Delnice, 02. travnja 2015.

POLICIJSKA POSTAJA DELNICE OHRABRUJUĆI LANJSKI REZULTATI

Prometnih nesreća manje nego ikad

Na području koje pokriva Policijska postaja lani su bile 53 prometne nesreće, 14 manje nego 2013. i najmanje od osamostaljenja Hrvatske. Još je bolja vijest da nitko u prometu nije izgubio život 


DELNICE » Samo 53 pometne nesreće zabilježene prošle godine na područje koje pokriva Policijska postaja Delnice najbolji su rezultat od osamostaljenja Hrvatske kad je riječ o samom broju, a još je ugodnije čuti podatak da prošle godine na području PP Delnice, a to znači sedam goranskih lokalnih samouprava (Brod Moravice, Delnice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad) nitko nije smrtno stradao u prometnoj nesreći. Tako dobrim rezultatim sigurno su pridonijele bolje ceste, kvalitetna signalizacija, ali i djelovanje policijskih djelatnika, istaknuo je podnoseći izvješće o stanju sigurnosti na području Grada Delnica u 2014. godini načelnik PP Delnice Marinko Puškarić. 
    

Na autocesti – 16

– I protekle je godine nastavljeno kontinuirano smanjenje broja prometnih nesreća. U odnosu na 2013. godinu evidentirano je 14 prometnih nesreća manje, a kad je riječ isključivo o području Grada Delnica valja napomenuti da je od ukupno 53 evidentirane prometne nesreća njih 16 bilo na autocesti Rijeka – Zagreb, gdje lokalna samouprava nema ingerenciju brige o sigurnosti prometa. Na području Grada Delnica u prometnim nesrećama lani je sudjelovalo ukupno 77 sudionika u prometnim nesrećama što je za 16 osoba ili 17,2 posto manje nego prethodne godine, rekao je Puškarić nadodavši da Policijska postaja Delnice kontinuirano u zadnjih nekoliko godine bilježi pad protupravnih ponašanja pa su tako 2009. godine zabilježena 202 kaznena djela, godinu potom broj je pao na 198, 2011. godine zabilježeno je 191 kazneno djelo, 2012. godine taj je broj pao na 140 kaznenih djela, a u 2013 godini na samo 116 kaznena djela. Taj lijepi pad zaustavljen je prošle godine kad je, vjerojatno i zbog češće nazočnosti policajaca na terenu, zabilježeno 147 kaznenih djela što je svega 4,2 posto u ukupnom kriminalitetu županije u prošloj godini. 
    
Tranzitni kriminal

Kad je riječ o kaznenim djelima na području Grada Delnica tijekom 2014. godine policija je evidentirala 61 kazneno djelo dok je u istom razdoblju 2013. godine evidentirano 56 kaznenih djela što predstavlja povećanje za pet kaznenih djela ili 8,93 posto. U strukturi prevladavaju kaznena djela općeg kriminaliteta i to sa 42 kaznena djela ili 68,85 posto pri čemu su najčešće krađe (13), teške krađe (13) i razbojnišva (2), a zanimljivo je da su počinitelji mahom vezani uz tzv. tranzitni kriminal na granici, odnosno »uvezeni« kriminal budući da znatan dio ovih prekršaja otpada na skupinu koja je iz Rijeke dolazila »raditi« na područje Gorskog kotara, rekao je Puškarić. Dodao je da je značajan porast broja prekršaja zabilježen i u domeni zlouporabe opojnih sredstava – registrirano je 77 postupanja u odnosu na 27 iz 2013. godine, ali je i tu riječ uglavnom o »ulovu« na granici, a ne toliko na području goranskih naselja. 
    
Proaktivno


Puškarić je posebno istaknuo da policija u svom radu pribjegava proaktivnom pristupu, pa se tako značajan napor usmjerava u edukaciju stanovništva, posebice glede poduzimanja mjera samozaštite. 
    – Valja napomenuti i dobru suradnju s osnovnom i srednjom školom u Delnicama gdje se kontinuirano provodi projekt »Poštujte naše znakove« i »Prvi koraci u prometu«, te projekt »Zdrav za pet« koji u sebi generira kako edukaciju učenika tako i edukaciju roditelja. Nadalje, kontinuirano se provode operativne akcije za vrijeme blagdana »Mir i dobro«, te za vrijeme turističke sezone akcija »TURS«. Pažnje je vrijedan uloženi napor glede provođenja akcije »Manje oružja manje tragedije« u sklopu koje su polučeni iznadprosječni rezultati«, istaknuo je načelnik Puškarić.

Informiranje i prevencija 
    
    Tijekom 2014. godine uloženi su i značajni napori u osnivanje Vijeća za prevenciju, a u okviru tih aktivnosti u studenom je otvoren »Centar za informacije i prevenciju« koji okuplja više od 20 različitih subjekata društvenog života sa području grada Delnica. Cilj i zadaća centra je informiranje, prevencija i sve ostale aktivnosti koje doprinose sigurnosti i kvaliteti života na ovim područjima. Tijelo za sada u okviru očekivanja kvalitetno funkcionira. Hvale je vrijedna akcija »Moja odluka, moja budućnost« koja je provedena povodom obilježavanja »Mjeseca borbe protiv ovisnosti« i u kojoj je sudjelovale preko 200 učenika iz svih osnovnih škole na području PP Delnice, rekao je načelnik Puškarić.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice