Delnice, 02. veljače 2015.

DOBAR POČETAK TURISTIČKE GODINE

Snijeg osigurao goste

Iako će potpuni brojčani pokazatelji broja gostiju i noćenja biti poznati tek u prvom dijelu veljače, već sada je jasno da je turistički početak godine na području Delnica bio vrlo dobar, ističe direktorica TZG Delnice Mirela Srkoč Šenkinc. 
    – Snježni pokrivač i zimski školski praznici bili su savršeni početak godine. Radilo je skijalište na Petehovcu, sanjkalište na Potoku, klizalište i bazen. Naravno, sve je to bio samo dobar nastavak svega vezanog uz doček Nove godine koji je u Gorskom kotaru uvijek »in«, pogotovo kad mu se pridoda snježna idila. Najviše su se tražile kuće za odmor i paket aranžmani u hotelima. Hotel Risnjak je, primjerice, ugostio 20-ak Nijemaca tijekom novogodišnjih blagdana. Smještajni kapaciteti bili su dobro popunjeni, premda je ostalo i praznih kreveta. Općenito, u prvoj polovici siječnja hoteli, pansioni i planinarski domovi ugostili su individualce i grupe na višednevnim zimskim aranžmanima. I gosti u privatnom smještaju (uglavnom obitelji s djecom) tražili su sadržaje na snijegu (sanjkanje, skijanje, klizanje). Skijaška staza na Petehovcu bila je u funkciji dokle god su vremenski uvjeti dozvoljavali, a održana je i škola skijanja za najmlađe, dok je oko 3.000 klizača rekreativaca potražilo zabavu na delničkoj ledenoj ljepotici. Od manifestacija održanih u siječnju ističemo natjecanje u kuhanju kotlića, Međunarodni nogometni turnir Tin Grgurić i Maskenbal na ledu, a mjesec je završio s Noći muzeja i Vlakom u snijegu te ulaskom u Peto godišnje doba, doba Mesopusta, rekla je direktorica Šenkinc.


VLAK U SNIJEGU U SURADNJI S HRVATSKOM ŽELJEZNICOM, TIJEKOM VELJAČE VOZIT ĆE IZLETNIČKI VLAK NA RELACIJI RIJEKA-DELNICE-RIJEKA

Delnice zanimljive uvijek, a pogotovo zimi

Uz druženje na ledu i snijegu predviđene su predstava i kreativne radionice te ručak za djecu

Nakon dobro prihvaćene Delničke adventske bajke, u novu godinu Delnice ulaze kroz novu suradnju s Hrvatskim željeznicama s kojima će zajedno tijekom ove zime realizirati projekt »Vlak u snijegu«. Riječ je ovog puta o manifestaciji koja je naziv preuzela od čuvene dječje knjige Mate Lovraka, a cilj je privući što veći broj djece iz Rijeke i tijekom gotovo šestosatnog izleta pokazati im kako nepunih sat vožnje od njihovog grada postoji jedan sasvim drugi svijet. Naravno, nakon što su vožnje vlakova s Djedom Mrazom iz Rijeke prema Delnicama privukle tijekom prosinca više od tisuću malih i velikih posjetitelja koji su se upoznali s raznim sadržajima uokvirenim pod nazivom Delnička adventska bajka, zanimanje za nove posjete je veliko, a sve čemu se organizatori trebaju nadati je da ih vrijeme posluži, odnosno da zima bude zima, a to znači da bude snijega. Ostvari li se taj temeljni preduvjet riječka će djeca uživati, a ako snijega i ne bude domaćini će se pobrinuti za sadržaje kojima će oplemeniti njihov boravak u Delnicama. 
    »Vlak u snijegu« prema Delnicama će iz Rijeke kretati oko 9.30 sati i već tijekom putovanja s djecom će se družiti animatori koji će ih pripremiti za delnički dio druženja. Dolazak u Delnice predviđen je u 10.40 sati, a nakon pozdrava koji će im uputiti Baka Mraz i vilenjaci kreće se u šetnju do delničkog klizališta gdje će se djeca moći upoznati s užitkom klizanja na ledu, a bit će im ponuđene i razne igre na ledu, odnosno igre na snijegu bude li snijega dovoljno. Uz druženje na ledu i snijegu predviđen je i posjet Radničkom domu Delnice gdje će za djecu biti priređena predstava, kreativne radionice te ručak, a odrasli će se moći okrijepiti uz kuhano vino i čaj. Prvi »Vlak u snijegu« u Delnice je prispio jučer, a u tijeku ovog tjedna najavljena je kompozicija u kojoj će biti polaznici riječkih dječjih vrtića i učenici nižih razreda. 
    Veliku ulogu u realizaciji ovih projekta uz Hrvatske željeznice, TZG Delnice i Grad Delnice imaju i pojedine delničke udruge, ponajprije »Dotepenac« čija predsjednica Snježana Klačić Šibenik ističe da će svi uključeni u ovaj novi projekt dati sve od sebe kako bi iznova ponudili sadržaje koji će privući pažnju potencijalnih posjetitelja Delnica. 
    – Cilj nam je u ove aktivnosti uključiti i što veći broj ugostitelja te stvoriti takvo ozračje da pri ovakvim masovnijim posjetima djece iz Rijeke grad živne u cijelosti i da svi imaju koristi. Delnice sigurno mogu u svako godišnje doba, a pogotovo zimi, biti zanimljive za ovakve vikend izlete pa nam je drago što HŽ razmišlja o daljnjim oblicima ovih obiteljskih odnosno školsko-vrtićkih izleta od kojih bi nakon zime prvi sljedeći bili za Uskrs, najavljuje Klačić Šibenik.

(M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice