Delnice, 23. srpnja 2014.

KOTAR FEST TREĆE IZDANJE NUDI NIZ VRIJEDNIH GOSTOVANJA

Četiri dana ispunjena teatrom, filmom i festivalskim štihom

Odlična kombinacija kazališnih predstava, mediteranskih filmova, kreativnih radionica i zanimljivih koncertnih nastupa od 24. do 27. srpnja mogla izazvati pažnju ne samo Delničana, već i publike iz šire regije 

DELNICE » Treće izdanje »Kotar Festa« bit će još bolje, zanimljivije i kvalitetnim gostima bogatije od prethodnih, govori nam Matija Kezele, idejni začetnik ovog sve značajnijeg festivala koji bi odličnom kombinacijom kazališnih predstava, mediteranskih filmova, kreativnih radionica i zanimljivih koncertnih nastupa krajem ovog mjeseca mogao izazvati pažnju ne samo Delničana, već i znatno šireg broja ljudi: »Krećemo u četvrtak, 24. srpnja, i to druženjem na delničkoj placi, kad ćemo ljudima uputiti poziv za sudjelovanje u četverodnevnim zbivanjima. Potom će kroz sve dane festivala, a to znači do nedjelje, 27. srpnja satnica biti tako koncipirana da će zbivanja počinjati u 16 sati u Parku kralja Tomislava održavanjem kreativnih radionica, potom će u 20 sati u Radničkom domu Delnice biti održana kazališna predstava, da bi oko 22 sata počinjala na košarkaškom igralištu u Parku kralja Tomislava kino predstava na otvorenom, a po njenom završetku slijedi zabava uz različite vrste glazbe. 
    

Glumačka elita

Ove godine osmislili smo vrlo kvalitetan kazališni program. Tu je čuveni Zijah Sokolović, predstavit će nam se Vili Matula, moći ćemo vidjeti glumačku družinu »Histrion« s nacionalnom prvakinjom Brankom Cvitković, Žarkom Potočnjakom i redateljem Zlatkom Svibenom, zabavit ćemo se uz kajkavske montipajtonovce iz družine »Pekel na zemlji«, djeca će uživati u predstavi Dječjeg kazališta Dubrava, a predstavit će se i lokalna kazališna grupa »Deklce i fante iz Kupske doline«. Vjerujem da će mnogima biti zanimljivo i na radionicama koje će sve biti vezane uz kazalište i kazališni život pa ćemo, primjerice, imati cirkuske vještine, lutkarstvo, dramski izraz, pričanje priča, hodanje po žici. Svi koji rade na radionicama su volonteri, glumci ili dramski pedagozi, što je vrlo pohvalno i nadam se da će na njima biti dovoljan broj ljudi kako bi se družili u što većoj mjeri i stvorili tu festivalsku atmosferu. Filmski program rađen je u suradnji sa Festivalom mediteranskog filma Split i svi su filmovi vezani uz područje Mediterana, riječ je o kvalitetnim i nagrađivanim filmovima koji će zasigurno privući veliku pažnju ljubitelja kvalitetnog filma. 
    
Croatia Open


Svakako valja istaknuti i da se nastojimo što više vezati uz lokalna zbivanja pa smo tako događaj planirali u vrijeme dok se održava veliko sportsko natjecanje Croatia Open, kako bi brojnim sudionicima tog orijentacijskog okupljanja ponudili dodatne sadržaje, a istodobno i nama povećali broj publike. Također, jedan od pokrovitelja nam je i kafić »Tigar« koji će biti naša baza za vrijeme trajanja festivala. Zadovoljni smo i činjenicom da naš trud prepoznaje sve veći broj potencijalnih sponzora pa nam tako Ministarstvo kulture plaća za predstavu »Histriona«, ove godine financijski nam je pomogla i Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera, a najveće zahvale idu na račun Grada Delnica, gradonačelnika Ivice Kneževića, njegove zamjenice Katarine Mihelčić i Martine Petranović koji su i prošle, a pogotovo ove godine zaista puno pomogli. Naravno, tu je puno i našeg truda, rada i poznanstava s izvođačima. Tako je Zijah Sokolović naš profesor s Akademije, Vilija Matula znamo s Akademije, a ima i vikendicu na području Vrbovskog, »Pekel na zemlji« su naši kolege...«!, govori Kezele koji je završio preddiplomski glume i lutkarstva, a planira upisati kazališnu i filmsku produkciju na Akademiji u Zagrebu.

Program iz snova 
    
    Za one koji žele planirati, evo i rasporeda 3. »Kotar festa« koji počinje u četvrtak 24. srpnja u 19 sati u delničkom parku predstavom »San Dejounške noći« u izvedbi Kotar teatra. Po završetku, u 19.45 uslijedit će otvaranje festivala, da bi u 20 sati u Radničkom domu glumci Umjetničke akademije Osijek izveli predstavu »Pekel na Zemli«. Kratak predah uz prigodni domjenak počet će u 21 sat, a u 22 sata počinje nešto novo u ponudi Kotar festa – kino predstave pod zajedničkim nazivom Kino Mediteran. Prva od njih bit će »Blancanieves« (Snjeguljica) po završetku koje će oko 23:30 u Parku uslijediti pod nazivom »Dobrodošli u šumu« glazbeni tulum otvorenja festivala. 
    U petak 25. srpnja program počinje u 16 sati u delničkom parku radionicama Kotar teatra i suradnika, a središnji događaj je gostovanje Zijaha Sokolovića koji će u 20 sati u Radničkom domu izvesti svoju monodramu »Kobajagi donijela me roda«, da bi u 22 sata na košarkaškom igralištu počela projekcija filma »Living is Easy with Eyes Closed« (Život je lakši zatvorenih očiju), a potom, kao i dan ranije, slijedi glazbeni nastavak u parku pod nazivom »Sk(v)otarenje u parku!«. Subotnja zbivanja počinju već u 11 sati u Radničkom domu gdje će glumci KD Pinklec i HNK Varaždin izvesti predstavu »Dječak Ivek i pas Cvilek« da bi u 16 sati počele radionice Kotar teatra, a u 19 sati družina »Deklce i Fante iz Kupske doline« izvest će scensku igru »Pr Dohtarji«. Sat kasnije vidjet ćemo u Radničkom domu Delnice predstavu »Münchhausen« Teatromana Vilija Matule, a u 22 sata počinje film »Omar« nakon kojeg, opet u 23.30, u Parku počinje koncert grupe »Rana Esculenta«. U nedjelju 27. srpnja druženje počinje u 11 sati u Radničkom domu predstavom »Ronilac bisera« koju će izvesti LOFT i Kazalište Dubrava, u 16 sati u delničkom parku počinje posljednja serija kreativnih radionica, a u 20 sati u Radničkom domu posljednju će predstavu ovogodišnjeg Kotar teatra izvesti čuveni Histrioni koji će se predstaviti igrom »Partija remija«. Potom će u 22 sata, uz svečano zatvaranje festivala, biti prikazan i posljednji film Kina Mediteran, hrvatski film »Vis-a-vis«.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice