Delnice, 09. rujan2013.

DAŠAK NEKIH STARIH VREMENA POPULARNE PRIREDBE ZA KRAJ LJETA U GORSKOM KOTARU

Dani mašte, kreativnosti, pjesme i dobre hrane

»Dejuonško lejto je fineuo« (Delničko je ljeto gotovo) najavilo je jesen, a u Severinu na Kupi održan je program pod nazivom »Miholja u Severinu«

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Foto: Stjepan Štimac

DELNICE » Sudeći po nazivima i sadržaju dviju proteklog vikenda najposjećenijih goranskih turističkih priredaba bliži nam se kralj ljeta. Naime, u Delnicama je na gradskom trgu održana priredba »Dejuonško lejto je fineuo« (Delničko je ljeto gotovo), a u Severinu na Kupi u sklopu tradicionalnih »Severinskih večeri« održan je program pod nazivom »Miholja u Severinu«. Na svu sreću najave jeseni nisu dozvale kišu i loše vrijeme pa su svi koji su odlučili subotnje poslijepodne i večer provesti u Delnicama ili Severinu na Kupi došli na svoje, pogotovo ako su skloniji sadržajima vezanim uz prošlost i tradiciju kojih su obje ove priredbe ponudile sasvim dovoljno da se osjeti dašak nekih starih vremena.
   

Sve zdravo

Prvo su se u tom retro štihu počeli družiti Delničani koji su već u 15 sati na gradskom trgu mogli svjedočiti ponudi raznovrsnih zbivanja i sadržaja, a moglo se i dobro trgovati. Tako je, primjerice poznati čabarski drvodjelac Vladimir Klepac izložio niz drvenih artikala – košare, zipke, kariole, kuhače... »Ide slabo jer ljudi nemaju novaca. Primjerice, drvena zipka s posteljinom je samo 120 kuna, košare su po 60-70 kuna što je cijena prosječne frizure, a meni za izradu koša treba skoro dva dana. No, bit će bolje, tvrdi uvijek nasmijani i vedri Klepac, a slično razmišljaju i u skradskom OPG-u »Kenda« izloživši džemove, pekmeze, sokove, sirupe i likere od kupina, aronije, gođija, američke borovnice, ribizle... sve s puno antioksidansa, a to znači – zdravo!
    Jasmina Bolf iz delničke udruge »Dotepenac« izradila je puno pletenih kapa, haljinica-suvenira u obliku EU zastave i niz drugih za najmlađi uzrast potrebnih odjevnih predmeta, a na štandu do nje predsjednica »Dotepenca« Snježana Klačić Šibenik s nekoliko je djevojčica u radionici za lutke uspješno izrađivala lutke »po starinsku« u želji da ožive nekadašnji način života: »Lutke izrađujemo od krpe te od slame i sijena, a nakon što napravimo lik »oblačimo« ga u određenu odjeću pri čemu se koristimo maštom, iglom i koncem«, rekla nam je Snježana Klačić Šibenik. Tik do njih cure iz lokvarske udruge »Eko Art – Bio Art« izrađivale su eko igračke od drva pri čemu je, napomenula nam je Barbara Matajčić, vrlo bitna kreativnost, kao i činjenica da predmet ostaje u vlasništvu izrađivača.
    Nekoliko koraka dalje od njih delnička Udruga »Prepelin'c« predstavila je klasičan izgled starinske goranske kuće čiji su stanari bili odjeveni baš kao nekad, a na stolu su bili ponuđeni pravi domaći kolači koje su kušali, među ostalim, i ravnogorski umirovljenici koji su se Delničanima javili i malo »zapevali«. Pjesma nimalo nije smetala članovima Udruge »Turanj« iz Brod Moravica koji su se bavili brušenjem škara, noževa i sjekira te »šenkanjem« (brušenjem) »žage« (pile) koju su potom na jednom goranskom deblu oprobali goranski slikar Dušan Jurković i Fabijan Kalčić. Sve sudionike ove priredbe pozdravio je i delnički gradonačelnik Ivica Knežević, a ukupnoj živosti svakako su svoj doprinos dali vatrogasci kroz svoje memorijalno natjecanje »Goran Gašparac Pupin«, sudionici biciklističke utrke koju je organizirato BK »Delnice«, zumba plesači Udruge »Marigold« te Trio Gorani.
   
Sviralo i pjevalo


A, u Severinu na Kupi također se puno sviralo i pjevalo, ponaprije zahvaljujući TZG Vrbovsko, Mjesnom odboru Severin na Kupi te KUD-u Frankopan koji su priredili sedme »Severinske večeri« tijekom kojih su nastupili Dječja udruga »Krijesnica« iz Lukovdola, IFG »Tamburica« iz Vukojevca, Ženska klapa »Sklad« iz Bakra, KUD »Frankopan« iz Bosiljeva, KUD »Graničar« iz Lužani, Tamburaška skupina »Preloka« iz Slovenije te KUD »Frankopan«. Prije bogatog programa nazočne je pozdravila direktorica TZG Vrbovsko Tanja Kušić podsjetivši na dosadašnjih šest »Severinskih večeri« kroz koje se »brodilo« kroz raznovrsne sadržaje povijesti ovoga kraja – od stvaranja Severinske županije (1776.), preko značajnog mjesta koje je sredinom 19. stoljeća imao severinski dvorac za tadašnje književnike i umjetnike pa do običaja naroda ovog kraja. U skladu s tim bio je i ovaj susret u kojem je u prvom planu bio krumpir kao namirnica koja je prehranjivala ljude ovog kraja. Uz to središnji događaj »Severinskih večeri« bilo je obilježavanje petnaeste godine rada KUD-a »Frankopan« o čemu je govorila Nada Hasan.

Dame i gospoda
   
    Raznovrstan program bio je upotpunjen i nastupom kostimiranih dama i gospode koji su garderobom podsjetili na prošlost, kao izlagači predstavile su se domaće radinosti Dražen Juričić i Kamila Halgić, Društvo Naša djeca Vrbovsko, Kreativna udruga »Suncokret«, Krojački obrt »Malamo« Vrbovsko, KUD Frankopan iz Severina na Kupi, OPG »Mrvoš« Ljubošina, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Kreativna radionica Vrbovsko, Mladi čuvari baštine – vezilje »Pahuljice« iz Moravica, Učenička zadruga »Kamačnik«, ŠD »Osojnik«, TZG Vrbovsko, Udruga žena Moravice, Udruga žena Senjsko, Zadruga »Božur« Karlovac, »Kate dekor« Vrbovsko i Zadruga »Lujzijana« Delnice.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice