Delnice, 24. siječanj 2014.

DOBRI FINANCIJSKI REZULTATI OSVRT NA 2013. GODINU

Unatoč snijegu šumari lani završili u plusu

Ukupan prihod poslovanja u prošloj godini je 161, 5 milijuna kuna, a rashodi su 149,2 milijuna kuna što znači da smo u plusu 12,3 milijuna kuna s čime smo itekako zadovoljni – rekao je dipl. inž. Petranović 


DELNICE » Iako će proteklu godinu šumari, kao i svi ostali Gorani, pamtiti kao jednu od najtežih kad je riječ o snijegu, konačni rezultati poslovne 2013. godine su odlični i to, ističe voditelj Uprave šuma podružnice Delnice, dipl. inž. Srećko Petranović, ponajviše zahvaljujući pojačanom radu i trudu svih uposlenih što je dovelo do toga da su svi zaostaci u poslu, do kojih je prošle godine došlo zbog iznimno nepogodnih vremenskih prilika, nadoknađeni prije kraja 2013. godine, a ostvareni rezultati pokazuju lijepu financijsku dobit i premašenje plana. 
    »Iako smo prošle godine zbog visokih nanosa snijega s radovima u šumi mogli početi tek krajem travnja, do kraja godine uspjeli smo pojačanim radom realizirati više i od početnog i od kasnije izmijenjenog plana. 
    

Uspješan plasman sirovine

Naime, kad je postalo jasno da smo izgubili gotovo puna četiri mjeseca rada, početni plan od 429.625 kubika rebalansom je izmijenjen na 404.000 kubika, a zaključno sa zadnjim danom 2013. godine realizirali smo 430.000 kubika. Ukupan prihod poslovanja u prošloj godini je 161,5 milijuna kuna, a rashodi su 149,2 milijuna kuna što znači da smo u plusu 12,3 milijuna kuna s čime smo, pogotovo s obzirom na zaista loše vremenske prilike, itekako zadovoljni. Od spomenutih 430.000 kubika sirovine 174.000 su listače, a 236.000 četinjače. Vlastitim kapacitetima napravili smo velikih 55 posto, a ostalo su realizirali naši kooperanti čime smo zaradu omogućili i ljudima koji nisu direktno uposleni u »Hrvatskim šumama«, ali žive od posla u šumarstvu. Odlični rezultati proizvodnje doveli su i do uspješnog plasmana sirovine svim drvoprerađivačima s našeg područja i svi koji s nama posluju dobili su, ukoliko nisu imali nikakvih dugova, sve što je dogovoreno pa sada i oni rade preko zime i neće doći u situaciju kakva je bila prošle godine kad su neki pogoni silom morali pauzirati. Štoviše, ako se i pojavi potreba za dodatnom opskrbom, moći ćemo je realizirati jer trenutačno na zalihi imamo 62.000 kubika pa ako i padne veća količina snijega, zastoja neće biti«, govori Petranović dodajući kako je plan za 2014. godinu jednak prošlogodišnjem, što znači da bi srušeno trebalo biti 430. 000 kubika, a dobro je što je godina počela blagom zimom koja omogućava rad u šumi i u ovom mjesecu kad se inače ne radi, što pak znači da se možda ove godine neće morati pojačanim radom nadoknađivati zaostatke. 
    
Jedino Klana u minusu


Konkretnije podatke o prodaji sirovine dao nam je voditelj prodaje mr. Željko Perković koji ističe da je tijekom 2013. godine prodano 418.000 kubika, dakle oko 14.000 kubika više od rebalansiranog plana. 
    »Od 418.000 prodanih kubika 312.000 prodali smo po ugovoru, a ostatak na druge načine – licitacijom (67.000), maloprodajom ogrjeva (36. 000) i kroz tzv. leževinu (2.300). Za ukupno prodanu sirovinu svih drvnih sortimenata prihodovali smo 131 milijun kuna uz prosječnu cijenu od 314 kuna, a planska je bila 311 kuna što znači da smo dobro radili, pogotovo stoga što se usprkos rebalansu količine drvnih sortimenata financijski plan nije smanjio. Dobri financijski rezultati posljedica su svakako i činjenice što smo solidnu količinu robe prodali na javnoj nabavi gdje se cijene formiraju po potražnji, pa je cijena rasla što nam je donijelo korist. Sve šumarije, osim one u Klani koja ima slabiju šumu, su u plusu, a dobro je reći da smo se ove godine prvi put susreli s prodajom robe na panju pri čemu smo na taj način prodali oko 70.000 kubika«, rekao je Perković.

Obnova šuma 
    
    Velika pažnja, ističe Petranović, posvećena je i ulaganjima u daljnji razvoj: »U biološku reprodukciju i obnovu šuma uloženo je 17,6 milijuna kuna od čega je 11 milijuna kuna naših sredstava. Od planiranih 7,6 milijuna kuna investicija na drugim područjima realizirali smo 5,7 milijuna kuna, a ono što nije realizirano, vezano je uz nabavku automobila što ne vodimo mi već Direkcija u Zagrebu. U okviru tih investicija najveći zahvati bili su izmjena stolarija na upravnoj zgradi u Delnicama, a rađeno je i na objektima u Skradu i Kosanovićima«, rekao je Petranović 
    
Dobit treba ostati Goranima 
    
    »Zadovoljni smo konačnom dobiti od 12,3 milijuna kuna, tim više što je tijekom protekle godine u mirovinu otišlo 68 naših uposlenika pa sada UŠP Delnice broji 698 uposlenih. Želja nam je da ta dobit ostane na području kojim gospodarimo, dakle Gorskom kotaru i ostalim dijelovima gdje su naše šumarije. Tu bi dobit voljeli ulagati na tom području i to kroz zapošljavanje ljudi i daljnje ulaganje u razvoj. No, to su samo naše želje, a konačnu odluku donosi čelništvo Uprave«, ističe Petranović.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice