Delnice, 26. ožujka 2015.

UVJETI TEŽI, REZULTATI BOLJI DVOJE MLADIH GORANA BRILJIRALO NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Mjesecima bez bazena i novca, a probili se u sam plivački vrh

Marta Kožul treća je u konkurenciji 1.200 kadetkinja registriranih u Hrvatskoj, a Marko Markovčić peti u konkurenciji tisuću mlađih juniora. Rezultati su tim vredniji ako se zna da su ove godine delnički plivači zbog obnove bazena trenirali znatno manje u Delnicama no ranije te da klub raspolaže sa sve manje sredstava


DELNICE » Iako je količina sredstava s kojima raspolažu sve manja, rezultati koje ostvaruju delnički sportaši sve su bolji! Tako smo, primjerice, u nepuna prva tri mjeseca ove godine zabilježili kako je najmlađom hrvatskom šahovskom nacionalnom majstoricom postala mlada delnička šahistica Ena Cvitan, šahisti i kros trkači OŠ Ivana Gorana Kovačića pobjedama na županijskoj i međuregionalnoj razini plasirali su se u završnicu državnog prvenstva, članovi Boksačkog kluba Delnice s državnih su prvenstava donijeli četiri medalje, a ovu nisku sjajnih rezultata ovih su dana nastavili članovi Plivačkog kluba »Delnice« koji su na državnom prvenstvu održanom u Rijeci ostvarili odlične rezultate – Marta Kožul u kategoriji kadetkinja osvojila je brončanu medalju, a Marko Markovčić u kategoriji mlađih juniora osvojio je peto mjesto. 
    Njihovi su rezultati tim vredniji što su ove godine delnički plivači zbog obnove bazena trenirali znatno manje u Delnicama no ranije, ističe njihov trener Boris Levar i dodaje: »Ovo je u povijesti kluba najveći pojedinačni uspjeh čija je veličina jasna ako znamo da je Marta treća u konkurenciji 1.200 kadetkinja koliko ih je registrirano u Hrvatskoj, a Marko peti u konkurenciji tisuću registriranih mlađih juniora. 
    

Nadmašili cilj

Sjajnim nastupima njih dvoje su osigurali nastupe u finalu među četrdeset najboljih te potom i u tim utrkama pokazali da spadaju u sam vrh hrvatskog plivanja u svojim uzrastima. Štoviše, Marta je i po procjenama naših najpoznatijih plivačkih stručnjaka veliki talent u leđnom plivanju, a presretan sam i zbog uspjeha Marka Markovčića koji je veliki radnik i kojemu se sada vraća sve uloženo na najljepši mogući način pa vjerujem i pomoći ću koliko god mogu da njihovi rezultati budu još i bolji«, ističe Levar. 
    Martu i Marka zatekli smo, a gdje drugdje nego na bazenu. Marta Kožul, učenica šestog razreda delničke OŠ I.G. Kovačića, pliva od četvrtog razreda i presretna je zbog prve medalje na državnom prevenstvu: »Bila sam sretna već i stoga što sam uopće ušla među one koji su zaslužili nastup u finalu državnog prvenstva, a kad sam još uspjela osvojiti i medalju, bila sam presretna. Treniram pet puta tjedno po dva sata plus natjecanja. Plivanje mi nije dosadilo i mislim se i dalje baviti ovim lijepim sportom, a prvi sljedeći cilj mi je ljetno državno prvenstvo koje će biti održano u srpnju i na kojem ću opet nastojati biti što bolja«, rekla nam je Marta, a Marko Markovčić, učenik prvog razreda Srednje škole Delnice jako je zadovoljan jer, kaže, konkurencija je bila jako velika: »Zaista sam presretan što sam peti među najboljim mlađim juniorima Hrvatske. Nisam očekivao ovakav uspjeh, ali nas je trener odlično pripremio i plivali smo najbolje kad je bilo najpotrebnije. 
    
Zakašnjele pripreme    Glavni cilj mi je bio doći na državno prvenstvo, a ovo peto mjesto je fantastično i zaista sam sretan. Naravno, to me motivira i na daljnji rad pa nastavljam s trenizima još žešće«, najavljuje Markovčić. 
    Presretna novim velikim uspjehom Plivačkog kluba »Delnice« je i aktualna predsjednica Arijana Šercer koja posebno ističe kako je uspjeh tim značajniji zbog toga što su delnički plivači počeli s pripremama četiri mjeseca kasnije od plana i sa znatno smanjenim sredstvima iz gradskog proračuna: »Zbog toga smo posebno ponosni na ove uspjehe, tim više što dolazimo iz kraja u kojem se mladi tradicionalno više bave nogometom, skijaškim trčanjem i kuglanjem. Zahvaljujem i čestitam našim trenerima – Mladenu Kovačeviću koji je naše plivače trenirao kad su počinjali te Borisu Levaru koji sada radi s njima. Naravno, zahvaljujemo i roditeljima koji podnose najvreći teret, kako financijski, tako i podrškom pri sudjelovanju u vožnji na nastupe, a najveće pohvale zaslužuju Marta Kožul i Marko Markovčić koji su do ovog uspjeha došli predanim radom, voljom i odricanjem. Ovi rezultati su dokaz da, unatoč problemima s kojima se svakodnevno susrećemo, treba nastaviti predano raditi pa rezultati neće izostati. Nećemo dozvoliti da nam se zbog sve manjih financijskih sredstava klub ugasi pa i ovom prigodom pozivamo sve mlade da nam se pridruže. Za delničke »vidrice« još će se čuti«, najavila je predsjednica Šercer.

Osipanje članstva 
    
    Iako će ovaj nastup ostati zlatnim slovima upisanim u povijest delničkog sporta, nije sve lijepo i bajno, ističe trener Boris Levar, koji napominje da su nedavna zbivanja vezana uz predugu stanku u radu bazena i poteškoće sa sve manjim sredstvima za rad kluba utjecala na bitno osipanje broja članova: »Sve manje nas je u klubu, kao što je i sve manje djece u sportu, i to je jako loše. Mislim da bi se svi trebali zamisliti, i oni koji vode brigu o sportskim objektima i rukovodstvo grada i roditelji. Zar nije tužno da nas je trenutačno u Plivačkom klubu »Delnice« svega dvadeset, a pred godinu-dvije bilo nas je više od pedeset! Uz sve to imali smo i imamo odlične rezultate u kontinuitetu, i to na državnoj razini. I sve to nije dovoljno da nas se kvalitetno prati. Naprotiv, sredstva su sve manja i manja, problema je sve više i više, a sve što čujemo je da novca nema i da nitko ništa ne može«, ogorčeno je primijetio Levar. (M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice