Delnice,11. rujan 2013.

UČENIČKI POKAZ AUTOTRANS DRASTIČNO POSKUPIO MJESEČNU KARTU LUČICE-DELNICE

Knežević spasio učenike od pohlepnog prevoznika

Lani je učenička karta na relaciji Lučice-Delnice, dugoj 3,75 kilometara, iznosila 288, a ove godine 448 kuna. Učenicima-putnicima nedostaje kilometar da se uklope u državnu odluku o financiranju prijevoza pa se »upleo« Grad Delnice koji će namiriti 75 posto, cijene, a ostalo će platiti roditelji


UČICE » Dok je za većinu školaraca početak nove školske godine događaj kojemu se itekako vesele, za njihove roditelje to je u današnjoj Hrvatskoj najčešće traumatično razdoblje kad treba »iskemijati« novce potrebne za knjige, školsku opremu ili učenički džeparac, a neke od njih muče i novci za putne troškove učenika putnika. Naime, država učenicima putnicima plaća mjesečnu kartu samo ako je mjesto njihova stanovanja od škole udaljeno više od pet kilometara. Ukoliko je riječ o manjoj razdaljini roditelji se sami moraju pobrinuti za prijevoz svoje djece – bilo da plate mjesečnu kartu ili pak da uspiju naići na razumijevanje kod lokalne samouprave, a to znači općine, grada ili županije. No, u naše današnje doba besparice na pomoć je sve teže računati, a kad se u cijeloj toj situaciji auto prijevoznik počne ponašati monopolistički i nabija cijenu, onda postajemo svjedoci priče koja nema veze s logikom i na koju nas je upozorila naša čitateljica Maja Bolf-Trnski. 
    Njena obitelj živi u Lučicama, mjestašcu nadomak Delnica, a od prošle školske godine njena kći pohađa matematičku gimnaziju u Srednjoj školi »Delnice«. Lučice su od Delnica, po službenim podacima HAK-a, udaljene 3,75 km što znači da sukladno odredbama Odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola njena kći nema pravo na nadoknade dijela troškova mjesečne karte. Budući da su Lučice smještene uz državnu cestu D3 (Rijeka-Zagreb), obitelj Bolf-Trnski odlučila se koristiti uslugama »Autotransa« d.o.o. koji na liniji Lučice-Delnice i nazad obavlja prijevoz osnovnoškolske djece do škole u Delnicama. Iako je riječ o nepuna četiri kilometra puta, cijena karte u jednom smjeru prošle je godine bila astronomskih 16 kuna, a cijena mjesečne učeničke karte bila je 288 kuna.
   

Šok

– Prošle smo školske godine samo za prijevoz na toj relaciji platili 2.246 kuna, a ove smo godine neposredno pred početak nove školske godine doživjeli novi šok – mjesečna karta ove je godine 448 kuna što znači da ćemo za prijevoz od 7,5 kilometara dnevno tijekom deset školskih mjeseci platiti 4,5 tisuće kuna! Nije li to apsurdna cijena za tako kratku relaciju? Shvaćam da je to cijena usluge prijevoznika, no nema li svaki kraj svoje specifičnosti koje bi trebalo poštivati? Pokušali smo razgovarati s njima, ali je njihov odgovor bio u stilu da je cijena takva kakva je, a oni nikoga ne tjeraju da koristi njihove usluge. Prošle sam se godine obratila i nadležnom Ministarstvu odakle mi je iz Ureda za odnose s javnošću vrlo brzo stigao odgovor u kojem upućuju na Županije ističući kako su neke županije preuzele obvezu sufinanciranja prijevoza učenicima koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje po Odluci o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza te ističu kako će »prilikom donošenja nove Odluke imati u vidu specifičnosti pojedinih županija te razmotriti mogućnosti sufinanciranja prijevoza učenicima koji to pravo nisu ostvarivali prema dosadašnjem modelu«. No, čini se da nikakvih bitnijih promjena nema što nas na jedan način čini građanima drugog reda. Štoviše, ispada da bi bolje bilo da smo kći poslali na školovanje u Rijeku, jer bi tada bez imalo problema dobivala novac za mjesečnu kartu, ističe Maja Bolf-Trnski dodajući kako je posljednja informacija do koje je došla u »Autotransu« ta kako je cijena mjesečne karte tako visoka stoga jer »Autotrans« još nije dobio koncesiju za prijevoz te kako se nakon svega nada još jedino pomoći Grada Delnica čiji je gradonačelnik Ivica Knežević najavio da će pokušati pronaći sredstva za sufinanciranje prijevoza četvero lučičkih srednjoškolaca.
   
Spas u zadnji čas


Delnički goradonačelnik pojasnio nam je da su ta sredstva osigurana.
    – Iako na državnoj razini srednjoškolci iz Lučica koji školu pohađaju u Delnicama nemaju pravo na sufinanciranje prijevoza, nas kao lokalnu samoupravu ništa ne priječi da stvorimo akt kojim smo spremni pomoći pri prijevozu onih učenika kojima je udaljenost od škole manja od pet kilometara. Nakon upoznavanja sa situacijom odlučili smo upravo to učiniti i u ovogodišnjem smo proračunu za četvero srednjoškolaca iz Lučica pronašli sredstva zahvaljujući kojima će Grad s 75 posto sredstava sudjelovati u plaćanju mjesečne karte, a ostalih 25 posto osigurat će sami roditelji, rekao je gradonačelnik Knežević, najavivši da će taj oblik pomoći biti uključen u proračun za sljedeću godinu. To znači da roditelji lučičkih srednjoškolaca mogu biti zadovoljni jer će im troškovi prijevoza biti ipak znatno manji, a puno zadovoljniji mogu biti u »Autotransu« koji će mjesečno ubirati lijepu svoticu na relaciji Lučice-Delnice.

Opasna cesta
   
    Iako su Lučice od Delnice udaljene nepuna četiri kilometra, veći dio prometnice po kojoj bi djeca trebala pješke ići u školu je bez nogostupa ili pješačke staze, što pješačenje zbog gustoće prometa čini vrlo opasnim i u ljetnim, a posebno, zbog suženja ceste, u zimskim mjesecima. Djecu smo praktično prisiljeni prevoziti u školu, a prijevoznici se ponašaju bez imalo razumijevanja i određuju sramotno visoke cijene, kaže Maja Bolf-Trnski. 
   
Godišnje 4,5 tisuće kuna
   
    Lani je prijevoz u školu koštao ukupnom 2.246 kuna, a ove godine neposredno uoči početka škole stigao je novi šok – mjesečna karta poskupjela je na 448 kuna. To znači da prijevoz od 7,5 kilometara dnevno tijekom deset školskih mjeseci stoji 4,5 tisuće kuna.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice