Delnice,16. svibnja 2014.

JUBILEJ SLAVLJENIČKI GLAZBENI SUSRET DJECE I MLADEŽI GORSKOG KOTARA

Raspjevani 20. rođendan »Goranskih glasa«

U Radničkom domu Delnice okupilo se više od 300 goranskih osnovaca, članova zborova deset goranskih osnovnih škola i delničke glazbene škole, koji su izveli 21 pjesmu na ovoj manifestaciji koja doprinosi očuvanju glazbene tradicije te potiče ljubav ka glazbi 

DELNICE » Više od tri stotine goranskih osnovaca, članova školskih pjevačkih zborova, jučer su uz znatan broj gledatelja dupkom napunile Radnički dom Delnice, stvorivši pažnje vrijedan pozitivni ugođaj kakvog je i zaslužio razlog njihova okupljanja – već dvadeseti »Goranski glasi«, glazbeni susret djece i mladeži Gorskog kotara. Ovu lijepu priredbu pred dvadeset godina začela je tadašnja direktorica Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića Delnice i predsjednica delničkog ogranka Matice hrvatske prof. Nives Marijanović. Da je riječ bila o dobro osmišljenom projektu, pokazuje i dugovječnost ove priredbe koja je i jučer održna u organizaciji OGŠ Ive Tijardovića i sadašnje ravnateljice te ustanove prof. Jelene Tihomirović, koja ističe kako su Delnice za jubilarno izdanje odabrane stoga što je u Radničkom domu Delnice održana i prva priredba sredinom devedesetih. 
    

Čuvanje dijalekata

»Inače je pravilo da se svake godine ovaj koncert održava u nekom drugom goranskom mjestu uz organizacijsku pomoć škole iz tog mjesta. »Goranski glasi« svakako su vrijedan doprinos očuvanju glazbene tradicije ovog kraja te poticanju ljubavi ka glazbi. Većina pjesama nastala je u glazbenim radionicama samih škola kroz dječje stvaralaštvo što je vrlo važno, a većina tekstova tih pjesama pisana je na lokalnom govoru, čime čuvamo i taj dio baštine nekog kraja. Da je riječ o dobrom radu, vidi se i iz činjenice da neke od tih pjesama budu izvedene i na drugim priredbama poput, primjerice, »Mikića i »Glazbene čarolije«. Ponosni smo što nastavljamo ovu lijepu tradiciju i vjerujem da ćemo to uspjeti i u budućnosti, mada nam je organizacija ove godine bila donekle otežana u odnosu na ranije jer smo imali manju financijsku potporu Primorsko-goranske županije koja nam inače najviše pomaže u organizaciji ovog druženja, u čijoj pripremi sudjeluje Stručno vijeće učitelja glazbene kulture svih škola Gorskog kotara, odnosno voditelji zborova, KUD-ova i glazbenih radionica«, rekla je prof. Tihomirović. 
    Nastupili su zborovi svih deset goranskih osnovnih škola i delničke glazbene škole pa se tako moglo čuti i vidjeti zbor čabarske OŠ Petar Zrinski pod ravnanjem Tine Malnar, zbor OŠ I. G. Kovačića iz Vrbovskog kojim je ravnao Zlatko Baraba, zbor OŠ Skrad vodila je Martina Vuk, zborove OŠ Rudolf Strohal iz Lokava i OŠ Mrkopalj Katarina Miletić, zborove osnovnih škola iz Brod Moravica i Broda na Kupi Damir Zagoršćak, zbor delničke OŠ I. G. Kovačića Sanja Petrušanec Pećar, »Ivančice«, zbor OŠ Ivanka Trohar iz Fužina vodila je Nedica Poljančić koja je ravnala i »Brezicama«, zborom OŠ Dr. Branimra Markovića iz Ravne Gore, a zbor OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica nastupio je pod ravnanjem Suzane Valković. 
    
Himne i »Happy«

Nakon 21 pjesme i nastupa gostiju, koncert je kraju priveden zajedničkom izvedbom himne Primorsko-goranske županije »Zavičaju tebi«, neslužbene himne Gorskog kotara »Gorski kotare moj« te pjesme »Do, re, mi« i Farellovog sveprisutnog »Happy«, a u programu su uz pjevače školskih zborova nastupili i članovi ravnogorskog KUD-a »Gora« s tamburaškim orkestrom, vokalni sastav OŠ Ivanke Tohar iz Fužina te Luka Erent, čabarski osnovac koji je svirkom na heligonki i otvorio 20. izdanje »Goranskih glasa«. Sve nazočne na početku priredbe pozdravio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević poželjevši da se uz ovako razigranu i vedru mladost »Goranski glasi« održe bar još 200 godina, a po završetku programa uslijedila je podjela zahvalnica svim sudionicima ovog lijepog druženja

(M.K.)

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice