Delnice,17. listopad 2013.

NUŽNE PROMJENE U PONEDJELJAK NASTAVAK SJEDNICE TURISTIČKOG VIJEĆA DELNICA

Preustroj jedina šansa za delnički turizam

Postojeći ustroj Turističkog ureda TZG troškovno je neodrživ pa time i neopravdan te se stoga inicira potreba hitnog restrukturiranja i financijske konsolidacije poslovanja, kako bi Turistički ured postao troškovno opravdan i održiv, zaključak je gradonačelnika Kneževića


DELNICE » Jučer započeta 12. sjednica Turističkog vijeća Grada Delnica nastavljena će biti u ponedjeljak, kada će se članovi Turističkog vijeća izjasniti o prijedlozima zaključaka vezanih uz promjene u radu Turističke zajednice Grada, promjene koje bi, po mišljenju novog predsjednika TV-a, gradonačelnika Ivice Kneževića, mogle donijeti izlazak iz sadašnjeg teškog stanja i pripomoći razvoju turizma. Odlaganje konačne odluke za ponedjeljak nije bilo posljedica nekih posebnih sukoba, već činjenice da se jučerašnja sjednica odužila toliko da je dvoje vijećnika zbog ranije dogovorenih obveza moralo otići pa je, zbog nepostojanja kvoruma, sjednica morala biti prekinuta.
    Temeljni gradonačelnikov prijedlog vezan je uz zaključak kako se procjenjuje da je postojeći ustroj Turističkog ureda TZG-a Delnice troškovno neodrživ pa time i neopravdan te se stoga inicira potreba hitnog restrukturiranja i financijske konsolidacije poslovanja, kako bi Turistički ured postao troškovno opravdan i održiv.
   

Previše zaposlenih

Uz taj zaključak Knežević u preostalim točkama Vijeću predlaže da se izrazi nezadovoljstvo s načinom vođenja poslovanja TU TZG Delnice tijekom 2011. godine, o čemu postoji i izvješće nadležne inspekcije TZ-a Hrvatske: »Poslovi Turističkog ureda, s obzirom na utvrđene propuste i negativnosti, vršeni su površno, neprofesionalno i neodgovorno, a opravdanje da se za neke obveze nije znalo ne može se prihvatiti kao opravdano i argumentirano«, stoji u prijedlogu jednog od zaključaka. Također, gradonačelnik i predsjednik TV-a predlaže vijećnicima da ocijene apsolutno neprihvatljivom isplatu naknade zamjenici predsjednika Turističkog vijeća u nadziranom vremenskom periodu, ponajprije stoga jer je suprotna Statutu TZG-a Delnica, kao i da neprihvatljivim ocijene »način opravdanja isplate naknade zamjenici TZ-a retrogradnim zaključivanjem ugovora o djelu Tim su činom prekoračene ovlasti, odnosno preporuka nadzornih organa...«, stoji u prijedlogu zaključaka o kojima će se sljedećeg tjedna izjasniti Turističko vijeće.
    A da su promjene bitne, bilo je vidljivo i iz ove sjednice na čijem je početku, uz gore spomenute prijedloge, predsjednik Knežević direktorici TZG-a Ireni Vučenik Šostik i tamošnjim uposlenicama zamjerio i nepostojanje temeljnih akata vezanih uz uposlene te naglasio kako iz gradskog proračuna – dakle novaca građana – ne želi financirati sadašnji sustav TZG-a te radi poredbe naveo broj uposlenih u TZ šireg i užeg zavičaja – Vrbovsko (1), Ravna Gora (1), Fužine (3), Mrkopalj (1), Čabar (1), Lokve (1), Skrad (1), Gospić (4), Marija Bistrica (2), Karlovac (4), Ogulin (2) te Pazin samo dva, i to za devet lokalnih samouprava!
    Odgovarajući mu, direktorica Vučenik-Šostik rekla je kako je prethodna predsjednica Turističkog vijeća (Jadranka Kruljac) ranije vršila tu dužnost, a naknadu je primala jer su to i njeni prethodnici činili. Temeljne akte zaista nismo imali, ali smo u izradu krenuli čim nam je to rečeno. Troje stalno uposlenih i jednu osobu na bolovanju imamo tek od 2010., a to što mnogi drugi imaju manje je logično jer sam i ja radila sedam godina sama pa se onda razvojem povećavao i broj uposlenih, rekla je Vučenik Šostik, dodavši kako je krizu u 2011. stvorila činjenica da je Grad davanja smanjio za velikih 120.000 kuna.
   
Jalova analiza


Nakon toga krenulo se u analizu Izvješća o poduzetim mjerama na otklanjanju nedostataka po obavljenom nadzoru poslovanja TZG Delnica za 2011., a taj je »maraton« potpuno opravdano prekinuo vijećnik Božidar Mance, zamolivši direktoricu da Vijeće više ne zamara tim izvješćem: »To izvješće za rad u 2011. svima nam je već poznato i ono je dalje briga inspektorata. I iz njega, ali i iz sadašnjeg stanja, vidi se da je prijedlog gradonačelnika o reorganizaciji dobar jer se cijelu sezonu nismo sastali, pred nama je zima, a mi ne razgovaramo ni o programu sportskih, kulturnih i zabavnih manifestacija, već o izvješću za 2011. godinu«, rekao je Mance, a prvi dio 12. sjednice zaključio je gradonačelnik, naglasivši kako je opći dojam mještana u radu TZG-a Delnice vrlo loš i upravo Vijeće mora učiniti sve da se to promijeni: »To neće biti nimalo lak zadatak, a od vas kao od tima očekujem prijedloge i ideje koje će profesionalno uposleni u TZG-u Delnice trebati realizirati«, rekao je Knežević.

Mance: Političko namještanje Jadranke Kruljac
   
    »Vi tvrdite da je kriza počela stoga što vam je Grad dao godišnje 120.000 kuna manje, a trebali biste se pitati kako to da same niste na neki drugi način osigurale tih 120.000 kuna umjesto da samo čekate pomoć iz gradske kase«, poslovično je oštar bio Mance koji je za protuzakonito namještanje Jadranke Kruljac na mjesto predsjednice Turističkog vijeća – jer po zakonu to može biti samo gradonačelnik – ustvrdio kako je to bio čisti politički igrokaz na koji je on već i tada upozoravao.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice