Delnice, 02. srpnja 2014.

EPIDEMIJA MIŠJA GROZNICA

Dosad oboljelo 35 Gorana

DELNICE » Brojka od 35 dosad oboljelih Gorana koji su u razdoblju od početka svibnja pa do 27. lipnja hospitalizirani s dijagnozom mišje groznice vrlo je upozoravajuća, posebno ako se zna da prošle godine nije bilo niti jednog oboljelog, a 2012. godine njih svega devet. Ova godina, ističe voditeljica ispostave Epidemiologije Delnice dr. Marinka Kovačević, djelomično podsjeća na 2002. godinu, a uzroci prevelikog broja glodavaca kojima nije naškodila ni na vrijeme provedena deratizacija, su premali broj predatora (lisice, jastrebovi), slaba zima te vlažno proljeće: 
    »Uz to, neki od oboljelih radili su stogove sijena nedaleko od kuća i kad su ih u proljeće koristili podigla se prašina u kojoj je bilo puno virusa mišje groznice, virusa koji nastaju od mokraće i stolice miševa, voluharica i ostalih glodavaca. Načina zaštite ima nekoliko, a najjednostavnije je izbjegavati duži boravak na potencijalno opasnim područjima gdje se nalaze ti glodavci. «, ističe dr. Kovačević 
    Od 35 oboljelih, većina je radno aktivno stanovništvo, pretežno muškarci koji su se bavili poslovima u šumi ili u polju. Prvi oboljeli bio je izletnik na području Skrada, a svi ostali su domaći ljudi – njih čak osam je s područja Brod Moravica, šest s područja Skrada, po pet ih je s području Delnica, Vrbovskog i Čabra te četiri iz Ravne Gore. Posljednji prijavljeni i hospitalizirani slučaj bio je 27. lipnja.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice