Delnice, 02. veljače 2014.

DELNICE INICIJATIVNI SKUP

Vijeće za prevenciju kriminaliteta


DELNICE » Uz nazočnost velikog broja predstavnika javnog i društvenog života Delnica te brojnih institucija i udruga u Delnicama je načinjen prvi korak vezan uz osnivanje Gradskog vijeća za prevenciju kriminaliteta kojemu je temeljni cilj povezivanjem rada niza ustanova, institucija i pojedinaca djelovati na suzbijanju širenja kriminala i svih drugih oblika neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja. 
    O smislu postojanja jednog ovakvog tijela koje već uspješno djeluje u nekoliko lokalnih samouprava Primorsko-goranske županije nazočnima je govorio načelnik Policijske postaje Delnice Marinko Puškarić naglasivši kako uz što tješnju suradnju većeg broja ljudi i institucija nužno treba poštovati i pravilo postupnosti koje je vidljivo i u činjenici da je rad na prevenciji i suzbijanju kriminala u posljednjih pet godina na području grada Delnica rezultirao smanjenjem stope negativnih kretanja na gotovo svim područjima. 
    Tako je iz prezentacije koju je Puškarić iznio bilo vidljivo da je 2009. godine zabilježeno 180 djela, a prošle godine 113. Kad je riječ o javnom redu i miru, u 2009. godini bila su 133 primjera nezakonitog ponašanja, a 2013. godine samo 68. Bitno je pao i broj prometnih nesreća (s 235 prije šest godina na 169 prošle godine), a povećanja su zabilježena samo kod zakona vezanih uz osobnu iskaznicu, prebivalište i kretanje stranaca gdje je 2009. godine registrirano 409 primjera kršenja zakona, a prošle godine 444. Porasli su, i to jako, prekršaji vezani uz upravne poslove (osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, oružje) kojih je 2009. godine bilo 1.164, a prošle 3.691, ali taj veliki rast nije posljedica pojačanih nezakonitih aktivnosti već – češćih kontrola! 
    Podsjetivši na ispravnost stare narodne poslovice »Bolje spriječiti, no liječiti«, zamjenica delničkoga gradonačelnika Katarina Mihelčić pozdravila je ideju osnivanja ovog tijela, s njome su se složili i svi ostali sudionici ovog inicijalnog sastanka pa je sada sljedeći korak taj da odluku o osnivanju Gradskog vijeća za prevenciju kriminaliteta treba donijeti Gradsko vijeće nakon čega će, vjerojatno već u tijeku ovog proljeća, uslijediti i osnivanje ovog tijela.  

(M.K.)


 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice