Delnice,06. studeni 2013.

JEDNA OBLJETNICA, DVA SLAVLJA OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA DELNIČKE VOJARNE

Ratnu slavu potisnula teška goranska zbilja

Mi smo siromašan dio bogate županije i Goranima je potrebna pomoć koju su zasigurno zaslužili i zbog velikog doprinosa Domovinskom ratu, naoružavši Hrvatsku pred 22 godine, poručio je gradonačelnik Delnica, zatraživši adekvatnu zamjenu brdsko-planinskom zakonu

DELNICE » »Ponosni smo na na ljude koji su svoj život dali za slobodu i samostalnost Hrvatske, a najveću ćemo im zahvalnost iskazati nastavimo li raditi na ostvarenju ideala za koje su dali svoj život«, jedna je od rečenica kojom se prije čina molitve kod središnjeg križa delničkog groblja monsinjor Stanko Kovačić prisjetio svih poginulih u borbi za osamostaljenje Hrvatske. Činu polaganja vijenaca nazočili su predstavnici Grada Delnica, »Goranskih risova«, kluba 138. brigade HV-a, Policijske postaje, Udruge »Zavjet« i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, delničkog JVP-a i DVD-a, Gradskog vijeća, SDP-a i ogranka Antifašističkih boraca, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća dio sudionika položio je cvijeće i na grob Darka Plešea, jednog od delničkih dragovoljaca.
    Nakon tog središnjeg čina obilježavanja obljetnice na otvorenom, zbivanja su se preselila u zatvorene prostore pa je tako u Župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja služena misa za domovinu, a u 18 sati u Radničkom domu počela je u organizaciji Grada Delnice svečana akademija tijekom koje su učenici OŠ I.G. Kovačića i Srednje škole čitanjem vijesti koje je 1991. godine emitirao Radio Delnice podsjetili na dramatične trenutke te jeseni, a delnički gradonačelnik Ivica Knežević svoj je govor umješno iskoristio da bi analizom prošlosti i sadašnjosti upozorio na nimalo blistavu budućnost koja, najvjerojatnije, očekuje Gorski kotar.
   

Nerealna slika

»Danas je dan ponosa i sjećanja, dan kada su pred 22 godine Gorani naoružali Hrvatsku, ali i dan kada hrvatsku javnost želimo podsjetiti da je Gorskom kotaru potrebna pomoć koju smo zasigurno zaslužili, između ostalog i zbog velikog doprinosa Domovinskom ratu«, rekao je Knežević, ilustriravši potom nizom demografskih i privrednih podataka dramatičan trenutak goranske sadašnjosti koja će biti još gora ne nađe li se adekvatna zamjena Zakonu o brdsko-planinskom području koji uskoro prestaje važiti: »Možda je istina da EU nema zakona ovakve vrste, ali je istina i da EU sigurno želi ravnomjeran razvoj svih regija, a on je Gorskom kotaru onemogućen jer smo siromašni dio bogate županije. Nikakve mi koristi nemamo od iznimno velikog broja turističkih noćenja na Kvarneru, ali statistički smo dio toga, što nije realna slika stvarnosti i zato zaslužujemo pomoć. Gorani ovdje moraju ostati jer bez njih neće biti ni Gorskog kotara. Shvatila je to prije punih 235 godina i carica Marija Terezija kojoj je Gorski kotar trebao i kojeg je razvijala povlasticama. Danas se, zbog sve težeg stanja, moramo zapitati treba li Gorski kotar Hrvatskoj«, konstatirao je Knežević izrazivši ipak nadu da će državna vlast imati razumijevanja za težak položaj zelenog srca Hrvatske.
    I dok je u Radničkom domu trajala akademija, u kavani »Centar« svoje obilježavanje obljetnice, kao i prve godišnjice rada Udruge »Zavjet«, priredili su članovi te udruge, mahom sudionici vojne akcije uspješnog osvajanja vojarne Drgomalj, koji su jučer organizirali niz drugih manifestacija vezanih uz obilježavanje 22. obljetnice osvajanja vojarne i vojnih skladišta.
   
Sat povijesti


Njihova su sjećanja počela molitvom i odavanjem počasti na grobu Henrika Štimca u Mrkoplju, a nastavljena predavanjem koje je u Srednjoj školi održao Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra, koji je goranskim srednjoškolcima govorio o počecima stvaranja suvremene hrvatske države i ratnim zbivanjima u Vukovaru i Delnicama: »Akcija oslobađanja delničke vojarne i vojnih skladišta bila je od iznimnog značaja za cijelu Hrvatsku jer je upravo zahvaljujući tom naoružanju i streljivu omogućena daljnja obrana Hrvatske. Navodno je na jednom sastanku čelnih ljudi tadašnjih hrvatskih specijalnih vojnih postrojbi predsjednik Franjo Tuđman rekao da Hrvatska neće moći dalje voditi rat ako se ne zauzmu vojna skladišta u Delnicama. Ta rečenica iskazuje sav značaj te vojne akcije i doprinos Delnica Domovinskom ratu«, istaknuo je Nazor, potvrdivši kako je uloga Delnica i Gorskog kotara u stvaranju samostalne Hrvatske bila znatno veća no što se to mnogima čini.

Knežević: Podjele umjesto toliko potrebnog jedinstva
   
    Činjenicu da je uz Grad Delnice, obilježavanje ove značajne obljetnice svojim sadržajima popratila i Udruga »Zavjet«, delnički je gradonačelnik popratio obraćanjem javnosti u kojem, između ostalog, kaže: »Zbog održavanja djelomično paralelne svečanosti u organizaciji udruge »Zavjet«, moram izraziti veliku žalost zbog činjenice da i nakon 22 godine među nama još uvijek postoje velike podjele, neprevladani ponori pa otuda i različiti pogledi na povijesni odmak. Žalosti me činjenica da sada, kada nam je jedinstvo životno potrebno radi budućnosti Gorskog kotara, koja je ozbiljno poljuljana, još uvijek živimo s predrasudama opterećeni nečim što smo trebali odavno zaboraviti, upravo radi naše bolje i sigurnije budućnosti! Naravno da time ne sporim pravo svakoga da se organizira i na takav način konkretnim akcijama izražava potrebu za ostvarenjem važnih ciljeva, no kada se radi o obilježavanju 5. studenog 1991. godine, mišljenja sam da tu ne može i ne smije biti alternative ni paralelnih aktivnosti! Poštujem potrebu svakoga da izrazi svoje osjećaje i zahvalu, kao i poštovanje prema prijateljima, suborcima, prema onima kojih više nema među nama zbog svetih ciljeva slobodne, nezavisne i samostalne domovine, no nitko nema pravo odvajati se od onoga što Grad čini na tom istom tragu«, rekao je Knežević.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice