Delnice,10. prosinac 2013.

SKUPŠTINA TZ DELNICA MARATONSKI SASTANAK OKONČAN TAJNIM GLASOVANJEM

Pokrenuta smjena direktorice Ureda

Božidar Mance, vlasnik Hotela »Mance« u Brodu na Kupi, podsjetio je kako je problem proizašao iz toga što su se od 2007. i 2008. godine, problemi »gurali pod tepih«, a rad TZG Delnice bio netransparentan, napominjući da bi bilo najpametnije ukinuti TZG Delnice i osnovati Turističko društvo d.d

DELNICE » Odlukom osam od 13 sjednici nazočnih članova Skupštine TZG Delnice jučer je to tijelo pokrenulo postupak za razrješenje direktorice Turističkog ureda TZG Delnice Irene Vučenik Šostik i to zbog nezadovoljstva načinom vođenja poslovanja Turističkog ureda TZG Delnice u izvještajnom razdoblju vezanom uz nadzor poslovanja TZG Delnice kojeg je za 2011. godinu obavio Glavni ured Hrvatske turističke zajednice. Odluka Skupštine bit će proslijeđena Turističkom vijeću TZG Delnice koje na svojoj prvoj sljedećoj sjednici – koja mora biti održana što prije – naglasio je predsjednik Skuopštine TZG Delnice i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, mora donijeti konačnu odluku o (ne)razrješenju Irene Vučenik Šostik s mjesta direktorice TZG Delnice.
   

Financijski pokazatelji

Skupština je odluku donijela nakon maratonske sjednice duge tri i pol sata i to tajnim glasovanjem nakon kojeg je za prijedlog o pokretanju postupka za razrješenje Irene Vučenik Šostik bilo osam glasova, četiri su bila suzdržana a jedan protiv. No, tom je izjašnjavanju prethodio vrlo nespretan uvod javnog glasovanja koje je u prvoj varijanti završilo sa 6 glasova za, 5 suzdržanih i jednim protiv, ali se onda ustanovilo kako je nazočno trinaest članova što znači da jedan glas nije uočen pa se odlučilo krenuti u ponovljeno glasovanje pri čemu je članica Skupštine čiji glas nije uočen priznala kako je u prvom glasovanju bila za, ali i izrazila želju da sada bude suzdržana. To je, pak, izazvalo logične reakcije čuđenja i protivljenja koje je prijedlogom o tajnom glasovanju prekinuo Ivica Knežević, a tajno je glasovanje donijelo opet novi rezultat – 8 za, 4 suzdržana i jedan protiv.
    Ovakav se rezultat dao nazrijeti kroz raspravu iz koje su opet bile vidljive brojne poteškoće u kojima djeluje TZG Delnice i Turistički ured Delnice. Tako je iz izvješća direktorice Vučenik Šostik bilo jasno kako trenutačno Turistički ured Delnice duguje 163.160 kuna, potraživanja su 44.186 kuna što znači da ukupan dug iznosi oko 118.000 kuna, a znatan dio tih dugova planira se vratiti u 2014. godini sa 70. 000 kuna koje bi TZG Delnice osigurala iz vlastitih prihoda koji se godišnje kreću na razini od oko 200.000 kuna. No, uz dugove veliki je problem i smanjenje sredstava koje Grad Delnice planira u 2014. godini za rad Turističkog ureda i zbog tog smanjenja mora se ili ići na čak 45 postotno smanjenje plaća u odnosu na 2011. godinu, ili na otpuštanje jedne djelatnice što je, naglasila je Vučenik Šostik, nehuman čin u kojem ona ne želi sudjelovati jer ona i nije vršila zapošljavanje.
   
Neodgovorno ponašanje


Prvi je njenu raspravu komentirao Božidar Mance, vlasnik Hotela »Mance« u Brodu na Kupi podsjetivši kako je problem proizašao iz toga što su se godinama, točnije od 2007. i 2008. godine, problemi »gurali pod tepih«, a rad TZG Delnice bio netransparentan pa članovi Turističkog vijeća i Skupštine TZG Delnice i nisu znali pravo stanje stvari: »Tek kad je s radom krajem 2011. godine počeo novi Nadzorni odbor predsjednica tog tijela nije željela skrivati probleme pa smo svi saznali što se događa i koliki su dugovi. Grad Delnice proteklih je godina u turizam i TZG Delnice uložio puno, a što je dobio? Dug od stotinjak tisuća kuna, netransparentnost i neodgovorno ponašanje što je dovelo do negativne percepcije koja u javnosti traje već oko osam godina. Po meni bi najpametnije bilo ukinuti TZG Delnice i osnovati Turističko društvo d.d. koje bi prema potrebi moglo otvarati turističke urede i zapošljavati ljude.«, rekao je Mance, a kritički tonovi mogli su se čuti i od predsjednika Ivice Kneževića koji je istaknuo kako u analizi trenutačnog financijskog stanja plana za konsolidaciju ne vidi kako bi se to u narednoj godini mogao poboljšati položaj TZG Delnice, a odgovarajući na tvrdnju Irene Vučenik Šostik kako, po njenim saznanjima, nadležne državne inspekcije ne planiraju za nju nikakvu kaznu, rekao:
    »Bilo bi mi drago da ne bude daljnjih konzekvenci kad je riječ o nalazu državne inspekcije, ali to ne znači da mi kao vlasnici TZG Delnice nemamo pravo postaviti pitanje da li smo ili nismo zadovoljni radom čelnog čovjeka te instutucije. Uvid inspekcije pokazao je velike propuste i jednostavno je bilo previše toga a da se ne bi pokrenulo pitanje odgovornosti rukovodeće osobe.«, rekao je Knežević neposredno prije glasovanja kioje je potvrdilo kako u odnosu na rad TZG Delnice prevladavaju kritički stavovi.

Info punkt Gorski kotar
   
    Dio rasprave pokazao je i to kako više nije sigurno ni radno mjesto djelatnice koja u okviru Turističkog ureda Delnice vodi brigu o info punktu Gorski kotar. Naime, te je punktove osnovala županija i na području PGŽ ih je ukupno pet, a delnički je zadužen za cijeli Gorski kotar. No, ako je tako, upitali su Mance i Knežević, kako to da u sufinanciranju troškova plaće te djelatnice nimalo ne sudjeluje ni županija, ni ostale goranske lokalne samoouprave: »Ako za to radno mjesto nema novaca, onda to radno mjesto treba ukinuti.«, rekao je Mance, a Knežević je konstatirao kako je zaista upitno koliko u ovom času i ovim uvjetima Delnicama treba taj info punkt, pogotovo ako on radi za cijeli Gorski kotar, a financira ga samo Grad Delnice.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice