Delnice, 06. studeni 2014.

PRVI MEMORIJALNI DAN OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA VOJARNE DRGOMALJ

Sjećanje na slavnu prošlost i rasprava o tužnoj sadašnjosti

Umjesto da svi živimo od šume kojom je pokriveno 83 posto područja Gorskog kotara, nama ostavljaju mrvice, a razumijevanja za nas i naše prijedloge nema, rekao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević


DELNICE/MRKOPALJ » Na jučerašnji dan prije 23 godine Delnice i Gorski kotar proživljavale su najdramatičnije dane Domovinskog rata. Naime, u jutarnjim satima 5. studenog 1991. godine počela je akcija oslobađanja vojarne Drgomalj i vojnih objekata na području Delnica, a realizirali su je zajednički pripadnici tadašnjih vojnih i policijskih snaga te dragovoljci. Dobro organizirana akcija uspješno je privedena kraju i Delnice su oslobođene prijetnje koju su predstavljali pripadnici tadašnjeg JNA garnizona smješteni u Drgomlju, a istodobno je u vojnim skladištima nedaleko od Lučica zaplijenjena golema količina oružja i streljiva. Nakon munjevite akcije Gorane je idealno poslužilo i vrijeme budući da je narednih dana nad tim dijelom Gorskog kotara vladala velika magla zbog čega neprijateljski avioni nisu mogli djelovati, a kad su se, nekoliko dana kasnije pojavili i bombardirali vojna skladišta, napravili su samo materijalnu štetu jer je gotovo svo oružje i streljivo već bilo izvučeno i pohranjeno te spremno za put ka brojnim hrvatskim ratištima što je, smatraju istaknuti vojni stručnjaci, bitno pripomoglo u borbi za samostalnost Hrvatske i slom neprijateljskih težnji. 
    

Rat u oazi mira

Svega toga Gorani su se jučer prisjetili na niz različitih načina, a prvi je bio zvuk vatrogasne sirene u sedam sati ujutro. Tri sata kasnije u Mrkoplju su uz grob hrvatskog dragovoljca Henrika Štimca i spomenik poginulim braniteljima Hrvatske položeni vijenci i zapaljene svijeće, a isto je učinjeno u poslijepodnevnim satima kod središnjeg križa na delničkom groblju i uz grob Darka Plešea Pecka da bi nakon toga uslijedila misa za Domovinu u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. Središnja priredba održana je u Radničkom domu Delnice i to pod nazivom Memorijalni dan Gorskog kotara čime se želi skrenuti pažnja na činjenicu da su tog dana Gorani dali itekako bitan doprinos borbi Hrvatske za samostalnost i slobodu. 
    O tim dramatičnim ratnim danima detaljno se govorilo pri promociji knjige »Rat u oazi mira« koju je napisao tadašnji čelni čovjek delničke policije Anton Crnković, a u predstavljanju su sudjelovali Nada Glad kao moderatorica te povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog centra iz Zagreba. No, znatan dio sinoćnje svečane priredbe bio je vezan uz iskazivanje nezadovoljstva sadašnjim stanjem života u Gorskom kotaru, posebno kad je riječ o odnosu države. Upravo zbog zasluga ostvarenih u Domovinskom ratu Gorani su zaslužili pažnju i pomoć, ali da tome nije tako vidi se i iz činjenice da na ovoj proslavi nisu mnogi koji bi tu morali biti, istaknuo je u svom pozdravnom govoru delnički gradonačelnik Ivica Knežević. 
    
Hortus Diabolicus


– Taj negativan odnos vidi se i iz odluke o ukidanju »brdskog« zakona iako se tome protivi i svih devet goranskih lokalnih samouprava i Županija. Nama su zakonom određene olakšice potrebne zbog specifičnih klimatskih prilika i ostalih zemljopisnih karakteristika područja u kojem živimo i koje u odnosu na druge dijelove Hrvatske bitno otežavaju život. Umjesto da svi živimo od šume kojom je pokriveno 83 posto područja Gorskog kotara, nama »Hrvatske šume« ostavljaju mrvice koje nisu dovoljne ni za popravak cesta kojima njihovi kamioni odvoze sirovinu. Kad bi nam država ostavila prihode od poreza na dohodak i poreza na dobit ne bi ni osjetila, a nama bi značilo spas. No, razumijevanja za nas i naše prijedloge nema i sve ide ka tome da će se Gorski kotar iznova pretvoriti u ono što su Rimljani zbog neprohodnosti i divljine zvali Hortus Diabolicus (Đavolji vrt), rekao je Knežević dodavši da Gorani, bez obzira na sve, nastavljaju borbu za bolji položaj svog zavičaja, a prvi takav sljedeći korak bit će potpisivanje peticije o potrebi drugačijeg odnosa države prema Gorskom kotaru.

Gosti 
    
    Među gostima prvog Memorijalnog dana Gorskog kotara bili su Mladen Lončar, predstavnik Ministarstva branitelja, saborski zastupnik Hrvatskih laburista Nenad Pleše, predsjednik županijske Skupštine PGŽ Erik Fabijanić te načelnik Policijske postaje Delnice Marinko Puškarić. Riječi pozdrava uputili su Fabijanić i Pleše koji je istaknuo da Gorani moraju stvoriti uvjete da im ostaje puno više od njihovih prirodnih bogatstava i ukoliko do toga dođe, neće im biti potrebna nikakva državna pomoć.

 

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice