Delnice, 23. siječanj 2015.

BOLJI STANDARD NAJVEĆI GORANSKI PRIVATNI STARAČKI DOM ŠIRI KAPACITETE

Korisnicima Vile Vinke nove sobe i lijepi park

U planu je uređivanje prostora za 17 novih kreveta, čime ćemo doći do maksimalnog kapaciteta od 130 kreveta, a već ovog proljeća kreće i uređenje parka s dvije sjenice u okviru objekta, što će ponuditi nove sadržaje našim korisnicima, kaže Vinka Legac 

DELNICE » Gorski kotar idelan je za ustanove koje brinu o starijim osobama, tvrdi Vinka Legac koja je prije tri godine i tri mjeseca otkupila od tadašnjeg vlasnika dom za starije osobe smješten u nekadašnjem Hotelu »Delnice«, preimenovala ga u Domsku vilu Vinku te u proteklom razdoblju razvila posao tako kvalitetno da »Vinka« danas po broju zaposlenih spada u red jačih goranskih poduzeća: »Sa 43 korisnika i 14 zaposlenih prilikom preuzimanja u studenom 2011. godine, došli smo početkom 2015. do 74 korisnika i 25 zaposlenih, a te će brojke već u ovoj godini nastaviti rasti«, govori Vinka Legac, koja je danas u ovoj ustanovi zamjenica ravnateljice, svoje kćeri Ive Šipoš. 
    

Nova radna mjesta


»U 2015. godini planiramo, ako dođe do povećanja broja korisnika u što smo sigurni, zaposliti nova četiri čovjeka, a nastavit ćemo i sa širenjem smještajnih kapaciteta te nizom drugih poslova kojima ćemo podići standard smještaja i boravka naših korisnika. Najkrupniji zadatak koji ćemo realizirati ove i sljedeće godine je uređivanje prostora za 17 novih kreveta, odnosno nekoliko novih soba, čime ćemo doći do ukupnog kapaciteta od 130 kreveta, što je i konačna brojka s obzirom na mogućnosti ove zgrade. Veliki zahvat u koji krećemo već ovog proljeća, bit će uređenje parka u okviru našeg objekta te dvije sjenice s nadstrešnicama u tom parku čime ćemo ponuditi nove sadržaje našim korisnicima i povećati im mogućnost korištenja prostora«, govori Vinka Legac, dodajući kako su ti poslovi samo nastavak brojnih aktivnosti realiziranih tijekom protekle godine.

Umjesto diska – 4 sobe


»U 2014. godini puno smo zahvata napravili u samom objektu. U prostoru nekadašnjeg disko kluba i puba uredili smo četiri sobe, potom smo obnovili sve prozore na dijelu zgrade okrenutom prema Konzumu, a na dva krila zgrade uredili smo u potpunosti fasadu. Također smo postavili ogradu budućeg parka i nabavili materijal za dvije natkrivene sjenice u čije uređenje, kao i uređenje parka, krećemo u proljeće ove godine. Za dobre rezultate rada zaslužan je golem trud i rad cjelokupnog osoblja koje čine ljudi iz Gorskog kotara, Rijeke, čak i iz Zagorja te Osijeka, odakle je došla jedna medicinska sestra, udala se ovdje i sad dobila dijete pa smo pripomogli i natalitetu u Gorskom kotaru. Kad je riječ o korisnicima, oni su iz Gorskog kotara, Rijeke i Istre, a da rad s njima bude kvalitetan, zaslužna je i odlična suradnja s OTP bankom, kao i s nizom poduzetnika s ovog područja, primjerice s poduzećem »Stenavert« koje nam izlazi u susret pri nabavci građevinskog materijala. Naravno, izvrsna je suradnja s Domom zdravlja Delnice i Hitnom pomoći stacioniranom u njemu, a odlično surađujemo i s delničkim Dječjim vrtićem »Hlojkica« i O.Š I. G. Kovačića, Željezničko-tehničkom školom Moravice i mnogim drugima. Jako smo zadovoljni i sve većim brojem volontera koji pomažu ponajprije kroz druženje s našim štićenicima, a ne fizičkim radom, jer mi za taj dio posla imamo dovoljno kvalificirane stručne snage«, govori Vinka Legac, dodajući da vjeruje u daljnji napredak najvećeg goranskog privatnog doma.

Boravak i kompletna zdravstvena skrb 3.500 kn 
    
    »Trenutačno u Domskoj vili Vinki možemo primiti još tridesetak štićenika, a cijena se kreće od 3.500 kuna, što je za smještaj, četiri obroka dnevno i kompletnu zdravstvenu brigu, vrlo povoljno. Da se kvalitetno brinemo o našim štićenicima vidi se i iz toga da smo u tri godine rada smanjili stopu smrtnosti te bilježimo sve veći broj naših korisnika koji se nakon boravka kod nas oporave i vrate kućama. Upravo stoga, željeli bismo da nas ubuduće prepoznaju i oni mlađi i pokretniji stariji ljudi«, rekla je Vinka Legac. (M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice