Delnice, 15. prosinac 2014.

VOLONTERKA GODINE TANJA KEZELE JAKOVAC, DOBITNICA ŽUPANIJSKE NAGRADE

Našla rješenje za brojne probleme sugrađana

Dvadeset godina članica je Društva Naša djeca Grada Delnica, a kroz najnoviji projekt, savjetovalište »Izvor«,uz direktne susrete i razgovore s ljudima pomogla je mnogima DELNICE » Zahvaljujući višegodišnjem predanom radu u Društvu Naša djeca Grada Delnica ova je udruga kandidirala svoju članicu Tanju Jakovac Kezele na natječaj za volontera godine, a da je izbor bio dobar, pokazala je odluka nadležnih županijskjih tijela koja je upravo nju proglasila jedenom od najboljih volonterki godine. Tanja, rođena Delničanka, itekako je dobro poznata i svim stanovnicima s područja Grada Vrbovskog jer 24 godine u OŠ Ivana Gorana Kovačića obavlja poslove pedagoginje. Nagrada je, ističe ona, velika pohvala višegodišnjem volonterskom radu ostvarenom ponajviše u Delnicama: 
    »Drago mi je da je prepoznat moj rad i to ne samo od onih koji su mi dodijelili nagradu, već ponajprije od mojih suradnika koji su me i predložili. 
    

Sve više posla

Dvadeset godina sam članica Društva Naša djeca kroz koje smo realizirali brojne akrivnosti, a među njima i savjetovalište »Izvor« koje radi već tri godine i kojemu je cilj kroz direktne susrete i razgovore s ljudima koji imaju najrazličitije probleme pokušati naći rješenje. Tu nije riječ o psihološkoj pomoći već ponajprije o ljudskom razgovoru kroz koji nastojimo pomoći, a pri tome koristimo znanja različitih struka – od moje pedagoške pa preko liječnice školske medi
cine, defektologa i slično. 
    U početku smo radili jednom tjedno u prostoru Dječjeg vrtića »Hlojkica«, a od pokretanja Centra za prevenciju Delnice radimo dva puta tjedno, petkom i ponedjeljkom od 17 do 19 sati u prostoru CIP-a, neposredno uz Turistički ured Grada Delnica. Posla ima jako puno. Kod osnovaca to su problemi pažnje i koncentracije, kod srednjoškolaca vršnjačka podrška i neprilagođenost situacijama, a kod roditelja problemi u odgoju djece. Temelj svih problema, po meni je poremećaj u odnosima i kad se to riješi, stanje se promijeni. Svi termini koje imamo zauzeti su već duže vrijeme. Radimo na temelju najava, a količina posla tolika je da bi zaista bilo dobro razmisliti i o mogućnostima zapošljavanja jedne osobe«, ističe Jakovac Kezele. 
    
Pedagoška emisija


Tanja Jakovac Kezele uključena je i u niz drugih aktivnosti. Članica je mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Delnice već 20 godina, a od 2006. dio je i Folklorne sekcije tog KUD-a. U društvu s prof. Indirom Rački Joskić vodi na Radiju Gorski kotar pedagošku emisiju »Znanje je moć«, volontira u Klubu liječenih alkoholičara, a uključena je i u nekoliko tijela gradske uprave vezanih uz pedagošku djelatnost. Poštujući pravilo da čovjek uči dok je živ, studira realitetnu psihoterapiju, a suautorica je knjige »Priručnik pedagoške dokumentacije za učitelje i pedagoge« koju su uz nju napisale i Nataša Možgon Kauzlarić, Monika Bajt, Ingrid Simčić i Ksenija Petelin.

Četvrt stoljeća u Vrbovskom 
    
    Tanja Jakovac Kezele posebno ističe činjenicu da je već gotovo četvrt stoljeća, zamalo pa cijeli radni vijek, vezana poslom pedagoginje za OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom: »Radim u odličnoj sredini koja je u velikoj mjeri zaslužna za ovo što sam ja danas. Bez njih ne bi bilo ni mene pa sam ponosna i sretna što sam ovdje provela pune 24 godine. Naravno, nije uvijek bilo lako putovati – pogotovo dok nije bilo autoceste – i često sam patila za svojim Delnicama. No, s druge strane lijepo mi je bilo i jest raditi u Vrbovskom pa su se i ti problemi lakše podnijeli«, kaže Tanja Jakovac Kezele. 
    
Više od 500 sati rada 
    
    »Društvo Naša djeca grada Delnica predložilo je Udruzi Smart iz Rijeke Tanju Jakovac za volontera godine zahvaljujući njenom volonterskom radu u Društvu. Samo u savjetovalištu za mlade i roditelje tijekom nepune tri godine rada tog savjetovališta ostvarila je više od 500 sati volonterskog rada, a svih proteklih godina od kada je članica uključivala se i u druge aktivnosti. Uz rad u Savjetovalištu »Izvor« surađuje i s dječjim vrtićem te osnovnim školama na području grada Delnica. Svoju pomoć i znanje nesebično dijeli sa svojim kolegama, znancima i mnogim osobama kojima je pomoć potrebna pa je zbog svega toga logično da smo je predložili za ovu pažnje vrijednu nagradu«, ističe predsjednica Društva Naša djeca Grada Delnica, prof. Snježana Krizmanić

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice