Delnice, 25. srpnja 2014.

AMBICIOZNI PLANOVI U BRODU NA KUPI PRVA MUZEJSKA USTANOVA NA PODRUČJU G. KOTARA

Prirodoslovni muzej Rijeka preuzeo Kaštel Zrinskih

Dr. sc. Željka Modrić Surina, ravnateljica riječkog Prirodoslovnog muzeja, istaknula je kako će se kroz stalni postav, povremene zasebne izložbe i brojne edukativne aktivnosti u Kaštelu Zrinskih nastojati što kvalitetnije interpretirati značajke prirodne baštine Gorskog kotara 

BROD NA KUPI » Grad Delnice od 1. je srpnja upravljanje Kaštelom Zrinskih u Brodu na Kupi povjerio Prirodoslovnom muzeju Rijeka čime ovaj objekt postaje prva muzejska ustanova na području Gorskog kotara. Tim je povodom jučer u Kaštelu Zrinski održana prigodna tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici Prirodoslovnog muzeja predstavili sadašnji trenutak i daljnje planove rada. Dr. sc. Željka Modrić Surina, ravnateljica riječkog Prirodoslovnog muzeja, istaknula je kako će se kroz stalni postav, povremene zasebne izložbe i brojne edukativne aktivnosti nastojati što kvalitetnije interpretirati značajke prirodne baštine Gorskog kotara. 
    »Muzej će nastojati djelovati kao otvoreno mjesto izmjene znanja i ideja, centar prirodoslovnih istraživanja i jedno od središta kulturnih događanja i pokretača prirodoslovnog i kulturnog turizma u regiji. U planu je preuređenje stalnog postava koji bi u budućnosti trebao održavati sve prirodne vrijednosti Kupske doline i Gorskog kitara općenito, a poseban dio stalnog postava bit će posvećen obitelji Zrinskih i povijesnom značaju Kaštela. 
    

Noć šišmiša

Osigurat će se i mjesto za višenamjensku multimedijsku dvoranu, a posjetitelji svih generacija dobit će i zonu za odmor, sređivanje dojmova i opuštanje uz glazbu te druge edukativne i zabavne sadržaje«, rekla je Modrić Surina najavivši kako će već od sljedećeg mjeseca Muzej započeti s organizacijom javnih predavanja o temama vezanim za prirodnu i kulturnu baštinu Kupske doline i Gorskog kotara, umjetničkih večeri, manjih koncerata, predstavljanja tradicijskih djelatnosti te privremenih izložbi od kojih bi prva vezana uz značajne rijetke i ugorožene biljne vrste ovog područja trebala biti postavljena već u rujnu, a 13. rujna u Kaštelu će biti obilježena i »Noć šišmiša«: 
    »Posebnu pažnju namjeravamo posvetiti predškolskoj i školskoj publici bliže i šire okolice i to organizacijom edukativnih radionica i stručno vođenih ekskurzija u suradnji s domaćim i stranim školama, znanstvenim, stručnim, kulturnim i drugim ustanovama. Radno vrijeme muzeja od utorka do petka bit će od 9 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Po potrebi radit će se i izvan tih vremenskih okvira, a u Kaštelu će se mijenjati jedanaestero uposlenih u Prirodoslovnom muzeju Rijeka pri čemu je prvi koji je počeo voditi brigu o muzeju kustos doc. dr. sc. Boštjan Surina, a u svom radu nastojat ćemo predstaviti Kupsku dolinu u cijelosti pa će ubuduće naši nastupi i tiskani materijali biti trojezični, odnosno na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku«, najavila je Modrić Surina.
    
Pozdravili dolazak struke


Ulazak Prirodoslovnog muzeja u Kaštel Zrinski pozdravili su i presici nazočni gosti. Pročelnik Upravnog odjela za sport i kulturu PGŽ-a Valerij Jurešić napomenuo je kako je do izdvajanja Kaštela iz sustava Goranskog sportskog centra došlo stoga što se GSC ipak ponajprije bavi sportom i logično je očekivati da će objektom muzejskog tipa lakše i kvalitetnije upravljati muzejska ustanova koja je također županijska ustanova. Delnički gradonačelnik Ivica Knežević pozdravio je dolazak struke i najavio kako očekuje iskorak u valorizaciji kvalitetnog muzejskog prostora koji je jedan od potencijala turističkog razvoja ovog kraja, a predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar obećao je maksimalnu pomoć lokalne sredine koja je ponosna na jedan tako uređen objekt i s radošću će sudjelovati u svemu što će značiti kvalitetnije predstavljanje prirodnih ljepota i povijesti ovog kraja i Gorksog kotara u cijelosti.

Povećati broj posjetitelja 
    
    Ono što u prethodnom rukovođenju Kaštelom Zrinski nije bilo dobro bio je (pre)malen broj posjetitelja ovog odlično uređenog prostora u kojem se zaista može vidjeti puno toga. Stručnjaci Prirodoslovnog muzeja Rijeka vjeruju da taj broj dolazaka mogu bitno povećati ne samo stalnim postavom već brojnim dodatnim sadržajima. Da je to zaista i moguće svjedoči podatak po kojem je riječki Prirodoslovni muzej u 2013. godini od 21.173 posjetitelja njih čak 85 posto privukao posebno organiziranim sadržajima i događanjima.

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice