Delnice, 10. veljače 2014.

HGSS na terenu

Na raspolaganju kad najviše treba

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kada je 02. veljače zaprimljena je informacija o teškom stanju na području Gorskom kotara kojeg je zahvatila prirodna nepogoda i okovala ga ledom, nije se ni slutilo  o kojim se razmjerima točno radi. U pomoć kreću  stanice HGSS Rijeka, Delnice, Pula, Ogulin i Karlovac. Ukupan broj članova koji su bili raspoloživi do 14h bio 73. Naime, nakupine ledene kiše svojom su težinom prekomjerno opteretile podlogu, te stvorile ogromne i nezapamćene količine leda. To se vidjelo najviše na drveću, jer su se teške krošnje stabala lomile  debla koja su padala na prometnice. Osim stabala led se nakupljao i na svim ostalim podlogama kao što su krovovi kuća, automobili, a najviše nevolja stiglo je zbog leda na žicama strujnih dalekovoda koji su popustili i veliki dio mjesta ostavili bez električne energije. Lančana reakcija bila je da su ''pale'' i komunikacije pa se nije moglo stupiti u kontakt i dobiti informacije sa terena.
Slijedom navedenog na teren se uputilo ukupno oko 20 ak članova HGSS. Odmah u nedjelju odrađen je transport pacijenata na dijalizu u KBC Rijeka , a 8 članova HGSS Pula i Rijeka ostalo je na terenu. Tijekom slijedećih dana uslijedio je čitav niz intervencija pomoći i dostave hrane i lijekova udaljenim ili prometno odsječenim mjestima i osamljenim domaćinstvima.  U dva navrata dostavljena je hrana i lijekovi i obitelji Jovanović na željezničkoj stanici u Zalesini. Aktivnost i učinkovitost je najviše otežavala komunikacija koje praktički nije bilo izuzev putem veza iz policijske postaje u Čabru. Neovisno o tome članovi HGSS su do srijede odradili 30-ak intervencija, a u srijedu su pratili djelatnike HEP-a u izviđanju trase dalekovoda kojime se opskrbljuje Gorski kotar iz Vinodolskog kraja.
Požrtvovnošću i neumornim radom članovi GSS još jednom su pokazali svoju humanost u teškim situacijama nesebično pružajući pomoć ovom napaćenom kraju. Mnoga domaćinstva odsječena od ostatka svijeta,  upravo zahvaljuju njima,  dobili su ono najpotrebnije – hranu i lijekove.

 

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice