Delnice, 31. srpnja 2014.

GORANKA I MARIN TUHTAN MLADI OPERNI PJEVAČI IZ DELNICA

Debitantski CD novopečenih Gorana

Riječ je o albumu od 14 pjesama nastalih od 2004. do 2014. godine, a neke od njih moći će se čuti na subotnjem koncertu u Radničkom domu 

DELNICE » Pod nazivom »Io vivo« Goranka i Marin Tuhtan, mladi operni pjevači koji odnedavno žive u Delnicama, objavili su svoj debitantski CD. Riječ je o albumu sastavljenom od 14 pjesama nastalih u razdoblju od 2004. do 2014. godine pa, govore Goranka i Marin, predstavlja i sliku njihovog razvoja kao opernih pjevača: 
    »Kroz tih deset godina puno smo naučili i sazreli, a dosadašnje iskustvo prenijeli smo na ovaj CD na kojem smo ponudili klasiku i duhovne pjesme, ali i one malo ležernije, dakle jedan crossover pjesama koje volimo, ali uz poštovanje temeljnih odrednica ozbiljne glazbe jer se ne želimo udaljiti od tog glazbenog izraza«, govore Goranka i Marin, a Marin posebno ističe »Odu radosti« snimljenu povodom ulaska Hrvatske u EU i to u suradnji sa združenim goranskim zborovima – vokalnom skupinom »Aurora« iz Delnica, KUD-om »Delnice«, Mješovitim pjevačkim zborom »Gimpl« iz Ravne Gore, MPZ Lokve i KUD-om »Frankopan« iz Severina na Kupi: 
    »Svakako je značajno i to da nam je tekst za pjesmu »Io vivo« preveo čuveni talijanski književnik Giacomo Scotti. Ponosan sam i na »Giocondu« jer je to jedan sjajan miks rhytam and bluesa, opere i klasike, jedan vrlo progresivan crossover. »Un attimo« je autorska »svemirska« umjetnička minijatura nastala prigodom tranzita Venere (6. lipnja 2012. godine) i naše »Opere među zvijezdama« koju smo održali u digitalnom planetariju riječkog Astronomskog centra. Snimili smo i ozbiljnije crossovere poput »Merce, dilette amiche«, tehnički zahtjevnu ariju iz Verdijeve opere »I vespri siciliani« koju smo prilagodili današnjoj tonskoj produkciji i koja je pokušaj približavanja klasičnog pjervanja modernoj publici. Na tom tragu su i duhovne skladbe, introvertirani »Pie Jesu« i nešto više svjetovni »Adeste fideles«. 
    Jednostavno, svaka skladba koju smo snimili ima svoj posebni svemir i mjesto u našem srcu i vjerujemo da će to svi koji budu slušali CD moći prepoznati i uživati u glazbi koju volimo. Pjevali smo s maksimalnom emotivnošću, uživili se maksimalno u svaku pjesmu i napravili po našem mišljenju jako dobar album na kojem su nam kao gosti pomogli Goran Prša, Mario Rucner, Emir Grozdanić, Maja Veljak, Francesco Squarcia, Mayzumi Kamei, Darko Đekić i Paulina Tuhtan, a poslove snimanja audioprodukcije i masteringa realizirali smo u našerm tonskom studiju TV Gorski kotar.

Pijanist Filip Fak na koncertu 
    
    Na koncertu koji ćemo ove subote održati u Radničkom domu Delnice otpjevat ćemo dvije pjesme s ovog CD-a, a na samom koncertu bit će moguće kupiti i CD, mada promociju planiramo za neku drugu priliku. Koncert ćemo održati u sklopu Delničkog kulturnog ljeta uz pomoć Grada Delnica i Primorsko-goranske županije, a pod motom »Grad bez kulture bio bi poput prazne kutije bombonjere«. S nama će nastupiti i pijanist Filip Fak s kojim odlično surađujemo pa i ovom prigodom pozivamo sve koji vole operu da nam se priključe jer je ulaz besplatan, a ako vole neke druge glazbene izraze, moći će u poslijepodnevnim satima uživati u koncertu Limene glazbe Delnice, odnosno u rock glazbi jer se poslijepodne na Potoku održava Rock na Potoku, a nakon našeg koncerta u Radničkom domu Delnice bit će održan koncert zagrebačke rock and roll grupe Cadilla – govore Marin i Goranka Tuhtan, dodajući kako je njihov debitantski CD za koji je dizajn napravio čuveni hrvatski dizajner Danijel Popović moguće nabaviti direktno od njih, odnosno u Gorskom kotaru u svim trgovinama »Valentina«, u Rijeci na vrhu robne kuće Ri u Dandyju te u Matuljima u trgovini »Pelikan« i piceriji »Marijana«.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice