Delnice,18. rujan 2013.

ČESTITKE ZA ROĐENDAN NACIONALNI PARK »RISNJAK« SLAVI ŠEST DESETLJEĆA RADA

»Zeleni slavljenik« iz EU privukao 250 tisuća eura

Od 2002. godine NP »Risnjak« stalni je korisnik sredstava EU i Svjetske banke pa je do sada koristio projekte (PANNET, Dinaris, Od vijeglavke do soka i Sožitje) a trenutačno su tri nova u kandidaturi


CRNI LUG » Šezdeset godina u životu čovjeka itekako je lijepa brojka, a ništa manje vrijedna nije ni u životu jedne ustanove, pa je stoga jučer u Crnom Lugu dostojno obilježeno punih šest desetljeća rada Nacionalnog parka »Risnjak«, jedinog nacionalnog parka na području Primorsko-goranske županije i jednog od najstarijih područja takve vrste u Hrvatskoj. Središnji dio višesatnog obilježavanja šezdesetog rođendana bila je svečana sjednca Upravnog vijeća NP »Risnjak« koju je otvorila članica Upravnog vijeća Gabrijela Gorjanac Kapša, a o šest desetljeća postojanja i rada NP »Risnjak« govorio je današnji direktor dipl. ing. Miljenko Gašparac podsjetivši kajko je još od sredine 19. stoljeća Risnjak bio odredište brojnih istraživača biljnog i životinjskog svijeta te putopisaca (Dragutin Hirc, Ljudevit Vukotinović, Josip Schlosser), a nedvojbeno je najviše na polju proučavanja učinio dr. Ivo Horvat koji od 1948. godine započinje svoju »istraživačku eru« tijekom koje će uz svoje suradnike obaviti iznimno značajan znanstveni posao, ali biti i najzaslužniji za proglašavanje Risnjaka nacionalnim parkom što se dogodilo prije 60 godina:
   

Bijela Vodica

»Prva je uprava bila smještena u prostoru Šumarije Crni Lug, a 1982. godine seli u novoizgrađenu zgradu u Bijeloj Vodici gdje se i danas nalazi. Prve godine postojanja NP »Risnjak« rasprostirao se na 3.856 hektara, a danas je riječ o 6.350 hektara od kojih je 67 posto strogo zaštićeno područje. NP »Risnjak« vremenom prerasta i u sve značajnije turističko odredište pa je tako 1970. godine napravljen prvi turistički vodič, 1996. godine otvorena je Poučna staza Leska, prva staza takve vrste u Hrvatskoj, a turistički razvoj parka prati i mjesto pa je tako 1997. godine u Crnom Lugu bilo svega dvoje iznajmljivača s pet-šest kreveta, a danas ih je petnaestak i nude 80 ležajeva, rekao je Gašparac, posebno istaknuvši činjenicu da je od 2002. godine NP »Risnjak« stalni korisnik sredstava EU i Svjetske banke pa je tako kroz četiri do sada realizirana projekta (PANNET, Dinaris, Od vijeglavke do soka i Sožitje) privukao 250.000 eura, a trenutačno su tri projekta u procesu kandidiranja.
    »Hvala dr. Ivi Horvatu i njegovim suradnicima koji su najzaslužniji što je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a naša je obveza nastaviti razvoj ove ustanove i ovog područja što je moguće više kroz tzv. trilateralu – pomoć lokalne samouprave i županije vezana uz prometnice, suradnju NP »Risnjak« i EU na edukativnim, znanstvenim i turističkim projektima te što jačeuključivanje lokalnog stanovništva u obogaćivanje popratnih sadržaja, zaključio je Gašparac.
    Od brojnih čestitara najljepše rođendanske želje vitalnom »šezdesetogodišnjaku« najprije je uputio čelni čovjek susjednog slovenskog Kozjanskog parka Hrvoje Oršanič, pridružile su mu se i slovenske kolege Brosu Grablian iz Parka Kolpa uz lijepu poruku kako su »Kupa in Kolpa jedno« te Ivo Trošt, direktor Zavoda za gozdove Repubike Slovenije poželjevši domaćinima da »ostanu zdravi kot ris« (budu zdravi poput risa) što je tradicionalni slovenski pozdrav dobrih želja. Od domaćih čestitara nazočne je u ime tri goranske lokalne samouprave (Delnice, Čabar, Lokve) koje veže NP »Risnjak« pozdravio gradonačelnik Delnica Ivica Knežević poželjevši da slavljenik postane pokretač razvoja turizma na područja ova dva grada i jedne općine.
   
Kao Slovenci


Čestitali su i Ivan Martinić u ime saborskog Odjela za zaštitu okoliša i Josip Hren, načelnik Odjela za zaštićena područja RH, a Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, posebno je pohvalio umješnost čelništva NP »Risnjak« vezanu uz kandidiranje za EU sredstva, ali i upozorio na činjenicu da će po odredbama Nature 2000 gotovo 80 posto kopnenog dijela Primorsko-goranske županije ući u sustav stroge zaštite, što bi itekako moglo ometati lokalne samouprave u investicijama: »Upravo stoga dobro je što su ovdje naši prijatelji iz Slovenije s kojima treba popričati i vidjeti kojim su modalitetima u sličnim područjima uspjeli realizirati održivi razvoj«, rekao je Mamula.

Zidna stijena
   
    Uz svečanu sjednicu uzvanici su mogli pratiti i prigodan program u kojem su nastupili polaznici delničke Glazbene škole Ive Tijardovića, predstavljen je i Priručnik o flori na poučnoj stazi Leska, otvorena izložba »Ivo Horvat – Život za prirodu« te na kraju otvoren i stalni postav monolita tla NP »Risnjak«, točnije zanimljiva zidna stijena na kojoj su izloženi primjerci svih vrsta tla koja postoje na području NP »Risnjak«. Naravno, kraj je bio rezerviran za domjenak i delicije koje su također jedan od (gurmanskih) zaštitnih znakova NP »Risnjak«, točnije kuhinje restorana ovog objekta.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice