Delnice, 07.listopad 2014.

ČUDESNA BILJKA VELIKI PLANOVI PODUZEĆA »AGROCONSULTING« U ZALESINI

Ljekovita i otporna aronija idealna za Gorski kotar

Aronija raste i na temperaturama do minus trideset, a plodovi su joj poznati kao najzdraviji i s najvećom dozom antioksidansa, idealni za jačanje imuniteta tijela i borbu protiv najrazličitijih bolesti 


Ostvare li se planovi i ideje poduzeća AgroConsulting sljedeće godine u Zalesini, naselju nedaleko od Delnica, moglo bi niknuti polje nasada aronije od oko 4-5.000 sadnica. Aronija je biljka koja stiže iz Sjeverne Amerike iz planinskih područja sličnih Gorskom kotaru, a poznata je ne samo po svojoj ljekovitosti, već i izdržljivosti, pa tako raste i na temperaturama do minus trideset stupnjeva, a preživljava čak i kad je zemlja smrznuta na minus deset stupnjeva! Sadnja i održavanje je jednostavno, a kad se biljka primi, raste u grmovima širokim oko 2,5 metra te daje po grmu osam do deset kilograma plodova. Jednostavna računica temeljena na stotinjak grmova (sadnica) pokazuje kako se može uzgojiti od 800 do 1000 kilograma plodova, a ako se zna da kilogram aronije na tržištu doseže cijenu od 40 do 50 kuna, dok je litra soka između 180 do 200 kuna, onda je više no jasno da aronija može biti itekako isplativo ulaganje. Sve to bili su dovoljni razlozi da AgroConsulting donese odluku o pokretanju prozvodnje u Gorskom kotaru, ali i stvaranju mogućnosti da se, kroz konzultantske usluge te firme, uzgojem aronije bave i drugi, pojašnjavaju nam direktor, dipl. ing. agronomije Darko Kolenc i Vlado Jurčić, zadužen za prodaju i marketing. 
    

Tržište postoji

»Aroniju može saditi tko god ima vlastitu ili zemlju u zakupu. S 300 sadnica već se prihod mjeri u tonama i ostvaruje se zarada. No, može se saditi i bez namjere prodaje jer je aroniju lako uzgojiti i uživati u njenim plodovima. Ne mora se krenuti s velikim količinama, dobro je probati s 50 do 100 sadnica, vidjeti kako ide, pa onda odlučiti što dalje. Uzgoj aronije idealan je za revitalizaciju zemljišta koje mnogi Gorani imaju, ali ga ne koriste. Ovaj posao može se raditi i samo vikendom, poput hobija, a moguće je i posvetiti mu se ozbiljnije tako da to bude osnovni izvor prihoda. Aronija se sadi u jesen ili u proljeće, mada je bolje u jesen jer već u proljeće može dati cvjetove, a u jesen plodove. Treba joj dvije do tri godine da »uhvati« ritam, a jedna sadnica, uz brižljivu pažnju, daje plodove 25 do 30 godina, pri čemu je strahovito otporna i gotovo da nema opasnijih bolesti koje je mogu ugroziti. 
    Cilj nam je ne samo razviti vlastitu proizvodnju, već pomoći svim Goranima koji se bave uzgojem bobičastog voća te potaknuti što veći broj ljudi da se bave tim poslom. Vrlo je važno reći da tržište za aroniju već postoji u Hrvatskoj, a još izraženije izvan naše zemlje pa za plasman proizvoda uopće ne treba brinuti. Plodovi aronije poznati su kao najzdraviji i s najvećom dozom antioksidansa, dakle idealni za jačanje imuniteta i borbu protiv najrazličitijih bolesti. Primjerice, aronija ima 16.000 tzv. orak jedinica, a najbliža joj borovnica samo 6.000 tih jedinica. Drugim riječima, svega 0,03 litre soka dovoljno je za dnevnu dozu potrebnih antioksidans jedinica koje čuvaju i razvijaju imunitet«, ističe Kolenc, a Vlado Juričić naglašava da će odluka o pokretanju bilo kakve revitalizacije poljoprivrednih površina uskoro postati nužnost. 
    
EU naputak


»Nekadašnje poljoprivredne površine treba, po naputcima EU, privesti nekadašnjoj svrsi ili će se u suprotnom plaćati veći porezi. Dakle, povratak poljoprivredi je nužnost, a aronija u toj priči može odigrati veliku ulogu jer ne traži velika ulaganja i uspijeva u najosnovnijim uvjetima. Svojim znanjem spremni smo pomoći ljudima oko svega – od okrupnjavanja zemljišta do realizacije mogućnosti zakupa državnog zemljišta, a da ne govorimo o nabavi sadnica i direktnoj stručnoj pomoći na terenu i to u svim dijelovima posla, od sadnje do uzgoja, ubiranja plodova i plasmana na tržište. Upravo stoga mi u Zalesini krećemo u proizvodnju na 1,25 hektara, a tri hektara će biti iznajmljena Udruzi Agro Ratar Agent iz Delnica. To će biti baza koja će služiti za početnu proizvodnju i demonstraciju. U proljeće krećemo u sadnju i to s oko 2.000 sadnica, a ako krenu i ostali, ukupno će tu biti zasađeno između četiri i pet tisuća sadnica aronije, što je pažnje vrijedna količina«, najavljuje Jurčić, dodajući da je sve ostale potrebne obavijesti moguće pronaći na stranici www.agroconsulting.hr, odnosno na brojeve mobitela 091 333 29 02 ili 091 281 23 84.

HLADNJAČA U DRUGOJ FAZI 
    
    Krene li sve po planovima »AgroConsulting« u drugoj fazi namjerava izgraditi hladnjaču za trenutačno smrzavanje bobičastog voća kakve u Hrvatskoj još nema. U toj hladnjači, ističe Kolenc, moglo bi se čuvati bobičasto voće svih goranskih proizvođača, čime bi se podigla konkurentnost na tržištu. Prostor na kojem bi se ta hladnjača mogla izgraditi je dio prostora kojim sada u Staroj Sušici upravlja Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice