Delnice, 02. rujan2013.

BROJKE ZVONE NA UZBUNU U DESET OSNOVNIH I TRI SREDNJE ŠKOLE OVE JE GODINE UPISANO MANJE UČENIKA NEKO LANI

SNAGA BIJELE KUGE
Nestala tri razreda učenika

U Delnicama, Skradu i Fužinama upisano je više prvašića, sve ostale škole su u minusu, a negativnu listu predvodi Vrbovsko sa 7 učenika manje, Lokve imaju 5 prvašića manje, Ravna Gora 4, Mrkopalj 3, te Čabar, Brod na Kupi i Brod Moravice po jednog manje


DELNICE » Zvuk prvog školskog zvona jutros je u razrede goranskih škola uputio 1.769 učenika, 1.293 osnovca i 476 srednjoškolaca. Tih 1.769 učenika za 65 je manje no prošle školske godine što znači da i dalje svjedočimo nepopularnom padu broju učenika, kako osnovaca, tako i srednjošolaca, koji potvrđuje svima već znanu istinu o laganom nestajanju ljudi u Gorskom kotaru. Šezdeset i pet učenika manje znači gubitak od dva veća, odnosno tri razreda solidne veličine, a još dramatičnije od tog podatka stanje izgleda ako krenemo u detaljniju analizu ovih brojki vezanih uz deset osnovnih i tri srednje škole Gorskoga kotara.
   

Veća izlaznost

Tako je, primjerice, ukupan broj goranskih prvašića ove godine 139 što je za svega osam manje u odnosu na prošlu godinu što bi se moglo proglasiti i zadovoljavajućim da nema jednog drugog podatka, onog o tome da je ukupan broj osnovaca u predstojećoj školskoj godini u Gorskom kotaru za 47 učenika manji no prošlogodišnji, konkretnije prošle ih je godine bilo 1.350, a ove ih ima 1.293. Drugim riječima to znači da je iz osmog razreda krajem prošle školske godine izašlo znatno više učenika no što ih je jučer ušlo u školske klupe prvih razreda. Slični odnosi, sa znatno manjim brojkama, vladaju i u srednjoškolskom obrazovanju. Štoviše, u tri goranske srednje škole ove godine bilježimo devet učenika prvog razreda više no prošle godine (117:108), ali je opet ukupna brojka srednjoškolaca – uslijed veće izlaznosti – manja jer je ove godine u srednjoškolskim klupama 476 učenika, a prošle ih je godine bilo 484, osam više.
    Snaga bijele kuge najuočljivija je pri analizi broja prvašića kojih je najviše u Delnicama – 41, a dalje slijede Vrbovsko (29), Čabar (22), Fužine (15), Ravna Gora (12), Skrad (7), Lokve i Brod na Kupi (po 4), Brod Moravice (3) te Mrkopalj svega dva! Usporedba ovogodišnjeg s prošlogodišnjim brojem učenika prvih razreda pokazuje kako najviši skok bilježe Fužine gdje je ostvaren gotovo stopostotni skok jer se s 8 prošlogodišnjih došlo do čak 15 ovogodišnjih prvašića. U Delnicama je šest prvašića više no prošle godine (41:35), a u plusu su i u Skradu gdje je ovogodišnjih sedam za jedan više od prošlogodišnjih šest. Sve ostale goranske škole su u minusu s prvašićima, a negativnu listu predvodi Vrbovsko sa sedam učenika manje, Lokve imaju pet prvašića manje, Ravna Gora četiri, Mrkopalj tri te Čabar, Brod na Kupi i Brod Moravice po jednog manje no prošle godine.
    Stanje je još gore, ali nažalost bliže realnosti, kad se pogleda ukupan broj učenika po goranskim osnovnim školama kod kojih samo dvije bilježe veći broj učenika – u Skradu su tri osnovca više no prošle godine (59:56), Fužinarci zahvaljujući vrlo dobrom upisu u prvi razred imaju učenika viška u odnosu na prošlu školsku godinu (87:86), a u Brodu na Kupi su ostali na istoj brojci od 45 osnovaca. Svi ostali su u minusu pri čemu je Ravna Gora u najboljoj poziciji jer minus jedan (120:121) i nije nešto strašno. Lokvaraca je za šestero manje (49:55) što s obzirom na činjenicu da je riječ o maloj školi nije dobro, a još je gore u Mrkoplju koji bilježi (48:56) osam učenika manje. Ostali su u dvoznamenkastom minusu – Čabar broji minus deset (218:228), Brod Moravice imaju čak 11 učenika manje (36:47), u Vrbovskom ih je 12 manje (293:305), a u Delnicama su stali na – 13 (338:351).
   
Nešto bolje

Kod srednjoškolaca je i dalje najveća Srednja škola Delnice koja broji 234 učenika od čega prvi razredi imaju 54 učenika. ŽTŠ Moravice broji 170 srednjoškolaca (44 su u prvim razredima), a SŠ Vladimira Nazora u Čabru mjesto je za 73 učenika od kojih je njih 19 prvi put u srednjoj školi. U srednjoškolskim je ustanovama stanje nešto bolje no u osnovnim pa tako u Čabru imaju dva učenika više no prošle godine, u Moravicama jednog, a u Delnicama je 11 učenika manje u odnosu na prošlu godinu. Ovaj znatno podnošljiviji pad u odnosu na osnovne škole ponajprije je vjerojatno posljedica težeg socijalnog stanja koje roditelje tjera da svoju djecu ipak usmjeravaju na školovanje u školama bližim njihovu mjestu stanovanja

.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice