Delnice,11. listopad 2013.

NOVAC JE PROBLEM KLIZALIŠTE KOJE »RADI« SAMO 3 MJESECA GODIŠNJE MOGLO BI PUNO VIŠE

Delnice idealne za hrvatsku hokejašku kamp destinaciju

To je zaključeno na sastanku kojeg su u Delnicama održali čelnici Grada, Hokejaškog saveza Hrvatske i delničkog Hokejaškog kluba »Mamut« koji su najavili skorašnji sastanak s predstavnicima PGŽ-a


DELNICE » Predstavnici Grada Delnica i Hokejaškog kluba »Mamut« iz Delnica uskoro bi se trebali naći na zajedničkom sastanku s čelnicima Primorsko-goranske županije kako bi razmotrili mogućnosti i načine što kvalitetnijeg korištenja multifunkcionalne sportske dvorane – klizališta u Delnicama, pogotovo u smislu korištenja tog prostora za klizačke sportove, ponajprije hokej, zaključak je sastanka kojeg su u Delnicama održali čelnici Grada Delnica, Hokejaškog saveza Hrvatske i delničkog Hokejaškog kluba »Mamut«.
    Sastanak su inicirali predstavnici »Mamuta«, jedinog hokejaškog kluba na području Primorsko-goranske županije, čiji je predsjednik Dragan Radun u uvodnom obraćanju istaknuo nužnost drugačijeg odnosa prema korištenju i radu dvorane-klizališta.
    »U izgradnju tog objekta uloženo je 3 milijuna eura, a on stoji kao pokvaren auto. Žalosno je što objekt koji nam je pred nosom ne koristimo dovoljno. Jedno od rješenja je klizački sport, pogotovo hokej koji se u Hrvatskoj razvija i zbog čega Hrvatska postaje sve zanimljivija hokejaškim klubovima. Uz odgovarajuće uvjete u ovoj bi dvorani od travnja do listopada na pripreme dolazili hokejaški klubovi iz Češke, Slovačke, Finske, Rusije... Znamo da postoji veliki interes za višednevni boravak na moru i trening na klizalištu u Delnicama«, rekao je Radun, a podržao ga je Zdenko Crnković, dopredsjednik Hokejaškog kluba »Medveščak« i jedan od vodećih ljudi hokejaškog sporta u Hrvatskoj:
   

Devet mjeseci leda

»Delnice su potencijalno odredište za hrvatski hokejaški kamp. Zagreb ima nekoliko klizališta, ali je korisnika toliko da bi mnogi rado išli u Delnice kad bi ovdje postojali uvjeti bar devetomjesečnog korištenja leda. Prošlog su ljeta čak tri ekipe iz ruske KHL lige, druge po vrijednosti u svijetu, trenirale i boravile u Mariboru. Da u Delnicama postoje uvjeti, sigurno bi došli i ovdje, kao što bi i »Medveščak« ljeti svoju djecu iz mlađih pogona umjesto u Češku slao na višednevne pripreme u Delnice. Svi koji prate hokej znaju da su svibanj i lipanj mjeseci kad najjače hokejaške momčadi provode tzv. aktivni odmor tijekom kojeg cijele ekipe na dva-tri tjedna odlaze na odmor s obiteljima, a taj je aktivni odmor koncipiran tako da je njegov sastavni dio trening. Iz kontakata s hokejaškim klubovima iz KHL-a znamo da bi mnogi rado na dva-tri tjedna došli na Kvarner gdje bi se kupali, a trenirali bi u Delnicama, rekao je Crnković dodavši kako su srpanj i kolovoz u hokejaškom svijetu doba omladinskih kampova što znači da bi, kad bi led radio i ljeti, delničko klizalište moglo biti puno od svibnja do početka rujna.
    Nastojanja vezana uz razvoj Delnica kao hokejaške kamp destinacije podržao je i Tomislav Čavka, dopredsjednik Odbora za razvoj hokeja u Hrvatskoj, naglasivši potrebu što jačeg povezivanja sporta i turizma, a kakve su mogućnosti realizacije iznesenih želja potom je financijskim pokazateljima predočio Damir Majnarić, direktor Goranskog sportskog centra u okviru kojeg multifunkcionalna dvorana djeluje.
    »Izgradnja je koštala 21 milijun kuna koje su raspodijelili u otprilike istim iznosima Grad Delnice, Primorsko-goranska županija i EU.
   

Nedostaje 8 milijuna kuna


Za drugu fazu koja bi značila izgradnju tribina i svlačionica te zatvaranje objekta potrebno je po projektnom nacrtu još 8 milijuna kuna, ali u taj se nastavak zbog nedostatka financija još ne ide. Neke stvari pokušavamo napraviti i sami pa je tako ove godine iz proračuna PGŽ-a izdvojeno 300. 000 kuna namijenjenih zatvaranju sjeverne strane i taj bi posao trebao biti gotov do prvog tjedna studenoga pa snijeg više neće padati na led«, najavio je Majnarić dodavši kako samo postupak izrade leda mjesečno košta 70. 000 kuna, a klizalište za sada godišnje radi tri mjeseca.
    Da je samo osiguravanje tog »hladnog pogona« iznimno zahtjevan zadatak, potvrdio je potom delnički gradonačelnik Ivica Knežević istaknuvši kako rad dvorane-klizališta trenutačno sufinanciraju Grad Delnice i PGŽ i bez te pomoći objekt ne bi mogao funkcionirati.
    »Upravo zbog toga nužno je osmišljavati nove sadržaje koji će privući korisnike i umanjiti troškove. Grad Delnice to sam ne može, tim više što je ovo kapitalni sportsko-turistički objekt koji zahtijeva strateški pristup razvoja pa vjerujem da će i Županija na taj način razmišljati. Jer, ako je PGŽ spreman uložiti 400 milijuna kuna u Platak, onda bi se dio trebao naći i za daljnji razvoj ovog objekta«, rekao je Knežević.

Ne treniraju samo Gorani
   
    Delnički »Mamut« djeluje od 2011. godine i trenutačno u njemu trenira 16 mladih i 18 starijih (veterani) hokejaša. Nije riječ samo o Goranima, već su tu i ljubitelji hokeja iz Opatije, Rijeke i Grobnika. Uz treninge »mamutovci« nastupaju na raznim turnirima, organiziraju tijekom zime hokejaške utakmice i turnire u Delnicama, promoviraju hokej u Rijeci, a prošle su zime u suradnji s delničkom udrugom mladih »Re-Volt« i Akademijom likovnih umjetnosti iz Rijeke priredili i pažnje vrijednu izložbu snježnih skulptura. Može se i puno više, ako bude uvjeta, odnosno ako led ne bude na raspolaganju samo tri mjeseca, tvrde »mamutovci«.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice