Delnice, 08. srpnja 2014.

PROBIJENI SVI ROKOVI DELNIČKI PODUZETNICI OČAJNI ZBOG IZNIMNO SMANJENOG PROMETA

Asfaltiranje raskopane Supilove tek idućeg proljeća!

Građevinska struka smatra da ne bi bilo dobro da ove godine asfaltiramo jer su dosadašnji iskopi toliko opsežni da će sigurno doći do stvaranja valovite podloge koja bi izazvala pucanje asfaltnog sloja pa bi na taj način uludo utrošili novac - objašnjava delnički gradonačelnik Ivica Knežević

DELNICE » Nužnim građevinskim radovima ovog ljeta raskopana Supilova ulica noćna je mora brojnih vlasnika obrta, trgovina i kafića u ovoj ulici pa sve veći broj njih s razumljivim nestrpljenjem ispituje kad će kraj, budući da je prije početka radova bilo najavljeno kako bi prvi dio Supilove – od ulaza pa do skretanja za gradsku upravu, odnosno trgovinu »Valentin« – trebao biti gotov do sredine lipnja. Potom je taj rok pomaknut do kraja srpnja, a sada stižu nove najave odgađanja asfaltiranja i to čak do – proljeća sljedeće godine! O čemu je riječ, rekao nam je delnički gradonačelnik Ivica Knežević. 
    

Teren se mora »slegnuti«

»Radi se o tome da građevinska struka smatra kako ne bi bilo dobro da ove godine izvršimo asfaltiranje jer su dosadašnji iskopi toliko opsežni da će sigurno doći do stvaranja valovite podloge koja bi, ako bi se sada krenulo u asfaltiranje, izazvala pucanje asfaltnog sloja pa bi na taj način uludo utrošili novac. Po njima je pametnije po završetku svih radova teren dobro povaljati da se njime može i voziti te ga potom ostaviti da se »slegne« i tek u proljeće sljedeće godine asfaltirati. Ako vrijeme bude normalno i ako ne bude većih zastoja u radovima, nadamo se da će svi radovi do faze asfaltiranja biti gotovi do listopada i to od početka Supilove pa do križanja sa Šetalištem Ivana Gorana Kovačića, odnosno jedinog semafora u Delnicama. S asfaltiranjem, poslušamo li savjete građevinara, započelo bi se u tom slučaju tek u proljeće sljedeće godine. No, da li će tako biti, ovisi i o stavu Agencije za plaćanje u poljopriveredi s kojom smo potpisali ugovor o korištenju EU sredstava IPARD programa i u okviru kojega su radovi asfaltiranja predviđeni ranije. No, pretpostavljam da bi i Agencija trebala uvažiti jednu takvu objektivnu okolnost koja može dovesti do devastacije uloženih sredstava«, smatra Knežević koji nam je na upit što ovo produljenje rokova znači za obrtnike i poduzetnike kojih je najviše upravo u Supilovoj, rekao: 
    
Najava sastanka


»Svjesni smo da to bitno otežava rad brojnih poduzetnika i obrtnika u Supilovoj ulici. Nadamo se da će iskazati razumijevanje jer ćemo osigurati prihvatljivu komunikaciju i Supilovom će se od jeseni moći voziti, ali ne po asfaltu. Postoji i mogućnost da im oprostimo plaćanje komunalne naknade jer znamo da su im prihodi bitno pali. O svemu se može razgovarati i uskoro ćemo s vlasnicima obrta u Supilovoj održati sastanak na kojem ćemo razmotriti trenutačno stanje vezano uz radove u Supilovoj ulici«, najavio je gradonačelnik Knežević, rekavši kako su počeli radovi na uređenju plohe i nogostupa na ulazu u Supilovu ulicu i uskoro će biti objavljen javni natječaj za uređenje mini fontane koja će biti smještena preko puta bivšeg mlječnog restorana, na uzvisini ispred sadašnje trgovine »Gorančica«.

Građevinsko vještačenje 
    
    Dodatni problem u gornjem dijelu Supilove ulice, točnije pred tzv. Bartolinčevom kućom smještenom nedaleko od bivše zgrade DIP-a, je u tome što je, po tvrdnjama vlasnice te kuće, za prethodnih radova vezanih uz uređenje nekih sadašnjih trgovačkih prostora u nekadašnjoj DIP-ovoj zgradi, došlo do znatnih oštećenja, i čak pomicanja kuće prema dvorištu. 
    »Zbog toga se čak vodi i sudski spor pa su i Komunalac i Vodotehnika kao izvođač tražili građevinsko vještačenje prije dolaska teške mehanizacije kako se ne bi dogodilo da daljnja pucanja i devastacija objekta budu pripisani ovim sadašnjim radovima«, rekao je Knežević.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice