Delnice, 29. siječanj 2015.

DELNICE NOĆ MUZEJA RASPRŠENA NA VIŠE LOKACIJA

Delnička noć muzeja u znaku Nikole Tesle

Nakon izložbe posvećene genijalnom izumitelju krenut će se na šetnju s bakljama prigodom koje će se obići Popovićev mlin i Kuća Rački 

DELNICE » Iako će u poprilično velikoj mjeri na zbivanja predstojećeg vikenda utjecati najavljena promjena vremena koja bi mogla donijeti i veće količine snijega, većina najavljenih zanimljivih zbivanja, najavljuju organizatori, trebala bi biti održana, što zbog činjenice da ih je većina vezana uz zatvorene prostore, što zbog toga da je riječ o dugo pripremanim aktivnostima vezanim uz tradicionalnu međunarodnu akciju »Noć muzeja« u kojoj već nekoliko godina sudjeluju i Delničani. Tema ovogodišnjeg muzejskog noćnog druženja je »Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um«, a u desetu jubilarnu Noć muzeja u Hrvatskoj na području Grada Delnica uključili su se Stalni izložbeni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinski, Popovićev mlin, Kuća Rački, Narodna knjižnica i čitaonica Delnice, OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice i TZ Grada Delnica. Svi oni osmislili su niz raznovrsnih zbivanja koja svakako mogu privući pažnju ljubitelja kulture te im omogućiti uživanje u umjetničkim sadržajima i nova saznanja. 
    

Prirodoslovni muzej

Noć muzeja u Delnicama počinje u 18.30 u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice okupljanjem i prijavom sudionika za šetnju s bakljama tijekom koje će obići neke od zanimljivih povijesnih lokacija Delnica, točnije Popovićev mlin i Kuća Rački, a kotizacija za sudjelovanje u ovom atrakltivnom pohodu je deset kuna čime je osigurana baklja i okrjepa na spomenutim lokacijama. No, prije polaska na vjerojatno snježnu šetnju pod bakljama u 19 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice bit će otvorena izložbe dječjih radova na temu Nikole Tesle, izuma i otkrića. Naime, da bi što kvalitetnije obilježili ovogodišnju jubilarnu desetu Noć muzeja učenici i profesori Osnovne škole I.G. Kovačića iz Delnica obradili su spomenutu temu kroz radove iz područja likovne umjetnosti, tehničke kulture, fizike i književnosti, a najuspješniji će biti nagrađeni upravo pri otvaranju ove izložbe. 
    Nakon tog čina krenut će se oko 19.15 sati na pohod s bakljama i obilazak Popovićevog mlina i Kuće Rački, a u 20.15 predviđen je organizirani polazak prema Brodu na Kupi i sudjelovanje u programu Stalnog izložbenog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a to znači da će posjetiteljima biti moguć obilazak muzeja uz stručno vođenje, uživanje u izložba »Šareni biljni svijet Gorskog kotara«, radionice za djecu i obitelji i projekcija na temu »Najveća otkrića« te za kraj koncert riječkog soliste Lovre Mirtha. Svakako treba istaknuti da oni koji to žele mogu i ranije, ali uz vlastiti prijevoz, krenuti prema Brodu na Kupi gdje će već od 18 sati biti moguće sudjelovati u raznim programima ove ustanove. 
    
Vlak u snijegu


No, Noć muzeja ni izdaleka nije jedini događaj predstojećeg vikenda na području Delnica. Iste će večeri u organizaciji Mesopusnog društva »Pauše« na središnjem gradskom trgu 138. brigade HV-a u 19 sati biti upriličeno otvaranje maškara, vješanje pusta i preuzimanje ključeva grada nakon čega će uslijediti zabava u dioskoteci »Satir« pri čemu će biti slobodan ulaz za sve koji budu maskirani. Puno je zbivanja predviđeno i za subotu koja bi trebala početi prvim izdanjem »Vlaka u snijegu«, priredbe kojom se u zajedničkoj organizaciji Hrvatskih željeznica i TZG delnice na izlet iz Rijeke u Delnice nastoji privući što više ljudi. Vlak pun riječkih, mahom mladih, izletnika u Delnice bi trebao prispjeti oko 10.30 minuta i sve do povratka koji je predviđen za 15 sati gosti iz Rijeke uživat će u snijegu (ako ga bude, a navodno će ga biti poprilično), ali i na klizalištu gdje će im se predstaviti »Zagrebačke pahuljice«, poznata plesna skupina na klizaljkama. Dakle, zbivanja je puno, a hoće li ih snijeg omesti ili ukrasiti – tek ćemo vidjeti.

Autobusom u Brod na Kupi 
    
    Za sve one koji organizirano prijevozom žele iz Delnica u Brod na Kupi, točnije Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinski, iz Turističkog ureda Delnice poručuju da je potrebna prethodna najava radi rezervacija mjesta u autobusu. Kotizacija iznosi 30 kuna, rezervacije se primaju u Turističkom uredu, telefonom ili mailom, a povratak u Delnice iz Broda na Kupi zakazan je za 22 sata.

(M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice