Delnice, 20. prosinac 2014.

USVOJEN DELNIČKI PRORAČUN VEĆINOM GLASOVA »ZA« BUDŽET TEŽAK 38,5 MILIJUNA KUNA

Sport i kultura najveće žrtve izgubljenog brdskog zakona

Gradonačelnik Ivica Knežević naveo je kako je najznačajniji projekt dovršetak radova u Supilovoj ulici i izgradnja pročišćivača što je investicija od 8,5 milijuna kuna, održavanje komunalne infrastrukture vrijedno je 4,1 milijun kuna, a za troškove gradske uprave izdvojit će se 4 milijuna kuna


DELNICE » Područje javnih potreba sporta i kulture prva je i za sada najveća žrtva gubitka »brdskog« zakona, odnosno primjene Zakona o regionalnom razvoju, jasno je nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Delnica na kojoj je usvojen prijedlog proračuna Grada Delnica za 2015. godinu s 12 glasova za i dva suzdržana, a ozbiljnije primjedbe vijećnici su imali upravo na raspodjelu novca u sportu i kulturi, budući da je tu došlo do najvećih gubitaka u odnosu na dosadašnja primanja. 
    Predstavljajući 38,5 milijuna kuna težak proračun, gradonačelnik Ivica Knežević naveo je, između ostalog, kako je najznačajniji projekt dovršetak radova u Supilovoj ulici i izgradnja pročišćivača što je investicija od 8,5 milijuna kuna, održavanje komunalne infrastrukture vrijedno je 4,1 milijun kuna, za troškove gradske uprave izdvojit će se 4 milijuna kuna, vodovod i kanalizaciju 2,9 milijuna kuna, dok su izdvajanja vezana uz zaštitu i Dječji vrtić »Hlojkica« vrijedna po 2,2 milijuna proračunskih kuna, za socijalu će biti izdvojeno 1,3 milijuna kuna, sport 975. 000, kulturu 588.000, gospodarstvo 547.000, knjižnicu 540.000, turizam 240.000, rekao je Knežević, naglasivši kako je promjenama zakonskih odredbi Grad Delnice ostao bez 7,5 milijuna kuna koje su se mogle koristiti za sve i uglavnom su bile korištene za javne potrebe. 
    

Smanjenje od 36 posto

»Država je pomogla s 3,4 milijuna kuna, ali taj novac koji nam je ostavljen mora se strogo namjenski trošiti i nije vezan uz javne potrebe zbog čega smo morali ići na velika smanjenja od 36 posto za udruge koje djeluju u sportu i kulturi. Znamo da sada oni imaju manje no što im treba i da to već izaziva negativne reakcije, ali stanje će u idućim godinama zbog nedostatka sredstava vezanih uz taj dio života biti još gore i mi ćemo vrlo brzo morati donijeti odluku o tome bez čega u sportu i kulturi možemo i moramo s obzirom na mogućnosti koje imamo«, rekao je Knežević. 
    Rasprava je pokazala kako delnički vijećnici ne prihvaćaju mirno veliki pad u sufinanciranju sporta i kulture. Ivan Topić (HČSP) primijetio je kako je nelogično da od oko 900.000 kuna namijenjenih sportu, čak 70 posto ide na plaćanje infrastrukture (dvorana, igrališta) GSC-u, a tek 30 posto za rad klubova. »Ako taj Goranski sportski centar ima 500.000 kuna za najavljenu izgradnju svlačionica kraj klizališta, ako se milijuni eura ulažu u Platak, onda bi trebali imati razumijevanja i za opstanak delničkih sportskih klubova od kojih će mnogi nakon ovakvog proračuna morati staviti ključ u bravu. Umjesto toga, direktor GSC-a Medvedec ponaša se bahato pa je na Platak već prenio fitness sprave iz delničkog Doma sportova, a najavljuje i prebacivanje ratraka koji su koristili delnički skijaši«, rekao je Topić, dok je Davorin Klobučar (HDZ) konstatirao kako proračunska sredstva namijenjena sportu zaista predstavljaju opasnost za rad niza klubova, a Marijan Pleše (PGS) je, uz razumijevanje nezadovoljstva sportaša i kuglača, istaknuo kako autori proračuna baš i nisu imali velike mogućnosti izbora jer su, primjerice, školstvo i socijala ionako bitniji od sporta i kulture. 
    
HNK »Goranin« na rubu opstanka


Alen Janjušević (SDP) istaknuo je kako govori u svoje osobno ime i kako se ne može pomiriti s činjenicom da je sportska institucija poput HNK »Goranina« na rubu opstanka zbog nedostatnih proračunskih sredstava. »Trebalo je znati da će 7,5 milijuna kuna nedostajati i nekako ih pronaći. Uz taj veliki minus za javne potrebe u ovom je proračunu loše i to što nema vizije razvoja i sve dok se ne okrenemo gospodarstvu koje donosi zaposlenje i novac, neće biti dobro«, rekao je Janjušević. 
    Odgovarajući im, delnički gradonačelnik Knežević rekao je kako se slaže s primjedbom o nelogičnosti prevelikih izdvajanja za GSC. »Zato sam bio i protiv bivšeg vodstva GSC-a, a nisam glasao ni za sadašnjeg čelnog čovjeka. Ogromne svote novca koje se ulažu i planiraju uložiti u Platak donijet će ogromne gubitke i upravo projekt Platak označit će i kraj GSC-a. Žestoko sam se borio i protiv gubitka »brdskog« zakona, ali svi znamo kako je to završilo. Kod Ekonomskog instituta u Zagrebu naručili smo studiju gospodarskog razvoja Delnica, ali me je strah da bez ozbiljnih povlastica koje može dozvoliti samo država u Delnice i Gorski kotar nećemo moći privući kvalitetnije ulagače«, rekao je Knežević.

Prijeti gašenje klubova 
    
    Koliko je stanje sportskih klubova i udruga teško, pokazalo je i pismo Skijaškog kluba »Goran« s kojim je nazočne upoznala predsjednica Gradskog vijeća Delnica Nada Glad. Skijašima za rad u sezoni treba minimalno 87.000 kuna i ukoliko ih ne dobiju, stoji u pismu, ugasit će se u potpunosti, ili raditi samo s ponekim pogonom. Iz izrečenog na sjednici jasno je bilo da su u istom položaju i nogometaši »Goranina« pa bi 2015. godina mogla za delnički sport biti jedna od najtežih i najdramatičnijih godina. Neki od vijećnika izrazili su nadu da bi se možda rebalansima moglo doći do povećanja sredstava. No, to je za sada samo pretpostavka. Proračun nije promijenjen i u 2015. godinu mnogi klubovi s područja Delnica kreću sa sredstvima za koja već sada znaju da im ne mogu osigurati kontinuirani rad.

(M. K.)

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice