Delnice, 20. veljače 2014.

AGREGAT MATE IVASA

Nakon što je do jučer radio, agregat je danas vraćen u Pakoštane

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


DELNICE -Gorskom kotaru u vrijeme nepogode pomogli su rijetki i to: Grad Zagreb, Euroherc osiguranje i Mate Ivas iz Pakoštana. Na žalost nitko drugi, napominje gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.
" Lijepo je da su hrvatski gradovi pomogli slovencima, eto, i na granici se mogla vidjeti Austijska vojska kako pomaže, dok je naša ostala u vojarnama kad je pomoć bila najpotrebnija. Vojska bi trebala biti s narodom i uz narod kad je u problemima, kao što sada pomaže poplavljenim područjima. Oni koji su radili i pomagali naši su vatrogasci, GSS i Hrvatske šume i odradili su lavovski posao i nitko im nije pomagao. Razmišljalo se i podići Civilnu zaštitu ali oni nisu osposobljeni za rad u šumi, pa smo zaključili da bi bilo više štete nego koristi. Čuju se sada svakakvi izgovori, no ovdje je bilo sve koordinirano od Državnog ureda za zaštitu i spašavanje. Procjene na terenu su bile da je premalo ljudi jer dok bi se ekipa probila do sela nove naslage granja bi bile ponovno na putu. Umjesto da su bili u mogućnosti dodatnim snagama kontrolirali, da sve to što naknadno padne ponovno čiste kako bi se ekipe koje su došle do sela mogle vratiti nazad, to se nije dogodilo. Bilo je užasno. Kad smo se probili u Biljevinu stotine stabala ponovno na cesti. Dakle krči prema nazad."
Upravo stoga pomoć gdina Ivasa je neprocjenljiva na čemu mu iskreno hvala. Zahvaljujući ovom agregatu cijelo Malo selo je eto do danas imalo struju. Pojavili su se u novinama i natpisi da je agregat poklon Ante Gotovine što nije istina. U ovom slučaju veliko srce jednog čovjeka bez pompe, pratnje i fotoreportera.
Na pitanje kako je došao na ideju da pomognete ovom kraju, gdin Ivas odgovara jednostavno.
" Čuli smo na radiju da vam treba pomoć a nama je taj agregat stao obzirom da smo dobili struju. Jednostavno smo nazvali i pitali da li možemo pomoći. Obzirom da Malo selo nije imalo struje a nama agregat nije trebao tek je stajao u pripravnosti, bilo je logično da ide tamo gdje je potreban. Zadovoljni smo što je pomogao i evo stekli smo zahvaljujući njemu, mnogo novih prijateljstva, štoviše, cijelo Malo selo i to je sva zadovoljština što trebam."
Danas je agregat otpremljen natrag u Pakoštane ali ostaje sjećanje na nemoć u izoliranosti, nebrigu s velikim podsjetnikom na porušenu i uništenu šumu gdje god da se pogleda i nesebičnost jednog čovjeka.

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice