Delnice,22. listopad 2013.

STOP DUBIOZAMA TURISTIČKO VIJEĆE TRAŽI HITNE PROMJENE U RADU TZG DELNICE

SLIJEDI PREUSTROJ
TZG po sistemu koliko zaradiš, toliko ćeš imati

Ili će plaće drastično ići dolje svima, ili će netko od uposlenih u Turističkom uredu morati otići. Realni prihodi moraju opravdavati realne troškove zbog kojih TZ postoji i nećemo pristati na daljnje dubioze zbog kojih je TZG iznova u blokadi, kaže Ivica KneževićDELNICE » Jednoglasnim prihvaćanjem na prošloj sjednici predloženih zaključaka koje je formulirao predsjednik Turističkog vijeća Grada Delnica Ivica Knežević, članovi tog tijela opredijelili su se za promjene u radu Turističke zajednice Grada Delnica, točnije za »hitno restrukturiranje i financijsku konsolidaciju poslovanja kako bi Turistički ured bio troškovno opravdan i održiv«, kako piše u četvrtom zaključku, a što bi to konkretno trebalo značiti, novinarima je na kraju trosatne sjednice pojasnio predsjednik TV-a, ujedno i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević:
    »To što želimo osigurati sustav koji će troškovno biti opravdan – a drugačije i ne smijemo raditi zbog odgovornosti prema građanima – znači da ćemo novim rješenjima zadirati u unutarnji ustroj i organizaciju rada Turističkog ureda. To pak znači da će od sljedeće godine Turistički ured doživjeti bitne promjene, a to znači da će ili plaće drastično ići dolje svim uposlenima ako se želi zadržati sadašnji sustav, ili će netko od uposlenih morati otići. Jednostavno, realni prihodi moraju opravdavati realne troškove zbog kojih TZ i TU postoje i nikako ne smijemo pristati na daljnje dubioze koje postoje i sada i zbog kojih je TZG Delnice iznova u blokadi«, rekao je Knežević, koji je i u toku sjednice, pogotovo nakon što je direktorica TZG Irena Vučenik Šostik iznijela prijedlog nacrta financijskog programa rada za 2014. po kojem bi od planiranih 685.950 kuna potrebnih za rad TZG Delnice, Grad trebao osigurati 398.000 kuna, poručio kako Grad Delnice s njim na čelu neće više podržavati takav sustav.
   

Ili – ili

»Iako je izrada gradskog proračuna za 2014. godinu upravo u tijeku, već sada mogu reći kako Grad neće biti u mogućnosti osigurati tolika sredstva, tim više što je vaš prijedlog iznova iznad iritantnih 50 posto koliko mi moramo osigurati za vaš rad. Sustav koji se ne može sam financirati, ne može ni opstati, a to znači da ukoliko morate imati spomenutu svotu sredstava za rad, morate ili naći nove prihode, ili dodatno uštedjeti na nekim stavkama, čak i na onim najbolnijim kakva je plaća uposlenih. Ponavljam da Grad Delnice neće podržavati ne održivi sustav i bilježiti gubitke i to stoga jer je stanje i kod drugih korisnika proračuna teško pa je, primjerice, već sada jasno da je upitna isplata prosinačke plaće za vatrogasce. TZG Delnice neće stati s radom, ali će raditi drugačije, a konkretnije pojedinosti moramo kao Turističko vijeće predložiti Skupštini TV Grada Delnica najkasnije do 31. listopada, što znači da u tijeku sljedećih desetak dana očekujemo još jednu sjednicu Turističkog vijeća«, rekao je Knežević, najavivši i mogućnost drastičnih rezova.
   
Nije baš sve crno


U ostalim točkama dnevnog reda raspravljalo se o financijskom poslovanju TZG Delnice u prvih devet mjeseci, pri čemu je zaključeno kako se trenutačni manjak od 24.000 kuna mora nadoknaditi do kraja godine, a iz izvješća o radu u prvih devet mjeseci ove godine bilo je vidljivo da nije sve baš tako crno. Tako je u tom razdoblju zabilježen dolazak 7.692 turista, što je dva posto više no prošle godine, ali je broj noćenja (18.451) manji za 11 posto. S tim rezultatima, naglasila je podnoseći izvješće Klara Bukovac, Delnice su u vrhu goranskih TZ-a jer od ukupno na područje Gorskog kotara pristiglih 24.000 gostiju, ostvaruju čak 32 posto kad je riječ o dolascima te 31 posto kad se radi o noćenjima. Delničkih 531 postelja s koliko ih raspolaže područje Grada (50 više no godinu dana ranije) bilježi solidnih 35 dana pune popunjenosti, pri čemu su znatno uspješniji hoteli i pansioni sa 64 dana potpune popunjenosti u odnosu na svega 20 dana u privatnom smještaju.
    U pozitivne stvari svakako treba uvrstiti i kvalitetan rad na dva nova svegoranska projekta – Goranskoj biciklističkoj transverzali i Sanjkaškom kupu Gorskog kotara u čijim provedbama je TZG Delnice sudjelovala, a svakako je pohvalno i to da je prijavom na natječaje Ministarstva turizma dobila 60.500 kuna za svoje te 163.000 kuna za zajedničke goranske projekte. Upravo traženje takvih izvora sufinanciranja, kao i osmišljavanje manifestacija koje će donositi korist, morat će već sljedeće godine – dojam je – biti najbitniji dio rada uposlenih u Turističkom uredu želi li se TZG Delnice izvući iz financijske krize i svih ostalih poteškoća koje su, u manjoj ili većoj mjeri ponajprije problem nedostatka novca.

»Igra« bolovanja i godišnjih
   
    Da će oporavak biti težak zbog niza grešaka i lošeg rada u proteklom razdoblju, svjedoče i dvije pojedinosti. Prva je vidljiva u izvješću o devetomjesečnom radu ove godine, u kojem se konstatira kako su prva tri mjeseca bila u znaku odrade zadaća vezanih uz rezultate nadzora HTZ-a. Drugim riječima to znači da se većina vremena jednostavno morala potrošiti ne na konkretan rad u sadašnjosti, već ispravljanje grešaka iz prošlosti. Drugi je primjer pravi »a la Croatia« slučaj i vezan je uz jednu od četiri uposlenice TZG Delnice koja je već 5,5 godina na bolovanju. No, budući da svake godine u vrijeme godišnjeg odmora prekine bolovanje i ode na godišnji (!) gradonačelnik Knežević pitao je kako je to moguće i nije li već prve godine zbog njenog povratka na godišnji otkaz trebala dobiti njena zamjena? Odgovora nije bilo, a vjerojatno će i ova epizoda predstavljati motiv za neku novu inspekciju.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice