Delnice, 24. veljače 2015.

DOBRA IDEJA U LOŠE VRIJEME INICIJATIVA SKUPINE GORANA

Gorskom kotaru treba jedinstveni Centar za kulturu

Osnivači bi bile goranske jedinice lokalne samouprave, a podržali bi ga i umjetnici – pojedinci i udruge, poručuju inicijatori. Ova inicijativa izložena je na Koordinaciji načelnika Gorskog kotara koju primarno zanima financijski okvir, vjerojatno presudan za ovaj projekt 

DELNICE » Poštujući onu krilaticu kako u doba najveće krize treba najviše i ulagati, skupina Gorana iz različitih dijelova i raznovrsnih institucija pokrenula je početkom ove godine inicijativu za osnivanje Goranskog centra za kulturu. Potpisnici ove zanimljive inicijative su OŠ Ivanke Trohar Fužine, OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice, OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora, Stanka Lončarić prof., Rasim Karalić, dokumentarist-cinematograph te Odjel za kulturu grada Delnica, a tekstu kojim pojašnjavaju svoju odluku, potpisnici inicijative kažu: 
    »Zbog specifičnog geografskog položaja, teških klimatskih uvjeta, loše demografske slike i slabe privredne razvijenosti, Gorski kotar trenutačno spada u područja koja teško privlače mlade obitelji za život i ostanak u sredini iz koje potječu. Mlade obitelji pored osnovnih egzistencijalnih uvjeta za život žele imati i dobre uvjete za obrazovanje i kreativno usmjerenje svoje djece od početka osnovnoškolskog obrazovanja. Kako bi se stvorili uvjeti za to, potrebno je na razini cijelog Gorskog kotara i uz inicijativu osnovnih škola i lokalnih vlasti osnovati jedinstveni Goranski centar za kulturu. U svom praktičnom radu na terenu, djelovanjem kroz vannastavne aktivnost u školama, provodeći raznolike kulturne i edukativne radionice, cilj budućeg Goranskog centra za kulturu bio bi osigurati dobre uvjete za kreativno izražavanje i umjetnička usmjerenja djece, prateći trendove u svijetu na polju kulture i umjetnosti. 
    

Fužinski primjer

Dobar primjer rada na polju kulture filma je rad Filmske družine Kreše Golika koja djeluje u okviru Osnovne škole u Fužinama. U svom dosadašnjem radu mali su fužinski filmaši nagradama i priznanjima došli u sam vrh dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Željeli bismo da ovakav rad i rezultati budu dio školskog obrazovanja i u drugim školama Gorskog kotara. U nastojanjima da se sadašnja slika Gorskog kotara u tom pogledu popravi, želimo pokrenuti inicijativu za osnivanje Goranskog centra za kulturu. On je zamišljen kao sociokulturna organizacija osnovana kao javna ustanova za kulturu. Osnivači centra bi bile jedinice lokalne samouprave s područja Gorskog kotara, a inicijativu za osnivanje, pored jedinica lokalne samouprave i osnovnih škola, podržali bi umjetnici – pojedinci i udruge koji bi svojim doprinosom pomogli razvoj i unapređenje umjetničke kulture mladih u Gorskom kotaru. 
    
Na potezu Koordinacija

Sjedište centra bilo bi u mjestu kojeg odaberu osnivači, a predlažemo da (uz suglasnost nasljednika) Centar nosi ime velikana hrvatskog filma – Kreše Golika. U početnoj fazi rada Centra, nosilac rada bila bi jedna zaposlena osoba, a kad se steknu uvjeti, moglo bi profesionalno raditi i više članova Centra«, stoji u tekstu inicijative. 
    Potporu svojoj ideji inicijatori su najprije zatražili od Koordinacije goranskih načelnika, predstavivši projekt na prošlotjednoj sjednici. No, kako je tom prigodom izjavio delnički gradonačelnik Ivica Knežević, s obzirom na važnost i složenost teme, ni u kom slučaju ne mogu se odmah očitovati niti donijeti konkretan odgovor. Zatražili su dodatne podatke o troškovima financiranja tog sustava, budući da će upravo financijski okvir nametnuti preispitivanje u smislu što je to kultura u lokalnim samoupravama, koju kulturu žele, koje se neće i ne mogu odreći, a bez čega će morati. – U svakom slučaju, projekt je vrijedan pažnje i mi ćemo svakako u što je moguće kraćem roku dati konačno očitovanje. Bez obzira na rebalanse, vjerojatno u 2015. godini ovaj projekt neće zaživjeti, zaključio je Knežević za naš list. Iz ovih riječi vrlo se lako može zaključiti da će i ova inicijativa, zbog sve težeg stanja u kojem se Gorski kotar nalazi, trebati čekati neka bolja vremena. No, što ako vremena nikad ne budu bolja!? (M.K.)
 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice