Delnice, 02. veljače 2014.

OKOVANI GORSKI KOTAR HLADNA KIŠA KOJA OD PETKA NEPRESTANO PADA I SMRZAVA SE NA TLU GORANE OSTAVILA BEZ STRUJE I TELEFONA, DIO IH ODSJEKLA OD OSTATKA SVIJETA

LEDENA KATASTROFA 
Sediš va kući i čuješ kako šuma puca

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


O dramatičnosti stanja u Gorskom kotaru svjedoči i jučer donesena odluka župana PGŽ Zlatka Komadine o proglašavanju elementarne nepogode za neka područja Čabra i Fužina. Naime, Čabar je još od poslijepodnevnih sati petka bez struje, a od subote istu muku proživljavaju i brojni Gorani koji žive na području Kupske doline, Mrkoplja i Fužina. Jučer je, štoviše, u poslijepodnevnim satima iz HEP-a dojavljeno da je cijeli Gorski kotar bio bez struje. U Vrbovskom se potpuno opravdano boje da će već danas ostati bez kvalitetne opskrbe vodom jer zbog poteškoća s električnom energijom pumpe ne mogu crpiti vodu. 
    Na cjelokupnom području pak iznimno su bili brojni problemi u prometu koje stvaraju ledom pokrivene ceste i, što je još gore, na cestu srušeno drveće čije se grane, ili cijela stabla, pod teretom leda slamaju i padaju na cestu pa vozači ne samo da mogu naići na prepriječen put, već im se u najgorem scenariju može dogoditi da im pri vožnji na automobil padne grana ili cijelo stablo! 
    Da nimalo nije riječ o pretjerivanju jučer je postalo jasno nakon što je na auto-cestu Rijeka – Zagreb kraj tunela Sleme, oko dva kilometra od Vrata u smjeru Delnica, pao električni vod zaustavivši na više sati prometovanje glavnom cestovnom vezom između Kvarnera i kontinenta. Isto tako zbog brojnih odlomljenih grana i stalnih prijetnji novih rušenja zatvorena je bila i stara cesta Rijeka – Zagreb na dionici od Gornjeg Jelenja do Sopača pa se tako iz smjera Rijeke prema Gorskom kotaru moglo samo preko Zlobina. 
    

Velika šteta

Svjesni težine situacije u Primorsko-goranskoj županiji još su u večernjim satima subote pokrenuli aktivnosti Stožera zaštite i spašavanja te dogovorili pomoć vatrogasaca i djelatnika Hrvartskih šuma, a u prijepodnevnim satima na teren su prema Gorskom kotaru uz angažirane ekipe krenuli i primorsko-goranski župan i zapovjednik Stožera zaštite i spašavanja Zlatko Komadina, direktor Županijske uprave za ceste Georg Žeželić te Mladen Šćulac, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ. Nakon što su obišli niz lokacija do kojih je bilo moguće doći, potvrdili su ozbiljnost stanja, ali i spremnost da se poteškoće riješe. Župan Komadina ističe kako je velika šteta vidljiva golim okom. 
    – Uništene šume, zatvorene ceste, smrznuti kablovi električne energije, cijela područja bez struje...stanje je zaista teško, a najteže je koliko vidimo u Čabru do kojeg se treba probiti te omogućiti opskrbu strujom i osigurati promet za interventna i vozila hitne pomoći. Angažirali smo za te poslove vatrogasne postrojbe i cestare, a veliku pomoć pružaju nam radnici Hrvatskih šuma. Moram priznati da me je za te ljude strah, jer ovo što smo vidjeli na terenu zaista je opasno budući da ne možeš predvidjeti kad će neko stablo ili grana pasti na cestu, a padaju stalno, kazao je Komadina dodavši da bi najradije sada u Gorski kotar doveo cijelu Vladu RH i pokazao im uvjete života koji su, po za sada predložnim kriterijima novog Zaklona o regionalnom razvoju, takvi da goranskim općinama i gradovima ne treba nikava pomoć jer žive na razvijenom području. 
    
Strah od novog snijega


Georg Žeželić, direktor Županijske uprave za ceste istaknuo je kako je pod kontrolom čišćenje i posipavanje cesta. 
    – Nadam se da neće pasti puno novog snijega jer će to dodatno otežati stanje i dovesti do još većih šteta na šumi i otežati promet, rekao je Žeželić, a predsjednik VZ PGŽ Mladen Šćulac dodao je kako se s obje strane radilo na otvaranju stare ceste Rijeka – Zagreb od Gornjeg Jelenja prema Lokvama te kako su u u svim goranskim mjestima gdje postoje DVD-i vatrogasci angažirani i pomažu koliko mogu. 
    Delnički gradonačelnik Ivica Knežević ističe da je ovo nepogoda takve snage da je čovjek slabiji od nje jer što god očistimo, za tren opet smrzne. 
    Na području Vrbovskog, rekao nam je gradonačelnik Dražen Mufić, na terenu su još od subote svi radnici »Komunalca«, DVD-a i gradske uprave. 
    – Stanje je teško. Na našem području je 120 km nerazvrstanih cesta, a do nekih nije bilo lako doći jer je promet na nekim županijskim prometnicama bio zatvoren. Bojimo se da bismo uskoro mogli ostati i bez vode, rekao je Mufić.

Do informacija putem starih tranzistora na baterije 
    
    Ledena elementarna nepogoda još je jednom pokazala koliko Goranima znači Radio Gorski kotar. Najbrže informacije stizale su direktno iz programa te radijske postaje, a pratila se i Radio Rijeka te internetski portali. U onim dijelovima Gorskog kotara gdje nije bilo struje, izvučeni su već i pomalo zaboravljeni tranzistori na baterije! 
    Kako meteorolozi za područje Gorskog kotara ne najavljuju neko bitnije poboljšanje vremena, pred Goranima je još jedna ledena noć, a pred svim službama koje joj pokušavaju doskočiti, ona neprospavana. Danas, ako nema prijeke potrebe, najpametnije bi bilo ostati kod kuće i pričekati da se nepogoda smiri. 
    
U akciji svi sjekači goranskih šumarija
    
    Uz vatrogasce i cestare velike pohvale za borbu protiv leda zaslužuju i goranski šumari. Predsjednik delničke podružnice Uprave šuma Srećko Petranović ističe kako su na teren izašli sjekači delničke, fužinske i mrkopaljske šumarije. 
    – Uz sjekače angažirali smo i vozače kamiona koji prevoze taj materijal na glavno stovarište. Pomagat ćemo i sljedećih dana za što imamo i dozvolu predsjednika Uprave društva, a kad sve skupa bude gotovo krenut ćemo u zbrajanje štete koja sigurno neće biti male, rekao je Petranović.

(M.K.)


 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice