Delnice, 23. svibnja 2015.

PRIJEDLOG BEZ ALTERNATIVE OD 1. LIPNJA VRLO VJEROJATNO OSJETNO »KRESANJE« IZDATAKA

Plaće uposlenicima gradske uprave manje za 15 posto

Prijedlog izmjene proračuna Grada Delnica trebaju prihvatiti članovi Gradskog vijeća Delnica, a kako objašnjava gradonačelnik Knežević, na ovaj su korak prisiljeni kako bi »preživjeli do kraja godine« 

DELNICE » Prihvate li idućeg četvrtka članovi Gradskog vijeća Delnica prijedlog izmjene proračuna Grada Delnica, već od 1. lipnja plaće svim uposlenicima gradske uprave i ostalima koji su vezani uz gradski proračun bit će manje za 15 posto, najavljuje delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji, pojašnjavajući prijedlog što po njemu nema alternative, kaže: »Naše analize vezane uz punjenje proračuna pokazuju kako će ukupno ostvarenje tzv. nenamjenskih prihoda, dakle onih koji se mogu koristiti za rad udruga i slične aktivnosti, biti do kraja godine 9,2 milijuna kuna. S druge strane, ukupni troškovi vezani uz sufinanciranje takvih aktivnosti su 13,5 milijuna kuna, što znači da je proračun samo u tom segmentu »kraći« za (pre)visokih 4,3 milijuna kuna. To je temeljni razlog zbog kojeg se hitno ide u rebalans proračuna jer svaki dan života po dosadašnjem sustavu znači novi trošak, što ne želimo prihvatiti. Na ovaj smo korak prisiljeni kako bismo preživjeli do kraja ove godine. 
    

Stanje jako teško

Naravno, razmišljali smo i o nekim drugim mogućnostima. Moglo se, primjerice, pojačati prireze građanima ili porez na tvrtke što bi pogodilo građane koji i ionako teško žive i obrtnike kojima također nije lako. Dizanje kredita nije izlaz, a nemamo ni nekretnina koje bismo mogli prodati. Postojala je i mogućnost da uštedu ostvarimo potpunom neisplatom sredstava namijenjenih udrugama, ali smo – svjesni značaja tog dijela života – odustali od tog poteza. No, nadam se da i oni sada razumiju da je stanje teško i da neće ni oni moći raspolagati onolikom količinom sredstava kojom su do sada raspolagali, jer ovo smanjenje mora, ako se jako održava i na zaposlene, zahvatiti i njih«, govori Knežević, po čijem mišljenju je sve skupa posljedica već poznatih zbivanja vezanih uz ukidanje povlastica Zakona o brdsko-planinskom području, odnosno nove porezne politike koja je također umanjila prihode. 
    
Stravičan udar na proračun


»Izostankom beneficija »brdskog zakona« i preraspodjelom prihoda po osnovi poreza na dohodak Grad Delnice gubi 5,5 milijuna kuna. Po porezu na dobit gubimo oko 1,2 milijuna kuna, po mini poreznoj reformi gubi se 2 milijuna kuna, a zbog činjenice da više ne možemo naplaćivati najam korištenja vojnih objekata koji se ne koriste, gubimo 1,2 milijuna kuna. Kada sve skupa saberemo, onda mi u 2015. godini gubimo velikih 11,5 milijuna kuna na koje smo, primjerice, prošle godine mogli računati i sve to je stravičan udar na proračun. Po svim statističkim pokazateljima dosadašnjeg dijela godine Grad Ogulin i Grad Delnice su ukidanjem »brdskog« zakona najgore prošli. Štoviše, stanje je sada takvo da će se vrlo brzo argumentirano moći početi postavljati pitanje jesu li uopće lokalne samouprave potrebne. Jer, kakvog smisla ima mjesto gradonačelnika, njegove zamjenice pa i dobrog dijela zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ako svojim djelovanjem ne mogu dati doprinos razvoju sredine u kojoj djeluju. Ako ne možemo ostvarivati razvojne projekte, čemu onda uopće postojimo, čemu onda lokalna samouprava uopće radi? Pitam se ne želi li ovim načinom sadašnja vlast smanjiti broj lokalnih samouprava«, zaključuje Knežević.

Čekaju povratak beneficija 
    
    »Smanjenje plaća je nepopularno, ali drugog izlaza nema. Od trenutka kad smo mi došli na vlast plaće smo smanjili za ukupno 22 posto. Do sada se za plaće iz proračuna izdvajalo 2,8 milijuna kuna, što je bilo oko 11 posto ukupnog proračuna i to je daleko niže od zakonom dozvoljenih 20 posto. S ovim novim smanjenjem taj će postotak biti još niži, a paradoksalno je da čak kad bismo u potpunosti zaustavili isplatu plaća, ne bismo došli do rješenja. Ipak, nadam se da je ovo samo jedno dramatično prijelazno razdoblje i da će u 2016. godini biti bolje jer će nam ipak dio benificija biti vraćen«, govori Knežević. 
    
Projekti vezani uz EU idu dalje 
    
    Delnički gradonačelnik ističe kako ovaj udar na proračun ne znači zaustavljanje započetih projekata vezanih uz EU. 
    »Preseljnje knjižnice u bivši Dom OSRH, uređenje bivše šumarske škole u etnografski muzej te uređenje tržnice u središu mjesta idu dalje. Projektna dokumentacija za knjižnicu i muzej se izrađuje uz pomoć PGŽ-a, tu su i novci iz donacije gospođe Jeanett Maynarich pa vjerujem da ćemo ipak uspjeti, pogotovo ako uspijemo doći i do sredstava iz EU fondova«, rekao je Knežević.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice