Delnice, 16. siječanj 2014.

NEISKORIŠTENI POTENCIJALI (ZA)STALE BROJNE NAJAVLJENE INVESTICIJE U DELNICAMA

TRAŽE SE ULAGAČI

Hotel i vojna skladišta na čekanju do daljnjega

Vojna skladišta oglašena su na webu već dvije godine, no interesa nema, kao ni za preobražaj zgrade stare ambulante u hotel Sport. Dovršetak doma za psihički bolesne odrasle osobe zakočila je izmjena propisa, dok toplana još ne bilježi ni »prvu lopatu«, no investitori tvrde da neće odustati

DELNICE » Što se zbiva s nizom pred nekoliko godina najavljenih i započetih projekata na području Grada Delnica, zanimalo je ljubopitive članove Gradskog vijeća Delnica, koji su konkretnim upitima zasuli delničkoga gradonačelnika Ivicu Kneževića i pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Gordanu Piskač. Tako je vijećnicu SDP-a Jelenu Pavić Mamula zanimalo što se zbiva s dva projekta, od kojih za sada postoje samo stare zgrade pod vlasništvom Grada Delnica – projektom izgradnje hotela Sport na lokaciji stare ambulante, odnosno projektom uređenja vojnih skladišta V1 i V2 koje je Ministarstvo obrane RH prije više od dvije godine dalo na raspolaganje i upravljanje Gradu Delnice.
    Odgovarajući na upit vezan uz projekt hotela Sport, gradonačelnik Knežević podsjetio je kako je nedavno Grad Delnice raskinuo ugovor s Primorsko-goranskom županijom vezan uz mogućnost zajedničkih ulaganja u realizaciju tog projekta od kojeg se nije odustalo, ali ga se želi realizirati na drugi način:
   

Traže se investitori

»Ugovor smo raskinuli jer smatramo da nije u redu da se taj projekt realizira sredstvima poreznih obveznika. Županija ima isti stav i posljednje aktivnosti nas i njih vezane su uz traženje potencijalnog investitora koji bi kroz javno-privatno partnerstvo ušao u taj projekt. Ukoliko se takav investitor javi, imat će našu punu podršku. Kad je riječ o objektima V1 i V2, treba reći da je na web stranicama Grada gotovo dvije godine stajao poziv potencijalnim investitorima, ali niti jednog upita nije bilo. Zato ćemo se sada okrenuti međunarodnim natječajima jer je to jedina mogućnost da nađemo nekog jakog ulagača. Istina, troškovi natječaja na međunarodnoj razini poprilično su skupi i iznose od dvije do tri tisuće eura, ali ćemo nakon toga točno znati postoji li ili ne zanimanje za tu lokaciju. Alternativa je ideja o državnom ulaganju u ovaj prostor koji bi mogao biti idealan za izgradnju kampa Škole u prirodi na razini cijele Hrvatske, i o tome ćemo uskoro razgovarati s nadležnim državnim tijelima«, rekao je Knežević.
   
Propisi koče dom


Alen Jajnjušević (SDP) želio je znati što je s očigledno zastalom izgradnjom doma za psihički bolesne odrasle osobe u Delnicama te u kojoj je fazi zakođer zaustavljen projekt izgradnje toplane. Dobar ritam izgradnje spomenutog doma za čiju su izgradnju veliku ulogu odigrala donirana sredstva kanadske Delničanke Jeanett Maynarich narušen je nakon što su se, tipično za Hrvatsku, pojavili novi zakonski propisi koji su od izvođača radova tražili nešto što ranije nije bilo u projektu, bilo je jasno iz odgovora gradonačelnika Kneževića, koji je još rekao: »Nadzorni organ ne dozvoljava nastavak radova po projektu koji više ne odgovara novim zakonskim odredbama pa su izvođači morali stati s radovima u unutrašnjosti objekta i radili su onoliko koliko su mogli samo na vanjskom dijelu. Nažalost, zbog svega je čak moguć i sudski spor između izvođača i države, a križevačko poduzeće »Radnik« koje gradi taj objekt i koje se ni krivo ni dužno našlo u nezavidnom položaju vjeruje da će do kraja jeseni ipak dovršiti objekt koji je već u velikoj mjeri izgrađen«, rekao je Knežević koji je, odgovarajući na upit o sudbini projekta toplane, koji još ne bilježi ni »prvu lopatu«, rekao kako se nedavno sreo s investitorima koji tvrde kako ne odustaju od projekta, a Gordana Piskač dodala je kako je ugovorom o prodaji zemljišta točno određeno da investitor u roku od pet godina mora započeti proizvodnju, ili mora vratiti zemljište Gradu. Investitori imaju još tri godine na raspolaganju, rekla je Piskač.

Projekti vezani uz otpad još na početku
   
    Što je s izgradnjom pretovarne stanice na odlagalištu otpada u Sović lazu te hoće li Grad Delnice krenuti u projekt odvajanja otpada, pitala je Maja Kezele (PGS), a gradonačelnik Knežević odgovorio je kako je projekt izgradnje pretovarne stanice koja će prikupljati otpad s područja Gorskog kotara i biti dio sustava velikog županijskog odlagališta otpada u Marišćini u fazi rješavanja imovinsko-pravne dokumentacije i izrade projektne dokumentacije, a isto je tako na početku i projekt odvajanja otpada, u što se kreće u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, rekao je Knežević.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice