Delnice, 23. travanj 2014.

ZA GORSKI KOTAR HUMANITARNI KONCERT U DELNICAMA

Dragovoljci iznova stali u obranu svoga kraja

Iako su Gorani dali golem doprinos u Domovinskom ratu, sada, umjesto zahvale, stiže najava ukidanja statusa brdsko-planinskog kraja pa im treba pomoći, istaknuo je Balen

DELNICE » Humanitarnim koncertom pod imenom »Za spas Gorskog kotara« dragovoljci Domovinskog rata s područja Gorskog kotara žele skrenuti pažnju na sve teže stanje u ovom dijelu Hrvatske, ali i konkretnim novčanim prilozima pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Najavljeno je to na jučerašnjoj prigodnoj press konferenciji na kojoj je Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, pojašnjavajući motive angažmana dragovoljaca, kako kroz »Goranske risove«, klub 138. brigade, tako i kroz udruge proizašle iz Domovinskog rata (HVIDRA Gorski kotar, UDVDR Vrbovsko), podsjetio na veliki doprinos koji su Gorani dali tijekom Domovinskog rata – od akcije oslobađanja vojnih objekta u Delnicama, čime se bitno utjecalo na tijek ratnih zbivanja, preko odlaska više od 4.000 Gorana na ličku i ostale bojišnice u Hrvatskoj, pa do žrtve koju je tih godina podnijela goranska privreda koja je iz rata izašla u velikoj mjeri uništena. 
    Adekvatne zahvale Gorani za sve te žrtve i doprinos nikada nisu dobili, a sada, istaknuo je Balen, umjesto hvala stiže najava ukidanja statusa brdsko-planinskog kraja i gubitka povlastica vezanih uz taj status. 
    

Opet zaboravljeni

»Branitelji i Gorani su opet zaboravljeni, kao i sav narod goranskog kraja, a zanemareno je i ulaganje u svoj i život svoje djece i obitelji, pa je nemoguće ne zapitati se zašto smo se borili i branili domovinu koja nam sada ništa ne nudi zauzvrat. Bojimo se opet tišine i nebrige jer je očigledno da Hrvatska zaobilazi i zaboravlja Gorski kotar, bojimo se da ćemo postati nečiji geto«, rekao je Balen, a Zdenko Tončić i Goran Jardas u ime HVIDR-e Gorski kotar i UDVDR-a Vrbovsko još su jednom naglasili podršku koju branitelji pružaju čelnicima goranskih općina i gradova u borbi za pravedniji odnos prema ovom kraju. 
    Damir Maras, predsjednik Udruge »Pjesnici bez granica« i jedan od inicijatora održavanja ovog koncerta, u svom je poetski intoniranom obraćanju usporedio Domovinski rat s borbom za vlastiti dom, zaključivši kako se taj dom mora održavati i nakon što je obranjen od neprijatelja, te je uputio apel Vladi RH da se za Gorski kotar pobrine onako kako to ovo područje zaslužuje. 
    
Karte po 20 kuna


Katarina Mihelčić, zamjenica delničkoga gradonačelnika, zahvalila je udrugama branitelja i dragovoljaca što iznova pokazuju visoku razinu svijesti i želje za borbom za bolje sutra Gorskog kotara, a temeljne podatke o koncertu novinarima su predstavili Tomo Vučić i Željko Sokol iz »Goranskih risova«, koji su uz Damira Marasa organizatori koncerta čiji su pokrovitelji goranske općine i gradovi te TZG Delnice. Koncert će početi ovog petka u 18 sati u Domu sportova Delnice, a nastupit će tridesetak izvođača iz svih goranskih sredina te kao gosti Dražen Turina Šajeta, Tamara Brusić, Duško Jeličić, Antonio Krištofić i niz drugih izvođača. Dio prihoda od ulaznica koje će se prodavati po cijeni od 20 kuna namijenjen je troškovima liječenja Magdalene Štimac i izgradnji rampe za invalide na ulazu u Srednju školu Delnice.

U petak u 18 sati 
    
    Na koncertu će biti podijeljene i nagrade za najbolje literarne radove goranskih osnovaca, a karte je, istaknula je Mirela Srkoč Šenkinc iz TZG Delnice, moguće kupiti u svim turističkim uredima Gorskog kotara i u Kavani »Centar« u Delnicama. Na Goranima je samo da se odazovu i napune Dom sportova ovog petka u 18 sati.

(M.K.)

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice