Delnice,14. prosinac 2013.

ZASJEDALO VIJEĆE DELNICA UZ 14 PODIGNUTIH RUKU USVOJEN VAŽAN FINANCIJSKI DOKUMENT

Jednoglasno »za« delnički proračun težak 34,9 milijuna

Vijećnici su komentirali predloženi akt pa su tako Ivan Topić (HČSP) i Davorin Klobučar (HDZ), uz naglasak kako proračun smatraju realnim, izrazili nezadovoljstvo raspodjelom sredstava sportskim udrugama

DELNICE » Za Delnice u posljednjih nekoliko godina pomalo i neuobičajenom jednoglasnom odlukom četrnaest članova nazočnih sjednici Gradskog vijeća Delnica prihvaćen je prijedlog proračuna Grada Delnica za 2014. godinu. Odlukom vijećnika delnička će lokalna samouprava u idućoj godini raspolagati s 34,9 milijuna kuna, pri čemu je za kapitalna ulaganja predviđeno 7,1 milijun kuna, od kojih će najveći dio – 4,5 milijuna kuna – biti vezan uz uređenje Supilove ulice, a 1,4 milijuna kuna namijenjeno je poslovima uređenja Radničkog doma Delnice. Znatan dio – 5,1 milijun kuna – vezan je uz održavanje komunalne infrastrukture, pri čemu će čak 1,2 milijuna biti potrošeno na poslove čišćenja prometnica zimi, a poslovi sufinanciranja izgradnje vodovodne kanalizacijske mreže teški su 2,4 miliijuna kuna, od čega će 1,5 milijuna kuna biti izdvojeno za projekt izgradnje pročistača Delnice koji u cijelosti vrijedi 15 milijuna kuna, a delničkih 1,5 milijuna 10 je posto, dok će ostatak biti sufinanciran iz sredstava Hrvatskih voda.
   

Primjedbe vijećnika

Službama zaštite namijenjeno je 2,5 milijuna kuna, na plaćanje kredita otići će 2,2 milijuna kuna, za rad Dječjeg vrtića »Hlojkica« bit će izdvojeno 2,1 milijun kuna, socijalnoj skrbi namijeneno je 1,7 milijuna kuna, sport će raspolagati s 1,4 milijuna kuna, kultura s 924. 990 kuna, jačanju gospodarstva pokušat će se pomoći s 508.400 kuna, a na održavanje sportskih objekata i terena planira se utrošiti 320.000 kuna.
    Iako su pri glasovanju bili jednoglasni, vijećnici su komentirali predloženi akt pa su tako Ivan Topić (HČSP) i Davorin Klobučar (HDZ), uz naglasak kako proračun smatraju realnim, izrazili nezadovoljstvo raspodjelom sredstava sportskim udrugama, pri čemu je Topić naglasio kako se opće smanjivanje sredstava ipak nije trebalo odnositi na sve. Jelena Pavić Mamula (SDP) napomenula je kako nije dobro što nema većih investicija u gospodarstvu, njen stranački kolega Alen Janjušević zamjerio je, kao i ranijih godina, na nepostojanju plana razvoja Grada Delnica što je minus koji se održava i na planiranje proračuna, Mladen Mauhar (HDZ) naglasio je kako je loše što se veća pažnja nije posvetila obrtnicima i poduzetnicima, a Marijan Pleše (PGS) podsjetio je na potencijalnu opasnost nestanka »brdskog« zakona što bi se moglo na vrlo negativan način odraziti i na proračun Grada Delnica pa stoga i dalje od nadležnih institucija treba tražiti ili nastavak važenje postojećeg, ili stvaranje novog zakonskog akta o Gorskom kotaru.
   
Prve izmjene budžeta


Gradonačelnik Ivica Knežević prihvatio je većinu izrečenih primjedbi, složio se s potrebom što skorijeg stvaranja plana razvoja Grada Delnica, ali i najavio da ako će budućnost biti takva da će novca biti još manje, što znači da će se o problematici javnih potreba, a to znači udrugama sporta i kulture, morati pristupiti puno rigoroznije te podjelu sredstava vršiti ponajprije po sustavu izvrsnosti jer za tako velik broj udruga koliko ih u Delnicama postoji, novca neće biti.
    Iako su pri glasovanju za prijedlog proračuna iskazali jedinstvo, vijećnici su nekoliko trenutaka kasnije natjerali autore proračuna da krenu u prve izmjene jer nisu prihvatili prijedlog o novom načinu financiranja mjesnih odbora koji je predviđao smanjenje sredstava tim tijelima, a suprotno tome jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se za novu ravnateljicu Narodne knjižnice i čitaonice Delnice izabere prof. Indira Rački Josić koja je i predstavljena vijećnicima.

Češće sazivati sjednice
   
    Većina vijećnika izrazila je nezadovoljstvo činjenicom da je dnevni red sastavljen od čak 30 točaka te da se prerijetko održavaju sjednice Vijeća. »Vijećnici imaju itekako puno prijedloga, niz je tema o kojima se može raspravljati i trebalo bi sjednice Gradskog vijeća održavati češće i s manjim brojem točaka dnevnog reda«, rekao je Mladen Mauhar (HDZ) a s njim se, kako je istaknuo, prvi put u četiri godine, složio i Alen Janjušević iz SDP-a. Predsjednica Gradskog vijeća Nada Glad i gradonačelnik Knežević načelno su prihvatili te primjedbe obrazloživši veliki broj točaka i veliki razmak između dviju sjednica Gradskog vijeća činjenicom da se zaista dugo čekalo na državne smjernice vezane uz izradu proračuna, a uz to čekalo se da kraju budu privedeni neki natječaji. No, pripreme za sjednicu bile su vrlo kvalitetne, a ubuduće će se paziti da se ovakve stvari ne događaju te da dnevni red bude kraći, najavili su Glad i Knežević.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice