Delnice, 11. ožujak 2014.

MALO POSLA ZA PLAVCE VIŠEGODIŠNJI PAD KRIMINALITETA NA PODRUČJU GORANSKE METROPOLE

Delnice najsigurnije u PGŽ-u

Tijekom 2013. bilo je samo 116 kaznenih djela, što čini svega 2,5 posto u ukupnom kriminalitetu županije, a iznadprosječna je i razriješenost. Delnički plavci rješavaju 74,4 posto kaznenih djela, dok je prosječna razriješenost na području cijele županije 69,7 posto 


DELNICE » Statistički gledano, 2013. bila je godina s najmanje zabilježenog kriminaliteta u proteklih 20 godina, istaknuo je na sjednici Gradskog vijeća, pri podnošenju izvješća o sigurnosnom stanju na području Grada Delnica za 2013. godinu, načelnik Policijske postaje Delnice Marinko Puškarić. Brojke koje je naveo, nedvojbeno svjedoče o padu kriminalnog i nezakonitog ponašanja na gotovo svim područjima policijske djelatnosti, odnosno o tome da ljudi na području Delnica žive u relativno mirnom ozračju bez ekstremnijih ugroza (ubojstva, tjelesne ozljede, uporabe vatrenog oružja, razbojstva) za imovinu, život i zdravlje ljudi. 
    Tako, primjerice, Policijska postaja Delnice kontinuirano u zadnjih pet godine bilježi pad protupravnih oblika ponašanja. Godine 2009. zabilježena su 202 takva kaznena djela, 2010. bilo ih je 198, godinu potom 191, 2012. godine broj je pao na 140 kaznenih djela, a u tijeku 2013. godine bilo je samo 116 kaznenih djela. »Ovim brojem kaznenih djela participiramo sa svega 2,5 posto u ukupnom kriminalitetu županije, a dobro je i to što imamo iznadprosječnu razriješenost. Točnije, rješavamo 74,4 posto, dok je prosječna razriješenost na području cijele županije 69,7 posto«, istaknuo je Puškarić. 
    

Manje krađa

U strukturi kaznenih djela prevladavaju kaznena djela općeg kriminaliteta, kojih je učinjeno 40 ili 71,42 posto od ukupnog broja. Riječ je o 13 krađa, osam teških krađa, tri razbojstva te 16 ostalih. Kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta je 9 ili 16,17 posto, zlouporabe opojnih droga zabilježene su samo dvije ili 3,57 posto, a isto je toliko bilo i kaznenih djela iz domene maloljetničke delinkvencije. Ostalo čine kaznena djela gospodarskog kriminaliteta i prometa, a posebice je značajan podatak da je došlo do evidentnog smanjenja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta, dakle krađa i teških krađa s 27 u 2012. godini na 21 u 2013. godini, istaknuo je Puškarić, napomenuvši kako je do značajnog pada došlo i u domeni prekršaja koji utječu na stanje sigurnosti, odnosno prekršajima protiv javnog reda i mira kojih je u prošloj godini evidentirano 33, dok je u istom periodu 2012. zabilježeno 67, što znači da je došlo do smanjenja za 50,74 posto. Najčešći prekršaji takve vrste prošle su godine bili tučnjava, svađa i vika na javnom mjestu, što se dogodilo 17 puta i predstavlja veliko smanjenje u odnosu na 37 takvih incidenata tijekom 2012. godine. 
    
Jaka prevencija


Kad je riječ o prometnim prekršajima, oni ostaju na razini nekoliko ranijih godina, a dobro je što je riječ o minimalnim stradanjima s obzirom na količinu prometa koji se odvija na ovom području. Zabilježena je jedna prometna nesreća više u odnosu na 2012. godinu, a ukupnim rezultatima evidentirana je jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedicom, dvije osobe su teže ozlijeđene, a sedamnaest lakše. Svakako valja napomenuti da je od ukupno 67 evidentiranih prometnih nesreća na području grada Delnica, njih 40 vezano uz autocestu Rijeka – Zagreb, na kojoj lokalna samouprava nema ingerenciju nad sigurnosti prometa. 
    Uz brigu o kažnjavanju nezakonitih radnji i prekršaja, u Policijskoj postaji Delnice, istaknuo je Puškarić, značajni se napori usmjeravaju u edukaciju stanovništva: »Valja napomenuti dobru suradnju s osnovnim i srednjom školom u Delnicama, gdje se kontinuirano provodi projekt »Zdrav za pet« koji u sebi generira edukaciju učenika i roditelja. Provode se i akcije »Mir i dobro«, za vrijeme blagdana te za vrijeme turističke sezone »TURS«. Pažnje je vrijedan uloženi napor u provođenje akcije »Manje oružja manje tragedije« u sklopu koje su također polučeni iznadprosječni rezultati, a akcija traje i dalje pa upućujemo poziv svima koji imaju ilegalno oružje da ga bez ikakvih sankcija vrate, zaključio je Puškarić, čije je izlaganje zaslužilo jednoglasne pozitivne ocjene i pohvale.

Više životinja bez nadzora 
    
    Povećanje protupravnog ponašanja bilježi se jedino kod prekršaja držanja životinja bez nadzora, i tu je u 2013. procesuirano osam prekršaja, a 2012. godine tri. Značajan porast bilježi se i pri zlouporabi opojnih sredstava, gdje je u izvještajnom razdoblju zabilježeno 27 postupanja u odnosu na tri iz 2012. godine. No, do ovog povećanja došlo je ponajprije stoga što je početkom 2013. došlo do promjene zakonske regulative u okviru koje je posjedovanje opojnih sredstava prešlo iz kaznene u prekršajnu odgovornost. 
    
Spajanje tri postaje? 
    
    Na pitanja o daljnjoj sudbini PP Delnice, Puškarić je odgovorio kako se kroz projekt koji će trajati do lipnja pokušava na terenu osigurati što veći broj ljudi, zbog čega nakon 15 sati u delničkoj Policijskoj postaji više nema dežurnog, a neformalno se najavljuje kako će od rujna ove godine tri policijske postaje (Čabar, Delnice, Vrbovsko) biti pretvorene u jednu kojoj će sjedište biti u Delnicama.

(M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice