Delnice, 07. travanj 2014.

OBNOVA SUPILOVE PRVA FAZA BIT ĆE GOTOVA KONCEM LIPNJA

Stiže delničko ljeto »obojeno« radovima

Vlasnici obrta strahuju da će imati problema s poslovanjem, a kako tvrde iz redova investitora i Grada –problemi će se rješavati u hodu 

DELNICE » Prvog dana travnja u Delnicama su počeli radovi rekonstrukcije i obnove Supilove ulice, a cjelokupni će projekt biti realiziran u dvije faze i to tijekom ove i iduće godine. U prvom dijelu prve faze plan je najkasnije do kraja lipnja realizirati radove od ulaza u Supilovu ulicu pa do skretanja za gradski parking nedaleko od trgovine »Valentin«, a u drugom dijelu te prve faze radovi će nakon završetka prve faze biti nastavljeni od trgovine Valentin do zgrade nekadašnjeg kina da bi potom u drugoj fazi naredne godine na red došao i dio Supilove od kina do kraja ulice i lokacije budućeg pročišćivaća zbog izgradnje kojeg se i krenulo u ovaj zahtjevan projekt, istaknuto je na skupu predstavnika investitora, Grada Delnica i vlasnika obrta u Supilovoj ulici. Njih je itekako zanimalo kada počinju radovi i u kolikoj će mjeri omesti svakodnevnu komunikaciju što se može ozbiljno odraziti na njihovo poslovanje. 
    

Otežana svakodnevica

Većeg straha ne bi trebalo biti, iako će spomenuti radovi ipak u određenoj mjeri otežati svakodnevni život u glavnoj delničkoj ulici, dojam je nakon tog sastanka na kojem je o prvom dijelu prve faze detaljnije govorio Boro Tomić, direktor delničkog »Komunalca« koji je glavni investitor tog dijela posla. »Dogovorena vrijednost radova na prvoj fazi rekonstrukcije Supilove ulice je 11,3 milijuna kuna, a do ovog trenutka mi smo kao investitor potpisom ugovora s »Hrvatskim vodama« osigurali 8,5 milijuna kuna od čega će za prvi dio prve faze koji treba biti gotov do kraja lipnja biti iskorišteno 6,5 milijuna kuna. Javni natječaj je proveden i poslove će realizirati zagrebačko poduzeće »Vodotehnika« d.d. čiji će radnici 1. travnja početi s mjerenjima, iskolčavanjem i ostalim pripremnim radnjama na ulazu u Supilovu ulicu s Lujzinske ceste, a do kraja lipnja morali bi u potpunosti biti gotovo svi planirani radovi do trgovine Valentin, odnosno skretanja za parking iza zgradske uprave. Radit će se dionica po dionica pri čemu će za dostavu, interventna vozila i vozila hitne službe na raspolaganju biti desni trak Supilove, a svi ostali u Delnice će ulaziti Prolazom Hrvatskih šuma te od raskršća na kojem se nalazi kafić »Tigar« moći nastaviti vožnju Supilovom ulicom. 
    
Mogućnost za niže naknade


Takav će režim vrijediti sve do trenutka kada ne počnu završni radovi na tom dijelu, a i tada će promet u prekidu biti samo povremeno«, najavio je Tomić. 
    Da su delnički obrtnici i poduzetnici bitni i Gradu Delnice potom je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić naglasivši kako je želja Grada da tijekom ovih za budućnost i kvalitetu života Delnica potrebnih i bitnih radova posljedice za rad obrtnika i život mještana budu što manje. »Ako problema bude, rješavat ćemo ih u hodu, a i prije no što radovi počnu usuglasit ćemo termine dostave za svakog obrtnika koji djeluju na području koje će biti obuhvaćeno radovima«, rekla je Mihelčić koja je na pitanje Renate Tomac, predsjednice Udruženja obrtnika Grada Delnica o tome postoji li mogućnost da se tijekom realizacije tih radova smanji količina naknada koje obrtnici plaćaju gradu, odgovorila kako će se o tome moći razmišljati samo u slučaju ako dođe do promjena rokova i većih poteškoća. Delnički su obrtnici iznijeli i zanimljiv prijedlog po kojem bi se za vrijeme trajanja tih radova dozvolilo parkiranje na gradskom Trgu 138. brigade HV-a, a na inicijativu Bore Tomića Udruženje obrtnika imat će svog predstavnika u timu izvođača radova koji će minimalno jednom tjedno imati koordinacije vezane uz realizaciju poslova na kojima će se moći konkretnije razgovarati o eventualnim poteškoćama. U svakom slučaju Delnice očekuje ljeto »obojeno« građevinskim radovima, a koliko će to u ovim i inače teškim vremenima donijeti manjak obrtnicima u Supilovoj ulici, tek ćemo vidjeti.

Provjera stabilnosti terena 
    
    Na pitanje Gorana Bukovca postoji li mogućnost – vrlo česta u Hrvatskoj – da se radovi otegnu znatno duže od planiranog, u ovom slučaju kraja lipnja, predstavnici investitora odgovorili su niječno, a prva provjera stanja na terenu, najavio je Boro Tomić, uslijedit će vrlo brzo. »Radnici Vodotehnike na 45 lokacija od početka do kraja Supilove ulice provjerit će stabilnost terena posebnim bušenjem tla. Nadamo se da neće biti većih poteškoća koje bi produžile planirane rokove, mada treba u vidu imati i tu mogućnost«, rekao je Tomić.

(M.K.)

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice