Delnice, 23. siječanj 2014.

PODIZANJE STANDARDA IZGRADNJA KOMUNALIJA PRIORITET GRADA DELNICA U 2014. GODINI

Trećinu delničke gradske kase ispraznit će kapitalni projekti

Proračun ukupno teži 34,9 milijuna kuna, od čega se 12,2 milijuna kuna planira izdvojiti za realizaciju kapitalnih projekata i poslove vezane uz održavanje komunalne infrastrukture  


DELNICE » Iz ove godine 34,9 milijuna kuna vrijednog proračuna Grada Delnica više od jedne trećine sredstava, točnije 12, 2 milijuna kuna, planira se izdvojiti za realizaciju kapitalnih projekata i poslove vezane uz održavanje komunalne infrastrukture. Temeljna je namjera, vidljivo je iz proračunskih stavki, kroz ova područja djelatnosti podići razinu komunalnog standarda, a u tim poslovima Grad Delnice će, kao i ostale goranske lokalne samouprave, uz sredstava iz vlastitog proračuna, koristiti i sredstva iz drugih izvora, ponajprije državnih, ali i onih iz fondova EU. 
    

Vodovod i kanalizacija

Za poslove i projekte vezana uz kapitalna ulaganja ove će godine iz gradske kase biti izdvojeno 7,1 milijun kuna pri čemu se najveća ulaganja planiraju za poslove preuređenja Supilove ulice za što se planira izdvojiti 4,5 milijuna kuna, a rekonstrukcija Supilove odvijala bi se etapno što znači da bi u ovoj godini radovi trebali krenuti iz smjera riječkog ulaska u Delnice i zahvatiti ulicu najduže do križanja sa Šetalištem I. G. Kovačića. 
    Za poslove sufinanciranja izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže planira se utrošiti 2,4 milijuna kuna, a u okviru tih poslova kapitalni projekt je izgradnja pročistača za što je u proračunu osigurano 1,5 milijuna kuna, dok će 850.000 kuna biti namijenjeno izmjeni dotrajalih cjevovoda u Supilovoj ulici. Pažnje vrijedan posao bit će i radovi na obnovi krovišta i stolarije Radničkog doma Delnice za što se planira ulaganje od 1,4 milijuna kuna, a svakako treba istaći i niz izdvajanja vezanih uz izradu prostorno-planske dokumentacije za što je predviđeno 750.000 kuna koje će, privuku li lokacije sa sređenom prostorno-planskom dokumentacijom ulagače, biti vrlo korisno utrošena. 
    
Bez snijega do ušteda


Slična je sudbina i 600.000 kuna namijenjenih izgradnji cesta i komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni, a u projekte vezane uz zaštitu okoliša, ponajprije pretovare stanice u odlagalištu otpada u Sović lazu, bit će uloženo 450.000 kuna, dok će 300. 000 kuna biti izdvojeno za zamjenu postojećih svjetiljki novim ekološkim rasvjetnim tijelima. 
    Nešto manje od ovih kapitalnih ulaganja vrijedna su sredstva vezana uz program održavanja komunalne infrastrukture kojim je na području Grada Delnica u tijeku ove godine predviđeno korištenje 5,1 milijuna kuna od kojih je gotovo cijela jedna petina, točnije 1,2 milijuna kuna, rezervirano za troškove čišćenja snijega. Na svu sreću do ovog je trenutka zima bila iznimno blaga i bez imalo snijega, a budući da dugoročne prognoze ne predviđaju dramatičnije količine snježnih oborina itekako je izvjesno da će Grad Delnice, kao i sve ostale goranske općine i gradovi, tijekom ove zime potrošiti daleko manje od plana što raduje svakog načelnika ili gradonačelnika jer pruža mogućnost da pozamašan dio ovih sredstava planiranih za čišćenje snijega, bude preusmjeren u neke druge projekte. U slučaju Delniica riječ je o 1,2 milijuna kuna kojih se dio itekako korisno može upotrijebiti na drugim područjima, a ne »baciti« u snijeg.

Održavanje prometnica 
    
    Od ostalih izdvajanja svakako treba spomenuti poslove održavanja prometnica i javnih površina za što se planira 900.000 kuna, a dalje slijede radovi na spoju ceste između Radićeve i Kamenite ulice (790.000), uređenje cesta prema naselju Turne (790.000), troškovi rasvjete (550.000), uređenje ceste u Ulici A.G. Matoša (500. 000), pojačano održavanje nerazvrstanih cesta (400.000), uređenje prometnice na Šetalištu Ivana Gorana Kovačića (350.000), održavanje javne rasvjete (200.000), sanacija udarnih rupa na prometnici Delnice – Crni Lug (180.000) i održavanje dječjih igrališta (150. 000 kuna).

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice