Delnice, 05. lipnja 2014.

PRESELJENJE U DELNICAMA BACILI OKO NA NOVI PROSTOR ZA KNJIŽNICU

Delnice žele knjižnicu u praznom Domu HV-a

S dvije male i jednom velikom dvoranom, pozornicom i uredskim prostorijama Dom HV-a predstavlja idealno mjesto za kulturnu djelatnost, pa tako i za rad knjižnice 

DELNICE » U godini kada će proslaviti 140 godina postojanja i rada, moguće je da će biti postavljeni temelji za preseljenje Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u novi, puno kvalitetniji i funkcionalniji prostor od dosadašnjeg. Naime, već je nekoliko godina sve jasnije da sadašnji kapaciteti delničke knjižnice smještene u Ulici Ante Starčevića, neposredno uz ulaz u sportski kompleks, ne zadovoljavaju potrebe čitatelja, a uvjeti rada za uposlene u ovoj mnogim Goranima dragoj instituciji sve su teži. 
    

Bogat fond

Konkretno, količina knjiga narasla je već do brojke od 35.000 što je, s obzirom na kapacitet prostora, previše pa se knjige smještaju gdje je god to moguće kako bi knjižni fond ipak u potpunosti bio ponuđen korisnicima. 
    Uz nedostatak prostora za knjige sve je manje i prostora za korisnike koji knjižnicu žele koristiti kao prostor u kojem će boraviti određeno vrijeme, raditi na računalu ili pak čitati dnevne novine ili raditi na posuđenim knjigama. Zbog svega toga iz Narodne knjižnice i čitaonice Delnice već se duže vremena od gradskih struktura traži mogućnost proširenja na susjedni objekt nekadašnje mesnice, ili preseljenja. 
    Rješenje je, čini se, pronađeno u mogućnosti premještanja knjižnice u prostor Doma OSRH-a Delnice. Riječ je o Goranima dobro poznatom objektu nekadašnjeg Doma HV-a koji sa svoje dvije male i jednom velikom dvoranom, pozornicom i uredskim prostorijama predstavlja idealno mjesto za kulturnu djelatnost, dakle i rad knjižnice. 
    
Idealan prostor

Štoviše, tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom novog tisućljeća u tom su prostoru u organizaciji Hrvatske vojske održane brojne likovne izložbe, književne večeri i predavanja, a prostor je znao biti korišten i za koncerte, zabave i vjenčanja. Nažalost, već nekoliko godina Hrvatska vojska na taj prostor više ne računa pa je jedini oblik djelatnosti koji se tamo odvija vezan uz akcije dobrovoljnog darivanja krvi. 
    S druge strane nedvojbeno je da se radi o objektu koji bi idealno poslužio za prostor knjižnice jer bi mogao ponuditi dovoljno mjesta za cjelokupan knjižni fond, ali i prostor u kojem bi se mogle održavati izložbe, književne večeri, koncerti, čak i nastupi kazališnih družina. 
    Svakako je bitno istaći i to da je, u odnosu na sadašnji smještaj knjižnice, ova lokacija u mirnijem dijelu grada (a opet gotovo u samom središtu) što je također prednost pa i nije čudo da su iz županijske središnjice knjižničarskog posla na prijedlog o premještanju delničke knjižnice na ovu lokaciju odgovorili pozitivno i uz komentar da je riječ o idealnom prostoru za djelatnost knjižnice. 
    
Projekt uređenja


Svjesni su toga i u Gradu Delnice pa su se prihvatili posla i napravili prijedlog projekta uređenja knjižnice u tom objektu, točnije stvaranja multifunkcionalnog kulturnog središta u kojem bi se moglo raditi na poboljšanju i razvoju kulturnog života Delnica i Gorskog kotara u cijelosti. U skladu s tim stupljeno je i u vezu s DUUDI-jem, državnom agencijom koja vodi brigu o prostoru koji je u državnom vlasništvu i kroz razgovore s njima pokušat će se taj objekt dati na upravljanje ili u vlasništvo Gradu Delnice.

Dobitak za grad 
    
    Ponudu knjižnice obogatiti bi se moglo i s puno više nego do sada multimedijskih sadržaja koji danas čak i više znače od tiskanih izdanja, a da ne govorim o mogućnostima koje se otvaraju kad je riječ o organizaciji kulturnih zbivanja različite vrste, kaže gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji smatra da bi preseljenje knjižnice bilo dobitak za Delnice. Vjerujem kako će se u državnim tijelima naći razumijevanja za naš prijedlog, tim više što HV taj prostor ne koristi već nekoliko godina zbog čega je zgrada već počela trpjeti oštećenja koja su za sada najvidljivija na krovištu. Naravno, mi smo spremni preuzeti brigu o tim poslovima i svemu ostalom što bi pratilo preseljenje knjižnice, ističe Knežević.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice