Delnice, 1. lipnja 2014.

VELIKO GRADILIŠTE GRAĐEVINSKI RADOVI U DELNICAMA U PUNOM JEKU

Neka sasvim drukčija Supilova

Uz radove u Supilovoj ulici intenzivno se radi i na priključku Sajmišne i Radićeve prema Kamenitoj ulici, a radovi na toj lokaciji trebali bi u cijelosti biti gotovi početkom lipnja  

Najave o Delnicama kao velikom gradilištu obistinile su se tijekom svibnja kada je prvi dio Supilove ulice – od ulaza pa do križanja s Prolazom Hrvatskih šuma – »napadnut« nizom građevinskih strojeva koji uz pomoć radnika delničkog »Goran graditeljstva« rade na izmjeni oborinske i fekalne odvodnje te sanaciji vodoopskrbnog sustava tamo gdje je dotrajao, a uz sve to dio poslova obavit će polaganjem odgovarajuće infrastrukture i stručnjaci T-coma. U kojoj su fazi radovi i što nas još čeka, upitali smo delničkog gradonačelnika Ivicu Kneževića koji kaže: 
    – Drago mi je da je intenzitet radova velik i da se već stigli u fazu da su prvi dio Supilove do raskršća s Prolazom Hrvatskih šuma priveli kraju s jedne strane ulice i sada se vraćaju na početak da bi uredili i drugu stranu. Taj posao uređenja oborinske i fekalne odvodnje te sanacija vodoopskrbnog sustava trebao bi biti gotov do 15. lipnja. Nakon toga poslove uređenja prometnice i nogostupa na tom dijelu Supilove ulice preuzima Grad Delnice. 
    

Uređenje pločnika

Istodobno, dok se bude asfaltirala prometnica i uređivao nogostup radnici »Goran graditeljstva« nastavit će radove na uređenju infrastrukture vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava u drugom dijelu Supilove, dakle od raskršća Supilove i Prolaza Hrvatskih šuma do raskršća Supilove s Šetalištem Ivana Gorana Kovačića, a kad oni dovrše te građevinske poslove mi krećemo s asfaltiranjem te do kraja godine uređujemo i taj dio Supilove ulice što znači da će u tijeku 2014. godine, ako ne dođe do nekih velikih problema, taj dio Supilove u potpunosti biti uređen, a zatim će u 2015. godini radovi biti nastavljeni od raskršća Supilove s Goranovim šetalištem pa do kraja Supilove ulice, uključujući i izgradnju velikog kolektora. 
    Glavni nositelj ovih radova na kanalizaciji i vodoopskrbi je »Vodotehnika« iz Zagreba, a njihov kooperant je delničko »Goran graditeljstvo«. Poslove asfaltiranja i uređenja nogostupa realizirat će poduzeća »Arkada« iz Duge Rese. Hoće li oni uzeti nekog podizvođača za neki dio poslova vidjet ćemo. Vrijednost investicije u ovoj prvoj fazi je 14 milijuna kuna, a realiziramo je uz potporu »Hrvatskih voda« koje osiguravaju 90 posto, a mi kao Grad Delnice 10 posto. Uz to što ćemo nakon ovih radova za duže vrijeme imati riješeno pitanje kvalitetne vodoooskrbne i kanalizacijske infrastrukture, treba reći i da će Supilova ulica puno ljepše izgledati nakon asfaltiranja i uređenja pločnika. Doći će i do promjene u načinu parkiranja jer ubuduće automobili neće biti parkirani na desnoj, već na lijevoj strani ulice. 
    
Zelena potkova


Određena poboljšanja i uljepšanja planiramo i na samom ulazu u Supilovu ulicu gdje će biti uređena takozvana »zelena potkova«, odnosno prostor gdje će uz zelenilo svoje mjesto naći i manja fontana koja će podići izgled ulaznog dijela u Supilovu ulicu. Naravno, nećemo zaboraviti ni glavni, središnji Trg 138. brigade HV-a koji će, za sada, biti »obučen« u novi asfalt, a u planu je izrada projekta novog izgleda i funkcionalnosti trga što je zadatak koji nas čeka u budućnosti. U svakom slučaju 2015. godine radovi u obje faze morali bi biti gotovi i te godine Supilova će izgledati potpuno drukčije, puno ljepše i funkcionalnije, najavljuje gradonačelnik Knežević. 
    Uz radove u Supilovoj ulici intenzivno se radi i na priključku Sajmišne i Radićeve prema Kamenitoj ulici, a radovi na toj lokaciji trebali bi u cijelosti biti gotovi početkom lipnja. Time će stanovnici tog dijela Delnica odahnuti, a završetak radova u Supilovoj ulici nestrpljivo čekaju brojni poduzetnici i obrtnici kojima građevinski radovi ipak bitno utječu na promet i rad.

NOVI TRGOVAČKI CENTAR 
    
    U priču o Delnicama kao velikom gradilištu svakako valja uključiti i vijest kako Lidl ipak dolazi u Delnice. Sve nedoumice o tome hoće li ili ne čuveni trgovački lanac na prostoru koji je kupio pred gotovo dvije godine početi gradnju svog goranskog trgovačkog centra nedavno su riješene postavljanjem table s podacima o vlasniku prostora, investitoru i izvođaču radova, a ovih su dana počeli i prvi zemljani radovi. Novi trgovački centar u Delnicama trebao bi, najavljuje delnički gradonačelnik Ivica Knežević, vrata otvoriti najvjerojatnije 1. listopada. 
    – Cijeli teren spustit će se do razine na kojoj je sada Hotel »Risnjak«, a uz trgovački centar Delničani će na toj lokaciji moći koristiti i oveće parkiralište. Prostor će biti oplemenjen i zelenim površinama, a prema »Risnjaku« će biti postavljeni bukobrani kako se ne bi ometao mir gostiju Hotela »Risnjak«, najavljuje Knežević. Naravno, početak rada znači i dvadesetak novih radnih mjesta, a mještanima Delnica i ostalim Goranima dobrodošlu konkurenciju i proširenje trgovačke ponude.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice