje bazena i igrališta iz proračuna će GSC-u biti uplaćeno 200.000 kuna. Ne bi li GSC to mogao prenijeti na rad sportskih klubova i time sudjelovati u kompenzaciji sadašnje stanja«, pitao je Lozer. Đulio Jusufi, pročelnik Odjela za financije, odgovorio mu je kako je GSC-u skinuto 95.000 kuna pa su time i oni zahvaćeni smanjenjem prihoda, a najoštriji je bio Mladen Mauhar (HDZ) koji je GSC proglasio »firmom uhljebljenih propalih kadrova SDP-a i HNS-a. Nema šanse da se oni odreknu svojih prihoda i dok god budu ovdje, oni će od Grada tražiti da im se isplaćuje njihov dio kako bi opstali«, rekao je Mauhar.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice