Delnice,03. listopad 2013.

GLAZBENICI BEZ GRANICA NEOBIČAN KADROVSKI SASTAV OGŠ I. TIJARDOVIĆA

Ukrajinski profesorski tercet u delničkoj školi

Prva se u delničkoj školi »udomaćila« profesorica klavira Lesja Vuković, koja ovamo putuje iz Kastva, a pridružili su joj se prof. klarineta i saksofona Yaroslav Sadovyy iz Lavova, splitski zet iz Zagreba te prof. trube Valentin Sklyarenko koji još od 1998. živi u Rijeci


DELNICE » Posljednjih nekoliko godina delnička Glazbena škola Ive Tijardovića pažnju privlači ne samo dobrim rezultatima rada i nastupima svojih učenika već i neobičnim sastavom profesorskog kadra. Tako smo pred nepune tri godine pisali o školi u kojoj većinu profesora čine mladi dalmatinski profesori glazbe, a ove godine nova zanimljivost je u tome da su od desetero profesora čak tri – Ukrajinci!
    Profesorica klavira Lesja Vuković već nam je poznata. Ona je dio ovog kolektiva već pet godina i u reportaži rađenoj prije tri godine bila je neobičan dodatak mladoj, mahom dalmatinskoj ekipi kojoj se pridružila kao mlada hrvatska nevjesta. Ni slutila nije, priznaje, da će koju godinicu kasnije imati društvo dvoje zemljaka: »Ma, ovo je super. Ukrajinci se šire Delnicama! Naravno, jako mi je drago da su došli i na početku sam im pomogla koliko god je trebalo, ali su se i sami brzo snašli jer znaju svoj posao. Meni osobno više ništa nije teško i u potpunosti sam se privikla na rad u Hrvatskoj i Gorskom kotaru. Dva puta tjedno iz Kastva gdje živim putujem u Fužine, a ostale dane prema Delnicama. Lakše mi je putovati u Delnice jer su veze bolje, ali su Fužine puno ljepše. Da sam slikar,tamo bih živjela i stalno slikala«, govori Lesja, dok njen kolega Yaroslav Sadovyy, profesor klarineta i saksofona, također nije imao nikakvih poteškoća s prilagodbom, djelomično i stoga što već pune četiri godine živi u Hrvatskoj.
   

Slični mentaliteti

»Ja sam iz Lavova, grada od milijun stanovnika, 75 km udaljenog od poljske granice. U tom je gradu na glazbenoj akademiji čelo studirala moja današnja supruga, inače Splićanka. Tamo smo se upoznali, zaljubili i stupili u brak te prije četiri godine preselili u Split gdje sam radio najrazličitije poslove – u struci sam predavao u glazbenoj školi u Makarskoj, ljeti prilično puno svirao te radio i kao vodič u turizmu. No, nedavno je supruga dobila posao u Zagrebu pa smo se tamo preselili, a ja sam pratio natječaje za glazbene škole, prijavio se na ovaj iz Delnica i eto me tu! Naravno, ni slutio nisam da će čak 30 posto profesora biti Ukrajinci!
    Četiri puta tjedno putujem autobusom iz Zagreba prema Delnicama. Nije tako strašno, tim više što mi je ovdje lijepo, pogotovo jer me ovaj kraj podsjeća na zapadni dio Ukrajine, na Karpate. Puno je šume i to mi se jako sviđa, a i po mentalitetu su ljudi slični Ukrajincima. Meni je Gorski kotar bliži od Dalmacije. Ma, lijepo je meni bilo u Splitu (imam već i splitski naglasak), ali je ljeti za nas kontinentalce jako, jako vruće. Znam i to da ovdje zimi zna biti jako puno snijega, ali se nimalo toga ne bojim jer znam što je snijeg. U stvari, ovdje u Delnicama i Gorskom kotaru mi se jako sviđa pa se možda ovamo i preselimo kad budemo stariji. Sad još ne, jer nam Zagreb ipak pruža puno više, pogotovo kad je riječ o struci«, rekao nam je Yaroslav Sadovyy.
   
Prva truba Rijeke


A treći dio ovog ukrajinskog terceta je profesor trube Valentin Sklyarenko koji, u stvari, od svih njih ima najviše godina boravka u Hrvatskoj. Njegova veza s Hrvatskom počinje 1998. godine kada je u Kijevu gostovao orkestar HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke: »Kao pomoć u nastupu trebala su im tri hornista. Ja sam uskočio, dopalo mi se i već te 1998. godine smo supruga i ja preselili u Rijeku i eto još sam uvijek tu i sviram u riječkom orkestru, i to prvu trubu. Sad smo već Riječani punih 15 godina. Mlađa kći u Rijeci nam je išla u vrtić, pa u osnovnu i sada ide u srednju školu. Supruga također radi u orkestru, svira čelo. Jedino nam je starija kći u Kijevu gdje radi kao liječnica, ali svake godine dolazi u Rijeku na ljetovanje«, govori nam Valentin, koji u delničkoj glazbenoj školi radi kao vanjski suradnik, podučava trubu i trenutačno ima pet učenika s kojima je zadovoljan, iako smatra da bi se djeca trebala više fokusirati samo na jednu aktivnost, a ne miješati nogomet, odbojku, klarinet, trubu... »Ja sam zadovoljan i poslom u Rijeci i suradnjom s delničkom glazbenom školom. Ma nisam ni u snu očekivao da ću u Delnicama među kolegama naći – dvoje Ukrajinaca! Sretan sam zbog toga! Gorski kotar mi je jako poznat i ljeti smo često kao obitelj tu, pogotovo volimo Mrzlu Vodicu i Fužine, šetnje šumom i uz jezero, a već nekoliko godina planiramo zimski dolazak u Delnice i posjet klizalištu, ali nikako da nađemo vremena. Možda ove zime!«, najavio je Valentin.

Ekipa za koncert
   
    Zadovoljna radom ukrajinskih glazbenih stručnjaka je i ravnateljica delničke OGŠ Ive Tijardovića, fetiva Splićanka Jelena Tihomirović koja dodaje kako joj ne preostaje ništa nego ih nagovoriti da, budući da svi sviraju različite instrumente, organiziraju jedan lijepi koncert ukrajinske narodne glazbe u Delnicama.

(M.K.)
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice