Delnice, 22.kolovoz 2013.

KASNO STRUČNJACI INSTITUTA ZA GRAĐEVINARSTVO NA KLIZIŠTU CESTE DELNICE – BROD NA KUPI

Sanacija prometnice u rujnu

Znam da »Hrvatske ceste« imaju jako puno posla ali trebalo je ranije krenuti, tim više što se to klizište pojavilo još u travnju, a postoji i daljnja opasnost urušavanja, kaže gradonačelnik Delnica Ivica Knežević


DELNICE » Proteklih su dana na lokaciji Ilovac stručnjaci Instituta za građevinarstvo Hrvatske vršili analizu zemljišta na velikom klizištu koje je u travnju ove godine na prometnici Delnice – Brod na Kupi znatno usporilo prometovanje te u poteškoće bacilo i sve privrednike i poduzetnike tog kraja, ali i susjedne Slovenije, koji su ovom cestom prevozili veće količine sirovine ili svojih proizvoda. Naime, budući da je cijela lijeva strana ceste otklizila u ponor, postavljeno je ograničenje prometovanja za vozila teža od 20 tona što je usporilo i otežalo poslovanje privrednika ovoga kraja te usporilo prometovanje što je u ove turističke mjesece prilično neugodno.
   

Puno posla

Sad je, čini se, počelo rješavanje tog problema i to na taj način da su uzeti uzorci tla s onog dijela prometnice koji je proklizio, a isto će biti učinjeno i na desnoj strani koja je još čvrsta. Detaljna ispitivanja rade se zbog toga što je tu riječ o očigledno potencijalno vrlo opasnom području. Te analize, saznajemo traju deset do petnaest dana i nakon njih može se ići u izradu projekta sanacije, a tek potom može se krenuti u radove što bi, u ponajboljoj varijanti moglo biti tek oko sredine rujna. To je malo kasno i možda je u sve to ipak trebalo krenuti ranije, budući da se zna da je građevinska sezona u Gorskom kotaru vrlo kratka, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević i dodaje:
    »Znam da »Hrvatske ceste« imaju jako puno posla i to na svim stranama, ali čini mi se da je zaista trebalo ranije krenuti, tim više što se to klizište pojavilo još u travnju. No, građevinari tvrde da nas čeka stabilna jesen te da je tu sanaciju moguće realizirati čak i ako počne sredinom rujna. Najgore je što, čini se, postoji daljnja opasnost urušavanja, a budući da je ova prometnica najbolja i najbrža veza svih stanovnika ovog dijela Kupske doline s Delnicama, Rijekom i Zagrebom, prekid prometovanja na toj cesti donio bi goleme poteškoće mnogima pa ovom problemu zaista treba pristupiti vrlo ozbiljno.
   
Međudržavni projekt

Ta je prometnica zaista od vitalnog značaja za cijeli ovaj kraj i nadam se da će to shvatiti i svi nadležni »Hrvatskim cestama« i ostalim državnim institucijama«, govori Knežević dodajući kako je ova prometnica vrlo važna i u nedavno iznesenim planovima vezanim uz potencijalni projekt jačanje cestovne prometne veze između Ljubljane i Rijeke i to pravcem Ljubljana – Kočevje– Brod na Kupi – Delnice: 
    »Inicijativu za tu novu prometnu os koja bi korist donijela privredi i turizmu ovog dijela Hrvatske i Slovenije nedavno je iznio Valentin Južnič, župan Občine Kostel koji za 26. rujna u Kostelu priprema sastanak kojem će biti nazočni predstavnici Ministarstva za gospodarstvo, promet i prostorno uređenje Republike Slovenije te predstavnici Agencije za regionalni razvoj iz Novog Mesta i Lujbljane, kao i predstavnici naših ministarstava i državnih agencija. Tema će biti mogućnost međudržavnog projekta obnove prometnice Ljubljana – Kočevje – Brod na Kupi – Delnice. Riječ je o državnoj cesti koja znatno veću korist no do sada može donijeti privredi tog dijela Slovenije i Hrvatske, kao i hrvatskim turističkim destinacijama. Ta je cesta sada u solidnom stanju, ali njenim popravkom, i proširenjem mogao bi se bitno unaprijediti položaj brojnih privrednika koji žive na tom području Hrvatske i Slovenije. U skladu s tim i sanacija klizišta Ilovac od vrlo je velikog značenja pa se nadam da će to nadležni u »Hrvatskim cestama« znati ispravno vrednovati, rekao je Knežević.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice