Delnice, 21. studeni 2014.

DAN POSLIJE GORANI SMATRAJU DA JE PROSVJED IMAO SMISLA

Trebali smo već odavno biti glasniji

zložili smo svoje zahtjeve i izazvali reakcije, vjerujemo da je i vlast shvatila da neke stvari u zakonu nisu dobro složene, kaže Ivica Knežević. Ovo je tek prvi korak, bitka za Gorski kotar se nastavlja 


DELNICE » Dan nakon na Markovom trgu uspješno održanog prosvjeda kod Gorana je vladalo umjereno zadovoljstvo. Na uočljiv način iznijeli smo svoje zahtjeve i izazvali reakcije, a borbu za bolje dane Gorskog korara moramo nastaviti, sažetak je komentara koje smo čuli razgovarajući sa sudionicima prosvjeda i drugim Goranima. Delnički gradonačelnik Ivica Knežević smatra da je prosvjed bitan iskorak u smislu da je i nadležnima u Ministarstvu regionalnog razvoja postalo jasno da neke stvari u novom zakonu nisu dobro složene. 
    

Indeksacija

– Dogovoreno je da ćemo u roku od sedam dana održati novi sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i razmotriti mogućnosti koje država može pružiti ovom kraju s obzirom na njegove specifičnosti – od troškova zimskog čišćenja do povećanja šumskog doprinosa i sličnih benificija, rekao je Knežević. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić zadovoljan je činjenicom da su Gorani uspjeli dokazati da je Zakon o regionalnom razvoju štetan za Gorski kotar, a još više što je odlazak u Zagreb inicirao i saborsku raspravu o tom pitanju. Za načelnika Skrada Damira Grgurića bitno je da su Gorani uočeni, ali se sada ne smije stati već treba težiti stvaranju zakona ili odredbi koje će vrednovati specifičnosti ovog područja. 
    – Dobro je što su najavljeni daljnji razgovori o pogodnostima koje je prošli tjedan najavio ministar Grčić, kao i da se na saborskoj sjednici povela rasprava o nužnosti izmjene načina indeksacije koji je, po meni, i uzrokovao sve ove probleme, rekao je načelnik Lokava Toni Štimac zahvalivši svim saborskim zastupnicima koji su pomagali Goranima, posebno Saši Đujiću iz Novog Vinodolskog. 
    Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić zadovoljan je ponajprije europskim i kulturnim ozračjem koje je vladalo na ovom prosvjednom skupu, a da su Gorani bili zamjećeni pokazuje i činjenica da sličan prosvjedni dolazak sada najavljuju i Istrani. 
    
Još nije kasno


– Šteta je samo što znatno ranije nismo organizirali prosvjed jer bi onda i mogućnosti promjena bile veće. Loša strana »brdskog« zakona bila je samo nepravedna raspodjela jer su bogatiji dobivali puno više od onih kojima je pomoć potrebna. Da smo ranije krenuli, možda smo mogli skrenuti pažnju na to, ali mislim da još nije kasno, rekao je Kauzlarić. U kvalitetniji pristup Vlade RH ovom problemu uvjeren je, zbog kvalitetne argumentacije Gorana, i načelnik Ravne Gore Anđelko Florijan, a Ivica Padavić, čelni čovjek Mrkoplja napominje da je prosvjedni skup bio krunska potvrda dosadašnje borbe za bolje goransko sutra, ali istodobno i tek jedna od postaja u borbi za stjecanje posebnog statusa. 
    Načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković žalostan je što u Zagrebu nije bilo službenih predstavnika Čabra. 
    – Prvi put u povijesti Gorani su na ovaj način i ovako masovno izrazili nezadovoljstvo zakonskim odredbama vezanim uz Gorski kotar i tu smo trebali biti svi. Nadam se da su obećanja koje daje Ministarstvo regionalnog razvoja iskrena i da će se zaista i krenuti u rješavanje poteškoća na koje upozoravamo, rekao je Crnković.

Zašto odlaze ako je ovdje dobro? 
    
    Tzv. obični ljudi misle slično kao i političari. Mrkopaljci Blaženka i Božidar Križ slažu se da je nužno što više govoriti o stanju u Gorskom kotaru. – Imamo veliku obitelj koja je, baš zato što se u Gorskom kotaru teško živi, posljednjih godina spala samo na nas dvoje. Otišle su u druge krajeve Hrvatske dvije kćeri, dva zeta i četvero unuka. To je osmero ljudi. Zašto odlaze ako je ovdje dobro kako tvrdi Milanović?, pita Blaženka, a njen suprug Božidar naglašava apsurdnost da kraj ovoliko šume pilanari, kojih je puno manje nego u Zagrebu, nemaju posla. Cijeli sam život radio kao šumar i znam koliko je toga iz Gorskog kotara otišlo. Mogle su se napraviti ceste od zlata, a umjesto toga mi sirovine nemamo ni za naše pilane, ogorčen je Božidar Križ. 
    Sandra Gašparac, Grobničanka koju je brak doveo u Mrkopalj, a radi u Delnicama, ističe da smo svi jedva čekali Europu, a sad kad smo u nju ušli, ne koristimo ono što je u Europi uobičajeno, pomoć za planinske dijelove. 
    – Sad zaista vidim koliko je teže nego, primjerice, na Grobniku. Vidim i da su Gorani premirni i zato ovaj prosvjed smatram dobrim i potrebnim, kaže Sandra, a Delničanka Jadranka Andlar ističe da je krajnje vrijeme za pomoć ne samo lokalnim samoupravama, već i poduzetnicima i ljudima koji ovdje ipak ostaju živjeti. – Ne bude li takve pomoći i zakonskih odredbi koje će, primjerice, omogućiti niže poreze, broj stanovnika će sve više i više padati, rekla je Andlar koja misli da je prosvjed trebao biti žešći i bučniji. (M.K.)

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice