Delnice, 28. siječanj 2015.

DOM OSRH KIŠA DIGLA PARKET ZGRADE KOJA ČEKA PRENAMJENU

Odužio se prijenos vlasništva na Delnice

Zgrada je trenutno bez nadzora osobe koja bi svakodnevno brinula o njoj, što je i prouzročilo velike štete od kiše koja je prodrla kroz oronulo krovište. Delničani žele tu zgradu temeljito obnoviti te je pretvoriti u gradsku knjižnicu, no preduvjet je prijenos vlasništva s DUUDI-ja na Grad 

DELNICE » Što prije sve pojedinosti oko prijenosa vlasništva zgrade bivšeg Doma OSRH-a s Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na Grad Delnice budu gotove, bit će bolje za sve. Taj se zaključak nameće nakon nedavnog incidenta na tom objektu kada su jake kiše probile krovište koje je u vrlo lošem stanju te u velikoj mjeri uništile parkete dviju dvorana unutar objekta. Naravno, do takve situacije moglo je doći stoga što je trenutačno ta zgrada bez nadzora osobe koja bi je kontrolirala i obilazila svaki dan, a kad je to ipak učinjeno, bilo je kasno jer je šteta već bila tolika da će se vjerojatno sav parket morati mijenjati. Iako je u planu Grada Delnica tu zgradu temeljito obnoviti i preurediti te je pretvoriti u novu veliku gradsku knjižnicu, učinjena šteta ipak je velika jer su upravo parketi bili među »zdravijim« dijelovima ovog objekta kojemu je baš krovište, upozoravali su mnogi, bilo znatno oštećeno. 
    

Faza parcelacije

Katarina Mihelčić, zamjenica gradonačelnika Delnica, kaže nam kako je projekt preuređenja nekadašnje zgrade Doma oružanih snaga RH u novu delničku knjižnicu trenutno u fazi tzv. parcelacije: »Naime, da bi se Dom OSRH-a mogao dobiti na korištenje, potrebno je izvršiti parcelaciju za tu i susjedne tri stambene zgrade koje se sve nalaze na istoj parceli i svojedobno su bile dio vojnog kompleksa u središtu mjesta. Od tri stambene zgrade, u dvije je taj posao u potpunosti gotov, a kod treće je taj postupak u završnoj fazi i čim to bude gotovo, a pretpostavlja se da će to biti do kraja zime, slijedi nastavak procesa, točnije upućivanje pismenog zahtjeva i dokumentacije DUUDI-ju, nakon čega slijedi dodjela, tj. prijenos vlasništva i potom se može krenuti u pripremu projektne dokumentacije za što će trebati, nadamo se, oko mjesec dana«, kaže dogradonačelnica Mihelčić. 
    Naravno, bilo bi lijepo da se ovi planovi i ostvare jer će u suprotnom tipični goranski loši vremenski uvjeti i dalje devastirati inače lijepu i mnogim Goranima dragu zgradu koja je u drugom dijelu devedesetih godina prošlog i početkom ovog stoljeća bila mjesto najčešćih kulturnih aktivnosti ne samo Delnica, već i Gorskog kotara. 
    
Oaza kulture


Upravljajući tih godina ovim objektom u ime Hrvatske vojske, Dražen Crnković i Željko Sokol niz su godina organizirali vrlo uspješne likovne izložbe, kazališne predstave, književne večeri, promocije knjiga i slične susrete. Nakon prestanka tih aktivnosti, Dom OSRH-a znao se povremeno koristiti za neku priredbu ili druženje delničkog Dječjeg vrtića »Hlojkica«, odnosno redovne sezonske akcije dobrovoljnog darivanja krvi, ali je sve to bilo daleko od onoga što je svojedobno pružao taj prostor. 
    Nažalost, odustajanjem MORH-a od rada Doma OSRH-a taj je objekt sve više i više propadao, što je velika šteta jer je riječ o prostoru koji s dvije velike i jednom malom dvoranom, pozornicom, šankom i pratećim prostorijama predstavlja lokaciju idealnu za najrazličitije oblike kulturnih aktivnosti. Upravo stoga ideja o preseljenju Narodne knjižnice i čitaonice iz sadašnjeg u sve većoj mjeri pretijesnog prostora u nekadašnji, kako su ga svi zvali, Dom HV-a, odlična je i treba je što prije realizirati jer bi značila oživljavanje prostora koji zaista mnogo može ponuditi kad je riječ o aktivnostima vezanim uz kulturu.

Prijava za EU sredstva 
    
    Idejni projekt već postoji i mi ćemo nakon svih tih postupaka biti spremni za prijavu projekta za EU sredstva, čemu se i nadamo, jer imamo već najavljenu potporu županije u troškovima izrade projektne dokumentacije što će svakako biti od velike koristi. U svakom slučaju, željeli bismo u drugom kvartalu ove godine završiti sve te poslove kako bismo mogli prijaviti projekt za EU sredstva, odnosno u tijeku ove godine početi realizaciju ovog posla koji će donijeti veliku korist delničkoj kulturi i društvenom životu«, smatra dogradonačelnica Mihelčić. (M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice