Delnice,31. svibnja 2014.

IZ ŽIVOTA VIJEĆNIČKA PITANJA NAJZANIMLJIVIJI DIO SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA DELNICA

Hoće li Delničani morati na pregled internistu u Rijeku?

Priča se kako će nakon obnove preuređeni delnički disko klub u Radničkom domu preuzeti vlasnik koji već ima lokale s turbo folk glazbom. Mislim da bi to bilo jako loše..., smatra vijećnik HČSP-a Ivan Topić 

DELNICE » Zahvaljujući nizu formalnih i proceduralnih tema i odluka, najzanimljiviji dio šeste sjednice Gradskog vijeća Delnica bila su vijećnička pitanja koja su potvrdila zanimanje delničkih vijećnika za život svoje sredine. Tako je vijećnik HČSP-a Ivan Topić kroz dva svoja pitanja zatražio pravodobnu reakciju nadležnih kako u bliskoj budućnosti ne bi došlo do poteškoća sigurnosne naravi: »Priča se kako će nakon obnove preuređeni delnički disko klub u Radničkom domu preuzeti vlasnik koji već ima lokale s turbo folk glazbom. Mislim da bi to bilo jako loše i da bi štetilo imageu i kulturi ovoga kraja pa me zanima znate li što o tome i kako će se Grad Delnice postaviti prema tom problemu«, bilo je prvo Topićevo pitanje, a u drugom je od gradonačelnika Kneževića tražio odgovor na probleme vezane uz ponašanje Roma u naselju Dedin, pogotovo u svjetlu činjenice da je za Uskrs iz tog naselja bocom pogođen automobil koji se kretao u smjeru Skrada, u kojem je bilo nekoliko mjeseci staro dijete. 
    Gradonačelnik Ivica Knežević odgovorio mu je kako Grad Delnice kao vlasnik prostora nekadašnjeg disko kluba svakako ima pravo utjecati na odvijanje zbivanja u tom prostoru: »U natječaju koji smo raspisali stoji da je riječ o preuređenju disko kluba, a kakvu će glazbu zakupac puštati ja zaista ne znam, mada mi svakako imamo pravo reći svoj stav. 
    

Stipendiranje i zapošljavanje

Kad je riječ o incidentu na cesti uz romsko naselje u Dedinu, znam da policija provodi istragu, a svakako bi u rješavanje potencijalnih budućih problema na tom lokalitetu trebalo uključiti i nedavno osnovano Vijeće za prevenciju«, rekao je Knežević. Danijel Kezele (NL Volim Delnice) želio je znati postoji li mogućnost da se, zbog najavljenog širenja proizvodnje poduzeća Palfinger, iz gradskog proračuna pomaže stipendiranje srednjoškolaca metalske struke koja će biti najtraženija. Gradonačelnik Knežević odgovorio mu je kako je već ostvaren sastanak s roditeljima učenika osmih razreda i ravnateljem Srednje škole Delnice, a Grad će učiniti sve što je u okvirima njegovih mogućnosti da omogući zapošljavanje što većeg broja mladih ljudi. 
    Josip Gašparac (PGS) želio je znati zašto na sjednicu Gradskog vijeća nije stavljena točka dnevnog reda vezana uz oslobađanje Hotela Risnjak plaćanja komunalnog doprinosa, budući da bi to vlasnicima hotela omogućilo kandidiranje za EU sredstva vezana uz uređenje novog objekta te širenje smještajnih kapaciteta i ponude. Gašparčevo pitanje bilo je intonirano tako da je impliciralo krivnju gradonačelnika i čelništva Vijeća pa je najprije reagirala predsjednica Gradskog vijeća Delnica Nada Glad, rekavši kako je zahtjev Hotela Risnjak stigao prekasno da bi bio uvršen u dnevni red, a gradonačelnik Knežević dodao je kako on nikome nije obećao oslobađanje od komunalnog doprinosa, već samo mogućnost, ali je i ta mogućnost nestala jer se Hotel Risnjak nije žalio na podneseno rješenje o komunalnom doprinosu pa ne postoje formalni razlozi za oslobađanje. 
    
Podvožnjak za Petehovac


Što se može učiniti s podvožnjakom na cesti za Petehovac koji je prenizak za klasičan autobus pa prema Petehovcu ne može pun autobus ljudi, pitao je Željko Pijevac (NL Volim Delnice), a gradonačelnik je odgovorio kako je kroz razgovore s predstavnicima Hrvatskih željeznica i Županijske uprave za ceste zaključeno kako će u tijeku ove godine ŽUC napraviti projekt sanacije, odnosno spuštanja ceste, a sljedeće godine krenulo bi se u rekonstrukciju. Jelena Pavić (SDP) upozorila je na činjenicu da u Domu zdravlja Delnice uskoro u mirovinu odlazi radiolog dr. Vidica Svetličić Antić pa bi, s obzirom na dosadašnja iskustva, trebalo možda i uz pomoć Grada tražiti novog stručnjaka kako se ne bi dogodilo da stanovništvo ovoga kraja bude osuđeno na povremene dolaske internista iz Rijeke. Gradonačelnik Knežević složio se s potrebom reakcije, zamolio dr. Pavić za pomoć u obraćanju nadležnima te kao potencijalnu pomoć naveo i mogućnost da Grad Delnice osigura stipendiju studentu medicine specijaliziranom za radiologiju.

Drva na pločniku 
    
    Predsjednicu Gradskog vijeća Nadu Glad zanimalo je zbog čega se, kad to već ni prethodne vlasti nisu činile, u ovim kriznim vremenima ide u naplatu smještaja drva na javnim površinama. Odgovarajući joj, gradonačelnik Knežević je naglasio kako je njegova obveza štititi sve stanovnike: »Ako za korištenje terase ugostitelji plaćaju najam, ne znam zašto za drva stavljena na javnu površinu ne bi bilo isto. Tim više što je za 20 metara drva cijena samo 50 kuna mjesečno, a uz to dozvoljavamo i tri tjedna smještaja bez ikakve naplate, računajući da će se u ta tri tjedna drva ispiliti. Nažalost, mnogi drva ne žele stavljati u svoja dvorišta već na javnu površinu i pri tome to ne plaćati«, rekao je Knežević.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice