Delnice, 13. svibnja 2015.

KUGLAČKI KLUB »GORANIN« POTEZ NOVOG VODSTVA DAO BLISTAVE REZULTATE

Okretanje mladima donijelo prve medalje

Novo vodstvo je prije godinu i pol krenulo s animiranjem osnovaca te s intenzivnim treninzima, a vrhunac su medalje na državnim prvenstvima u najmlađim uzrastima – Karlo Petranović je državni prvak, Matej Mrle viceprvak, a kadeti ekipno brončani 

DELNICE » Sportske udruge i klubovi u Hrvatskoj, pa i u Gorskom kotaru, zbog sve manjih sredstava koja se za njihov rad mogu izdvojiti iz lokalnih proračuna, sve će teže raditi. Naravno, u tim novim uvjetima treba se znati snaći, a jedan od mogućih odgovora na novu situaciju pružili su u delničkom Kuglačkom klubu »Goranin« u kojem su prije godinu i pol dana, nakon što je brigu o klubu preuzelo novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Igorom Petranovićem i tajnikom Draženom Tomićem, odlučili naglasak aktivnosti staviti na rad s mladima. Najprije je kroz nekoliko susreta s osnovcima održana prezentacija kuglanja kao sporta, a kad se našao dovoljan broj mladih koji su bili zainteresirani, krenulo se u kvalitetan rad koji je uz treninge obogaćen brojnim međusobnim turnirima, utakmicama s vršnjacima iz susjednih sredina te prošle i ove godine i prvim nastupima na prvenstvima Hrvatske u nizu mladih kategorija, govori nam tajnik Dražen Tomić. 
    

Odlični domaćini

»Vrhunac tog dijela našeg rada svakako su prve u povijesti kluba u bilo kojoj kategoriji osvojene medalje na državnim prvenstvima – državni prvak postao je Karlo Petranović u uzrastu do 10 godina, a u kategoriji do devet godina Matej Mrle osvojio je naslov viceprvaka Hrvatske, a potom smo i na državnom prvenstvu kadeta osvojili u ekipnoj muškoj konkurenciji brončanu medalju. Naravno, ovi nas ostvareni rezultati čine presretnima, a uvjereni smo da će ovakvih lijepih vijesti biti i u godinama što dolaze. Naime, temelj ovih odličnih rezultata je kvalitetan rad, što se vidi i iz činjenice da je odaziv na treninge iznad 90 posto«, govori Tomić. No, ovim lijepim rezultatima treba pridodati još jedan uspjeh. Konkretno, riječ je o tome da je KK »Goranin« nedavno bio organizator 24. prvenstva Hrvatske u kuglanju za kadete i kadetkinje, a čast organizacije ovog događaja opet je rezultat dosadašnjeg rada s mladima, smatra Tomić: »Jedanaest naših mladih kuglača nastupilo je na nekoliko državnih prvenstava i to je svakako utjecalo na odluku da nam se dodijeli prvenstvo Hrvatske, a budući da smo se pokazali dobrim organizatorima, iznova nam je povjerena organizacija novog natjecanja najboljih pa će tako na delničkoj kuglani 30. i 31. svibnja biti održano pojedinačno državno prvenstvo kadeta i kadetkinja uzrasta do 14 godina«, najavljuje Tomić. 
    
Sport i turizam


Dobri rezultati mladih kuglača i rad njihovog matičnog kluba nisu promakli ni delničkom gradonačelniku Ivici Kneževiću koji ističe kako je KK »Goranin« primjer dobrog rada s mladima, kao i spoja sporta i turizma: »Istodobno su uspjeli ne samo osvojiti niz medalja u najmlađim uzrastima, već i organizirati državno prvenstvo koje je u Delnice privuklo stotinjak ljudi. Smatram da je spoj rada s mladima i organiziranja ovakvih natjecanja najispravniji put jer time uspješno vežemo sport i turizam, a to bi u velikoj mjeri morao biti jedan od temeljnih ciljeva aktivnosti vezanih uz sport. Svakako da mi je drago što uspjehe postižu baš mlađe kategorije jer to pokazuje da je ispravno naše opredjeljenje da kao lokalna samouprava ponajprije sufinanciramo mlade uzraste«, zaključio je Knežević.

Povećati prihode 
    
    Iako kuglana zadovoljava sve kriterije potrebne za natjecanja u tom sportu, moguće su promjene nabolje, govori gradonačelnik Knežević i najavljuje: »Treba pokušati napraviti takve uvjete da troškovi grijanja budu manji, odnosno da uz pomoć nadležnih institucija i GSC-a koji upravlja ovim objektima, povećamo energetsku učinkovitost ovog prostora. Također razmišljamo i o tome da se prostor kafića u objektu kuglane stavi pod upravljanje Sportske zajednice grada Delnica i to na taj način da se sredstva zarađena ovdje koriste za rad delničkih klubova i sportskih udruga«, rekao je Knežević. 
    
I trener Matković – viceprvak 
    
    Nakon sjajnih uspjeha najmlađih kuglača delničkog »Goranina«, briljantnu sezonu delničkih kuglača upotpunio je i odličan rezultat Damira Matkovića koji je osvojio srebrnu medalju i postao viceprvak Hrvatske za 2015. u kategoriji mlađih veterana U60 (od 55-60 godina starosti). Matković, inače trener trojici igrača koji su nedavno osvojili tri odličja na prvenstvu Hrvatske, do naslova viceprvaka došao je u konkurenciji 42 igrača iz 17 klubova. Nastavak ovogodišnje žetve medalja KK Goranin na državnim prvenstvima pretvara se u sezonu za pamćenje, ponajprije što su sve dosad osvojene medalje prve u povijesti kluba, zbog čega je već sada jasno da će 2015. ostati zlatnim slovima upisana u povijest kluba.

 

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice