Delnice,28. rujan 2013.

PREDNOST PRIVATNOM KAPITALU DELNIČKO VIJEĆE RASKIDA LANI POTPISAN UGOVOR

Grad diže ruke od hotela Sport Delnice

Iako je petero vijećnika bilo suzdržano (SDP, HDZ i PGS), većina se priklonila prijedlogu gradonačelnika da Grad odustane od ugovora o zajedničkom ulaganju u rekonstrukciju nekadašnje ambulante u hotel


DELNICE » Većinskom odlukom članova Gradskog vijeća (10 za, 5 suzdržanih), Grad Delnice raskinut će lani potpisan ugovor kojim je u suradnji s Goranskim sportskim centrom i Primorsko-goranskom županijom zajednički trebao sudjelovati u projektu izgradnje hotela Sport Delnice, koji je trebao biti izgrađen na lokaciji stare ambulante te ojačati ponudu delničkog sportskog i turizma općenito. Ta mogućnost postoji i dalje, ali samo u slučaju da se za gradnju tog objekta nađe privatni ulagač, jasno je nakon odluke Gradskog vijeća kojoj je prethodila rasprava iz koje je bilo očigledno kako ne misle svi isto, ali i da protivljenje prijedlogu gradonačelnika Ivice Kneževića o raskidu ugovora nije žestoko.
    Da bi s odlukom o raskidu ugovora trebalo pričekati, prvi je, kao gost sjednice, predložio direktor GSC-a Damir Majnarić, istaknuvši kako će uskoro projekt izgradnje hotela Sport Delnice u Opatiji biti predstavljen na jednom jakom skupu investitora pa bi stoga bolje bilo pričekati. Za tu se opciju u ime SDP-a potom založio i Alen Janjušević po čijem mišljenju ne treba ni kod vijećnika, ni kod građana biti straha od financijskih obveza Grada i štete za gradski proračun, budući da su obveze jasno bilo određene ugovorom. Sličnog je stava bio i Mladen Mauhar (HDZ) koji je podsjetio kako su baš vijećnici HDZ-a i PGS-a prošle godine svojim protivljenjem ulasku Općine Čavle u GSC pokazali kako shvaćaju da time Županija polako »odlazi« iz Gorskog kotara i počinje ulagati ponajprije u Platak: »Baš zato bilo bi dobro da izgradnja ovog hotela ostane u Delnicama te da zajednički tražimo investitora«, rekao je Mauhar.
   

Loša iskustva

Uz naglasak kako cijeni njihove stavove, ali ne odustaje od svog prijedloga, gradonačelnik Ivica Knežević naglasio je kako i dalje smatra da se hotel ne smije graditi sredstvima poreznih obveznika: »Čak i prije no što sam javno najavio ideju o raskidu ugovora vezanog uz ovaj projekt, župan Zlatko Komadina je – bez saznanja o mojim stavovima – na susretu s goranskim (grado)načelnicima održanom u Lividragi pred više od mjesec dana – napomenuo kako bi za taj budući objekt najbolje bilo tražiti privatnog ulagača. Nisam nakon toga čuo da je došlo do promjene stavova Županije pa ostajem kod svog prijedloga koji, uvjeren sam, štiti gradski proračun. Naime, krenemo li u realizaciju tog projekta, moglo bi nam se dogoditi ovo što se sada događa s Ledenom dvoranom, objektom koji stalno bilježi gubitke dio kojih podmiruje Grad. Ovim prijedlogom želimo izbjeći takav scenarij. No, to ne znači da odustajemo od bilo kakve mogućnosti izgradnje tog hotela. Javi li se kvalitetan ulagač, mi ćemo kao lokalna samouprava učiniti sve da u realizaciji projekta pomognemo svim olakšicama koje su nam na rasplaganju«, rekao je Knežević, nakon čijeg se istupa pristupilo glasovanju koje je završilo tako da su dvije trećine vijećnika podržale njegov prijedlog, a njih petero – Alen Janjušević i Jelena Pavić Mamula (SDP), Mladen Mauhar i Davorin Klobučar (HDZ) te Marijan Pleše (PGS) – bili su suzdržani.
   
Nužna ulaganja

Znači li to i kraj ideje o izgradnji hotela namijenjenog ponajprije sportašima, pokazat će budućnost. Zanimanje ulagača do sada je bilo gotovo nikakvo. S druge strane Delnice svojim zemljopisnim položajem, ali i vrlo dobrom pratećom sportskom infrastrukturom (sportska dvorana s bazenom, multifukcionalna otvorena sportska dvorana s klizalištem, teniska igrališta, kuglana) u koju je ponajviše ulagala upravo Županija, šalju sportskim ekipama zanimljivu »pozivnicu« kao potencijalno odredište za pripreme. Istina, dio te sportske infrastrukture nužno traži dodatna ulaganja – sportska dvorana nema klime, nogometno igralište vapi za preuređenjem, multifunkcionalna dvorana premalo se koristi – pa se možda umjesto novih višemilijunskih ulaganja pametnije okrenuti manjim, ali daleko potrebnijim ulaganjima

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice